Amnesty opfordrer Thorning til at lægge pres på Bahrain

Dansk-bahraineren Abdulhadi al-Khawaja, der sidder fængslet i Bahrain, er ifølge Amnesty i akut livsfare

Amnesty vil have den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til at skride til handling for at få udleveret dansk-bahraineren Abdulhadi al-Khawaja, der afsoner en livstidsdom i et fængsel i Bahrain.

Ifølge Amnesty International indledte al-Khawaja for en uge siden en sultestrejke, der betyder, at han kun indtager vand og nægter at få lægehjælp og intravenøs behandling.

Men al-Khawaja er ifølge Amnesty hårdt svækket af en 110 dage lang sultestrejke, han gennemførte i 2012, og han er derfor ifølge menneskerettighedsorganisation i akut livsfare. I 2012 afbrød myndighederne sultestrejken ved at tvangsfodre ham.

Ingen læger har haft adgang til al-Khawaja i fængslet, men ud fra informationer om blandt andet al-Khawajas vægt og blodsukkerniveau har en anerkendt irsk læge over for Amnesty vurderet, at han befinder sig i akut livsfare.

Derfor beder Amnesty nu Helle Thorning-Schmidt om tage fat i USA's præsident Barack Obama, Storbritanniens premierminister David Cameron og EU's udenrigschef Catherine Ashton for at få nogle af Bahrains nærmeste allierede til at lægge pres på landet.

Det skal sikre en udlevering af Abdulhadi al-Khawaja. Han blev i 2011 idømt en livstidsdom for sin rolle i protester mod styret i Bahrain.

- Danske myndigheder har længe forsøgt at få Al-Khawaja løsladt, men situationen er nu så kritisk, at vi appellerer direkte til statsministeren om personligt at rejse sagen for at skabe fornyet internationalt pres på Bahrain, siger generalsekretær i Amnesty International, Lars Normann Jørgensen, i en pressemeddelelse.

- Vi kan ikke bare se på, mens en uskyldigt dømt dansk statsborger går til grunde i Bahrains fængsler, siger Lars Normann Jørgensen.

Amnesty har derudover iværksat en global hasteaktion for at få løsladt al-Khawaja.