Kaos i hackersag: Politiet beskyldes for svinestreger

Allerede på første dag har Retten på Frederiksberg udsat Danmarks største hackersag tre gange på grund af ballade mellem anklager og forsvarer

- Jeg synes, at anklagemyndigheden med en svinestreg har forsøgt at tage forsvarerne på sengen, siger Michael Juul Eriksen om en en række plancher, han er blevet fremlagt af anklagemyndigheden ved retssagens begyndelse tirsdag. (Arkivfoto: Jesper Mortensen)
- Jeg synes, at anklagemyndigheden med en svinestreg har forsøgt at tage forsvarerne på sengen, siger Michael Juul Eriksen om en en række plancher, han er blevet fremlagt af anklagemyndigheden ved retssagens begyndelse tirsdag. (Arkivfoto: Jesper Mortensen)

RETTEN PÅ FREDERIKSBERG (Ekstra Bladet): Tirsdag sidder den 21-årige hovedmistænke i Danmarks største hackersag i Retten på Frederiksberg, som er fyldt til bristepunktet. Her holder vagter styr på presse og tilhørere, der sidder bag en tyk glasvæk i hele den ene side af retslokalet.

På de anden side af glasset, midt i retslokalet, sidder den 21-årige hovedmistænkte dansker. Han har ternet skjorte og strikketrøje på, er karseklippet og bruger tykke sorte briller. Han lytter intenst med, mens anklagerne bliver læst op - anklager, der har en strafferamme på op til seks års fængsel.

Se også: Mistænkt for kæmpe cpr-hack: Nu kommer han bag danske tremmer

Jævnligt ser han på sin på sin forsvarsadvokat Michael Juul Eriksens computer, men koncentrerer sig om at skrive noter med en kuglepen.

Hans omgangskreds har beskrevet ham som et computergeni med fotografisk hukommelse.

- Hvis han så mig taste et kodeord, ville han huske det resten af livet. Derfor bad han om at blive advaret, så han kunne vende hovedet væk, når jeg skulle logge mig ind et sted, siger en bekendt af den 21-årige hovedmistænkte til Politiken.

En svinestreg
Den 21-årige smågriner, ikke hånligt men måske fascineret, mens hans forsvarsadvokat, Michael Juul Eriksen, straks fremlægger indsigelser mod vicestatstatsadvokat Anders Riisager, der sidder snæsten skjult bag omkring 30 telefonbogs-tykke mapper, som vidner om sagens kompleksitet.

- Jeg synes absolut ikke, det er forsvaret, der er urimeligt. Jeg synes, at anklagemyndigheden med en svinestreg har forsøgt at tage forsvarerne på sengen, siger Michael Juul Eriksen om en en række plancher, han bliver fremlagt af anklagemyndigheden ved sagens begyndelse.

Se også: Mistænkt svensk cpr-hacker: Politiets sag er tynd

Der skulle være tale om 92 Power Point-præsentationer, som pressen ikke har set. De skulle indeholde både tekniske forklaringer, men også billeder af sagens personer. Det er ifølge Anders Riisager støttebilag, som skal bruges til at illustrere sagen.

- Det bliver meget svært for både retten og nævninge at forstå det her uden, forklarer anklager Maria Cingari om plancherne.

Manglende tillid til dommerne
Men ifølge forsvarer Michael Juul Eriksen indeholder de 'forkerte oplysninger' og kan ikke bruges uden, at forsvarerne først har haft tid til at gennemgå dem.

Det får anklagemyndigheden til at beskylde forsvarerne for mistillid til rettens dømmekraft.

Se også: Mistænkt cpr-hacker appellerer udlevering fra Sverige

- Disse plancher har ingen bevisværdi i sig selv. De illustrerer anklagemyndighedens opfattelse af sagen. Det er manglende tillid til dommerne og nævningene, hvis man ikke mener, at de kan håndtere det, siger Anders Riisager.

Ved siden af den 21-årige dansker sidder den legendariske computerekspert og medstifter af fildelingstjenesten Pirate Bay, Gottfrid Svartholm Warg, som også er tiltalt i sagen.

Derfor bliver hackersag udsat

Tre gange tirsdag formiddag har retsformand Kari Sørensen ved Retten på Frederiksberg udsat den store hackersag. Det skyldes uenighed mellem forsvarer og anklager om anklagemyndighedens forelæggelse af sagen.

Foreløbig er sagen udsat til tirsdag eftermiddag klokken 13.30.

Ifølge retsplejeloven skal anklagemyndigheden ved en sags begyndelse forelægge sagen. Loven kræver, at det sker objektivt.

En forelæggelse vil typisk bestå i en gennemgang af, hvordan en sag er opstået og er blevet efterforsket. Anklagemyndigheden vil muligvis også komme ind på, hvilke beviser der vil indgå i sagen.

Derudover vil anklagemyndigheden gennemgå de juridiske problematikker, som vil opstå under sagen.

I hackersagen har forsvarsadvokaterne protesteret mod, at anklagemyndighedens forelæggelse vil indeholde plancher, som bliver projiceret op på et lærred i retten.

Det sker ofte i straffesager, men forsvarerne er utilfredse med, at man først har fået de 92 plancher tirsdag morgen, ganske kort før retssagens start.

Forsvarsadvokaterne har fået lidt tid til at gennemgå plancherne, og ifølge advokaterne er de i strid med lovens krav om en objektiv forelæggelse.

Parterne får nu mulighed for at aftale vilkårene for forelæggelsen, og hvis de ikke kan nå til enighed, vil retten gå ind og bestemme, hvad der må vises, og hvad der ikke må.

Forholdet mellem Warg og den 21-årige dansker kendes ikke, men ifølge politiet chattede de sammen, mens Warg befandt sig i Cambodia i 2012. Under aliaset 'Advanced Persistent Terrorist Threat' opfordrede den 21-årige dansker ifølge anklageskriftet Warg, som havde aliaset 'My Evil Twin,' til at hacke det danske politi.

De to taler ikke sammen og kigger ikke på hinanden under retssagen.

Wargs forsvarer, Luise Høj, protesterer ligeledes over plancherne, efter retten har været tvunget til at tage en længere pause på grund af protesterne.

- Jeg er i tvivl om, hvor vidt de overhovedet vil skabe klarhed, siger hun.

De foreløbigt tre udsættelser, og uenigheden mellem forsvarer og anklagemyndigheden, har fået retsformand Kari Sørensen til foreløbigt at udsætte sagen til tirsdag eftermiddag klokken 13.30.

Stak af i sokker
Iført sokker, og med en bærbar computer under armen, stak den 21-årige hovedmistænkte i Danmarks største hackersag af fra politiet, da de bankede på hans dør 5. juni 2013.

Samtidig føg rygterne på Christiansborg, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt hasteindkaldte regeringens sikkerhedsudvalg bestående af flere daværende ministre. Her skulle statsministeren informere om et omfattende indbrud i flere af Danmarks mest følsomme datasystemer hos CSC, som angiveligt begyndte allerede året før, i 2012.

Se også: Mistænkt for CPR-tyveri: Her er superhackerens brev til danske ministre

900.000 CPR.-numre var stjålet, kriminalregistret og Schengen-informationssystemet var downloaded til IP-adresser i Tyskland, Iran og Cambodia, og hackere havde ifølge politiet skaffet sig adgang til 10.000 emails hos Rigspolitiet.

Der er fortsat ingen, der aner, hvad der er sket med de dybt fortrolige oplysninger. Ifølge eksperter kan de videresælges på det globale sorte marked eller bruges til afpresning.

Både Warg og den 21-årige dansker nægter sig skyldig i sagen.

Anklageren går efter fire års fængsel.

Se også: Hackede cpr-numre kan bruges til afpresning af Danmark