Pensionist røvet: Nu er han død

En pensionist fældede tre rumænere efter han fik røvet sit dankort i Super Best. Han døde, før han kunne nå at vidne mod rumænerne

Her bliver den ældre mands dankort afluret i Super Best. Kort efter blev han overfaldet på p-pladsen af de to gerningsmænd, og fik frarøvet sit dankort. Han døde inden han kunne nå at vidne mod rumænerne. (politifoto)
Her bliver den ældre mands dankort afluret i Super Best. Kort efter blev han overfaldet på p-pladsen af de to gerningsmænd, og fik frarøvet sit dankort. Han døde inden han kunne nå at vidne mod rumænerne. (politifoto)

Her bliver en ældre, gangbesværet pensionist offer for rumænske tricktyve i Super Best i Vestamager Centret i Kastrup. De aflurer hans pinkode og følger efter til p-pladsen ved supermarkedet, hvor han bliver overfaldet og får røvet sit dankort.

Tre uger senere bliver rumænerne anholdt, da både pensionisten og rumænerne tilfældigt igen er i Super Best på samme tid. Han genkender rumænerne og råber til personalet: - Det er røverne !

Politiet bliver tilkaldt, tricktyvene anholdt og dagen efter bliver de varetægtsfængslet i dommervagten.

Nu er rumænerne tiltalt for en stribe af tricktyverier, hvor de har afluret pinkoder, stjålet dankort og derefter hævet penge kontant eller købt varer på de stjålne dankort. Ofrene har været ældre, primært kvinder, og ofte gangbesværede med rollator.

Se også: De plyndrer gamle i København

Men pensionisten KL, der fældede dem, kommer ikke til at vidne mod dem i retten, når sagen mod rumænerne begynder i Københavns Byret tirsdag. De har delvist tilstået.

Døde inden retssagen

Han døde forleden, og uden offerets forklaring kan det blive svært for anklagemyndigheden at bevise, at KL ikke blot blev udsat for et tricktyveri, men et regulært røveri, fordi han blev skubbet ind over en indkøbsvogn, mens rumænerne brugte det velkendte trick med at smide nogle penge på jorden, som offeret så troede, han havde tabt.

Rumænerne VA og LV er tiltalt for seks tricktyverier, røveriet mod pensionisten og en stribe databedragerier med de stjålne dankort til i alt godt 38.000 kr. Der er rejst tiltale for 20 forhold, og anklagemyndigheden kræver rumænerne idømt fængsel og udvist i mindst seks år.

Foruden VA og LV er en tredje rumæner OA, som typisk var ham, der fik overdraget dankortene fra de to andre og hævede pengene, tiltalt i sagen, men han stilles for retten i en særskilt sag.

Havde mange penge på sig

Da rumænerne blev anholdt havde VA masser af kontanter på sig, 4860 svenske kroner, 7400 danske kroner og 100 euro.

Overfaldet på pensionisten den 28. maj i år cirka kl. 14.55 gav ikke rumænerne noget udbytte. 20 minutter efter at dankortet var stjålet fra den gamle mand forsøgte OA at hæve penge på kortet i Danske Banks hæveautomat på Amagerbrogade 193, men offeret havde allerede nået at spærre kortet.

Det gjorde andre ofre ikke, og anklageskriftet mod rumænerne viser, hvor lynhurtigt tricktyvene arbejder:

Et af ofrene fik afluret sin pinkode i Netto på Gladsaxe Møllevej 61 i Søborg den 11. marts mellem kl. 11.45 og 12.05 og fik derefter stjålet dankortet.

Otte hævninger og indkøb på 35 minutter

Kl. 12.11 hævede OA, ifølge tiltalen, 2000 kr. hos Nordea på Frederikssundsvej 300 i Brønshøj.

Kl. 12.16 hævede OA 2000 kr. hos Danske Bank på Frederikssundsvej 196.

Kl. 12.19 købte OA varer for 1007 kr. i Fakta på Frederikssundsvej 324.

Kl. 12.21 købte han varer fire gange i 'Players and Smoker', Islevhusvej 5 i Brønshøj til samlet 1394 kr.

Kl. 12.29 var han i Netto, Frederikssundsvej 261, hvor han købte varer for 1199 kr.

Kl. 12.33 var OA i Døgn Netto, Frederikssundsvej 211 og købte varer for 1089 kr.

Kl. 12.39 fortsatte han i Netto, Frederikssundsvej 137 med igen at købe varer for 1089 kr.

Kl. 12.46 gik turen til Fakta, Frederikssundsvej 1234, hvor OA købte for 1083 kr.

Beviserne mod rumænerne består blandt andet af video-overvågning fra supermarkederne, hvor man kan se, at de stiller sig op bag kunder, der skal betale, for at aflure pinkoden.