Indsatsleder om dødsbrand: Det var ekstremt voldsomt

Peter Seloy fra Vestegnens Brandvæsen fortæller, at det er yderst sjældent at et hus bliver så ramponeret ved brand

Politiets teknikere fandt mandag et forkullet lig af en mand i den udbrændte villa på Sognevej.

Natten mellem lørdag og søndag eksploderede en villa på Sognevej i Brøndby. Eksplosionen var så voldsom, at huset blev fuldstændig jævnet med jorden, og en 45-årig mand døde ved branden.

Indsatslederen fra Vestegnens Brandvæsen, Peter Seloy, der var ude på stedet under brandslukningen, har kun en gang i sin lange karriere set en privat beboelsesejendom så ødelagt.

- Det er helt vildt det her. Jeg har sjældent set noget lignende. Helt ekstremt voldsomt, siger Peter Seloy, der begyndte som brandmand tilbage i 1973.

Billeder af den tidligere smukke gamle rødstensvilla siger alt. Mursten ligger spredt ud over hele græsplænen sammen med vægge, døre, vinduer - og almindeligt indbo. Alt er ødelagt.

- Når brandbar væske bliver til gas og antændes, så sker der sådan en eksplosion, der gør stor skade. Der dannes et tryk, der sørger for at døre og og vinduer bliver blæst ud. Dette tilfælde er dog specielt, fordi antændelsen er sket i kælderen. Det vil sige, at trykket har bevæget sig opad og også har blæst taget af og væggene ud. Derefter er det hele havnet i en kæmpe bunke, der er gået ild i. Det er helt vanvittigt.

Har indrømmet forsikringssvindel
Peter Seloy formoder, at det er benzin, der er blevet brugt til at starte branden i huset. Politiet har oplyst, at der blev fundet flere dunke i huset.

- Det er det, som folk normalt bruger, da det er det billigste.

Der måtte 20 brandmænd i aktion for at få styr på flammerne.

To mænd, hvoraf den ene er ejer af huset, blev tirsdag varetægtsfængslet i fire uger for brandstiftelse. De har indrømmet, at de sammen med en 18-årig mand, der også er anholdt i sagen, og den 45-årige mand, der døde i den voldsomme brand, ville begå forsikringssvindel.

- Det er ret tydeligt, at dette er en påsat brand. Man får ikke sådan en eksplosion ud af at sætte ild til et gardin, lyder det tørt fra indsatslederen.

1 af 2 Branden blev antændt i kælderen, hvilket gjorde eksplosionen endnu mere voldsom. (Polfoto)
2 af 2 Indsatsleder Peter Seloy har sjældent set noget lignende. (Polfoto)