Ny skandale i USA: Henrettelse varede to timer

Dødsdømt dobbeltmorder gispede efter vejret i næsten to timer efter at have modtaget en dødelig cocktail

Den dødsdømte dobbeltmorder Joseph Rudolph Wood var ifølge sine advokater i store smerter i knap to timer, under sin henrettelse onsdag. (Foto: AP)
Den dødsdømte dobbeltmorder Joseph Rudolph Wood var ifølge sine advokater i store smerter i knap to timer, under sin henrettelse onsdag. (Foto: AP)

Joseph Rudolph Wood gispede og hev efter vejret i næsten to timer, efter han havde fået den dødssprøjte, som skulle slå ham ihjel hurtigt og smertefrit.

Den 55-årige dødsdømte dobbeltmorder var således i store smerter, da han onsdag blev henrettet, oplyser hans advokater i en meddelelse, rapporterer International Business Times.

Joseph Rudolph Wood blev i 1989 dømt for drabet på sin kæreste Debra Dietz og hendes far Eugene Dietz.

Arizonas guvernør Jan Brewer kræver nu en undersøgelse af den fejlslagne henrettelse, hvis varighed bekymrer hende.

Guvernør: Han havde ikke smerter
Hun afviser dog, at den dødsdømte led - i modsætning til hans ofre, som han efter hendes udsagn påførte 'grusomme, ondskabsfulde lidelser':

- Én ting er sikkert. Wood døde efter lovens regler, og ifølge øjenvidner og læger led han ikke. Det står i modsætning til den grufulde lidelse, han påførte sine ofre, og den livslange smerte ofrenes familier vil gennemgå, siger guvernøren.

Da Wood en time efter at henrettelsen var påbegyndt stadig var i live og gispende hev efter vejret, anmodede hans advokater retten om, at man standsede henrettelsen.

Læs papirerne til retten her.

Det skete ikke, og klokken 15.49 lokal tid blev manden erklæret død.

Wood forsøgte forud for henrettelsen at få udsat henrettelsen, indtil Arizona kunne give opklarende oplysninger om, hvordan staten ville dræbe ham, hvilke stoffer dødssprøjten ville indeholde, hvem der producerede dødsstofferne, og hvilke kvalifikationer, bødlen havde.

Tirsdag nægtede USA's højesteret dog at tage sagen op.

Drop upålidelige dødssprøjter
Menneskerettighedsorganisationen The American Civil Liberties Union anklager staten Arizona for at have brudt flere af den amerikanske forfatnings grundlæggende rettigheder - blandt andet den ottende, som forbyder 'grusom og usædvanlig straf' - og i det hele taget at have brudt grænserne for 'grundlæggende anstændighed'.

- Joseph Wood led en grusom og usædvanlig død, da han tilsyneladende forblev ved bevidsthed lang tid efter, at han havde fået medikamenterne', siger Cassandra Stubbs, leder af et af organisationens projekter om straf.

- I sin iver efter at slå Hr. Wood ihjel i hemmelighed, ignorerede Arizona de dystre og klare advarsler fra de forkludrede henrettelser i Oklahoma og Ohio. Det er på tide, at Arizona og andre stater, som stadig bruger dødbringende injektioner, indrømmer, at eksperimentet med upålidelige stoffer er en fiasko, fortsætter Stubbs.

Hun slår fast, at henrettelser ved brug af problematiske dødssprøjter bør standses, indtil det er påvist, hvad de indeholder, og der er sikkerhed for, at de virker efter hensigten.

Woods er langt fra den eneste fange på dødsgangen i USA, som har forsøgt at få udsat datoen for deres henrettelse.

Flere mislykkede henrettelser
Det stigende antal appeller har fået næring, efter at den dømte drabsmand, voldtægtsforbryder og kidnapper Clayton Locketts forkludrede henrettelse 29. april 2014 i staten Oklahoma.

Efter at have fået dødssprøjten vred den 38-årige mand sig i smerte i 43 minutter, før han til sidst døde af et hjertetilfælde.

Selv om han var blevet erklæret bevidstløs forsøgte han 14 minutter inde i henrettelsesprocessen at rejse sig fra briksen, ligesom han også begyndte at tale.

De dødbringende stoffer, som hurtigt og smertefrit skulle tage livet af Lockett havde ikke tidligere været brugt til henrettelser i USA

Ifølge Ritzau oplever flere amerikanske delstater mangel på de dødelige medikamenter, efter at europæiske selskaber har stoppet forsyninger til USA. Det har fået delstaterne til at købe blandingsprodukter, der endnu ikke er blevet testet.