Norsk dykkerformand efter dødsulykke: Vanvid at dykke der

Dykkerformand i Bergen undrer sig over, at danskere dykkede i området

(Foto: Ove Sjøstrøm/ Bergens Tidende)
(Foto: Ove Sjøstrøm/ Bergens Tidende)

BERGEN, NORGE (Ekstra Bladet): Hele Bergen har siden mandag talt om, at en 51-årig dansker fra Herning er omkommet under et dyk ved Norges største flådebase, Haakonsvern Orlogsstasjon, som ligger få kilometer nord for Bergens Lufthavn i Norge.

Det er fortsat et mysterium, hvorfor den erfarne danske dykker Kurt Dall steg alt for hurtigt op til overfladen, efter at have dykket ved det berømte skibsvrag Sao Paulo, som ligger omkring 80 meter under havoverfladen ved den norske by.

Det lokale politi har endnu ikke slået dødsårsagen fast, men mener, at den 51-årige omkom på grund af dekompressions-syndrom, bedre kendt som dykkersyge.

Kurt Dall var af sted med en bådfører og to andre danske fritidsdykkere, der alle sammen har mange års erfaring med at dykke. Sådan lyder det fra både politiet og Kurt Dalls omgangskreds i dykkerdykkermiljøet, der fortæller, at flere af dykkerne var instruktører, og at det ikke lige var dem, man troede, der ville ske noget med. De var altid velforberedte, lyder det.

Sao Paulo sank 9. april 1940, efter skibet ramte to miner i Vatlestraumen. Skibet fragtede krigsmateriel og tyske invasionsstyrker.
Sao Paulo sank 9. april 1940, efter skibet ramte to miner i Vatlestraumen. Skibet fragtede krigsmateriel og tyske invasionsstyrker.
 

Garn og gamle kroge
Selv om dødsårsagen endnu ikke er fastlagt, undrer man sig i den lokale dykkerklub i Norge over, at danskerne valgte at dykke på stedet. Området hedder på norsk Vatlestraumen og er kendt for sine stærke og skiftende strømme i vandet, der har tendens til at skabe hvirvelvinde.

- Det er vanvid at dykke der. Ud over at der er meget skibstrafik i området, er der fyldt med garn og gamle kroge, som man kan blive fanget i, siger Eirik Hole, som er leder af den lokale dykkerklub i Bergen 1Dykkeklubb Norge.

- Og så er det lige midt i en meget smal sejlrende, siger han til Ekstra Bladet.

Klubben har 146 medlemmer og er en af Norges mest aktive dykkerklubber. Men der er ikke et eneste af medlemmerne, som tør at dykke i området, hvor danskeren omkom. Risikoen er alt for høj, forklarer lederen.

(Foto: Ove Sjøstrøm/ Bergens Tidende)
(Foto: Ove Sjøstrøm/ Bergens Tidende)

Står ikke til at redde
Kurt Dall fik livreddende førstehjælp på Haakonsvern Orlogsstasjon, hvor man blandt andet har trykkamre til at behandle dykkersyge.

– Jeg kan ikke give alle detaljer om sagen, da vi stadig efterforsker, men da han kommer op til overfladen, er alt hans udstyr stadig intakt, siger politioverbetjent Svein Føllesdal til Ekstra Bladet.

– Han får professionel hjælp på bredden og overføres til den nærliggende militærbase i Haakonsvern, som er udstyret med trykkammer. Her arbejdes der med ham i en time, men hans liv står ikke til at redde. Han er død, før de når at få ham i trykkammeret, siger han.

Han fortæller også, at Kurt Dalls dykkerudstyr ikke fejlede noget, og tilføjer, at de tre danskere dykkede sammen.

Tilbage er derfor kun obduktionen, der skal slå fast, om Kurt omkom på grund af dykkersyge, og hans dykkerkammeraters vidneforklaringer, der kan hjælpe med at opklare, hvad der skete.