Vild bådjagt: Hvalkrigere fra hele verden anholdt på Færøerne

14 udenlandske aktivister fra gruppen Sea Shepherd anholdt på Færøerne, hvor de ville hindre jagt på hvaler

Grindefangst kan være en blodig affære. (Arkivfoto: Kasper Solberg)
Grindefangst kan være en blodig affære. (Arkivfoto: Kasper Solberg)

Dansk politi har i flere uger befundet sig på Færøerne med ekstra mandskab, fordi aktivister fra dyreværnsgruppen Sea Shepherd i ugevis har truet med at forstyrre fangsten af grindehvaler.

De ekstra danske betjente fik noget at se til i går, forklarer Bent Preben Nielsen, som til daglig er chefpolitiinspektør ved Østjyllands Politi. Han befinder sig på Færøerne for at bistå indsatsen med de internationale aktivister.

- Ingen af de 14 anholdte var danskere. De kom fra Frankrig, Spanien, Italien, Mexico, Sydafrika og Australien, siger han til Ekstra Bladet.

Se tv-billeder fra begivenhederne i Færøerne her.

1000 kroner
- Anholdelserne så nok dramatiske ud, men der er var ingen slåskampe mellem aktivister og betjente, påpeger Bent Preben Nielsen.

De anholdte er alle løsladt i løbet af søndagen, men seks aktivisterne - som blev anholdt på stranden - skal møde til retsmøde mandag formiddag lokal tid, fordi de har afvist af vedstå sig den bøde på 1000 kroner, de er blevet tildelt.

Aktivisterne overtrådte ved aktionen den færøske lovgivning, der siger, at man ikke må forstyrre hvalfangsten.

Seks aktivister stod således og slog med jernrør i vandet for at skræmme hvalerne til havs. Andre otte aktivister blev anholdt efter en længere jagt med både på havet ud for stranden.

- De må ikke komme inden for en sømil af hvalfangsten. Så de blev anholdt med fuld fart, fortæller Bent Preben Nielsen.

Mange lokale blev øjenvidner til de dramatiske scener, men ingen kom noget til under tumulten.

Kendte støtter
Anholdelserne skete på øen Sandoy. Her drev lokale fiskere ifølge aktivisterne en flok på 33 grindehvaler ind i en vig, hvor de skulle aflives.

Sea Shepherd er kendt for en ofte voldsom kamp for hvaler, og i år har gruppen haft flere kendte personer med til Færøerne for at gøre opmærksom på jagten på grindehvaler, som gruppen vil have stoppet.

En af de kendisser, der støtter gruppen, er så Charlie Sheen. Den båd, han har sponsoreret, hedder B.S. Sheen, og ifølge oplysningerne er den nu i den danske flådes varetægt.

I en erklæring siger Sheen, at han er stolt af, at hans fartøj har været med til at forsøge at standse "grusomhederne".

- Færøernes hvalfangere nedslagtede brutalt 33 grindehvaler i dag. Adskillige generationer er taget ud af havet, og Danmark er medvirkende til drabet, siger Sheen i sin erklæring.

Andre kendte, der støtter kampagnen, er balletdanserinden Sylvie Guillem og skuespillerinden Pamela Anderson.

Jagt på grindehvaler på Færøerne har stået på i over 1000 år. Siden det 16. århundrede er jagten blevet organiseret af lokalsamfund.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen