Fuld russer sejler cementtanker på grund ved Læsø

Politiet og SOK blev først alarmeret flere timer efter, at skibet med 2100 ton cement satte sig fast

En cypriotisk cementtanker kom tirsdag aften ud af kurs og stødte på grund vest for Læsø. Der gik adskillige timer, inden besætningen kontaktede myndighederne og bad om assistance. Muligvis fordi kaptajnen viste sig at være beruset, da politiet kom om bord.

- Skibet gik på grund 22.41, og vi blev alarmeret 01.47. Jeg kunne forestille mig, at de har forsøgt at komme fri ved egen kraft, siger Carsten Kjær, vagtchef ved Nordjyllands Politi.

Skibet "Cemfjord" havde lastet 2100 ton cement i Aalborg og var på vej mod Goole i det østlige England, da det gik galt.

Promille over 1,0
En spiritusprøve af skibets russiske kaptajn viser, at han havde en promille på over 1,0. Grænsen til søs er den samme som for bilister, 0,5 promille. Kaptajnen er anholdt, oplyser Nordjyllands Politi.

Søværnets Operative Kommando (SOK) har sendt et miljøskib til området. Der er tidligt onsdag morgen ikke observeret nogen form for forurening eller udslip fra cementtankeren. En slæbebåd ventes i løbet af onsdagen at trække cementtankeren fri.

Slipper med bøde på 5.000 kr.
Vagtchef Carsten Kjær siger til Ekstra Bladet, at kaptajnen formentligt slipper med en bøde på omkring 5.000 kroner, fordi han er udlænding.

- Men både kaptajn og rederi risikerer at få en kæmpe-regning for selve grundstødningen. Nu skal skibet slæbes fri og bagefter skal det godkendes af dykkere, før det må sejle videre. Det kan godt løbe op i et anseeligt beløb, siger vagtchefen.

Russeren er blevet fløjet ind til flådestationen i Frederikshavn.

- Der var ingen problemer med ham, da vi kom om bord. Han fulgte pænt med, selv om han faktisk ikke behøvede det, siger Carsten Kjær til Ekstra Bladet.