Computergeni klapper i: Jeg er ikke stikker

Danmarks største hackersag: I dag skal de to tiltalte i vidneskranken

Computerspecialisten Gottfrid Svartholm Warg boede i en lejlighed over denne bar i Camboja. Det ligger bevismæssigt fast, at hackerangrebene på danske CSC er foretaget via Wargs computer i Pnomh Penh i Cambodja, sagde politiet i retten i tirsdag. (Privatfoto)
Computerspecialisten Gottfrid Svartholm Warg boede i en lejlighed over denne bar i Camboja. Det ligger bevismæssigt fast, at hackerangrebene på danske CSC er foretaget via Wargs computer i Pnomh Penh i Cambodja, sagde politiet i retten i tirsdag. (Privatfoto)

RETTEN PÅ FREDERIKSBERG (Ekstra Bladet): I dag skal den 21-årige dansker, der er anklaget i Danmarks største hackersag i videsskranken.

Han er iklædt sort skjorte og bærer tunge sorte briller. Den kortklippede, blege mand ser noget nervøs ud i forhold til sin svenske kollega og medanklagede - den verdensberømte computer-specialist, Gottfrid Svartholm Warg, der grundlagde den kontroversielle fildelingstjeneste Pirate Bay.

Se også: Kaos i hackersag: Politiet beskyldes for svinestreger

Warg, der sidder henslængt i anklagestolen, er i klædt en lyseblå skjorte. Han er den første, der skal afgive forklaring. Han har været tavs siden grundlovsforhøret for ti måneder siden.

- Du har ikke villet tale, hvorfor nu? Spørger vicestatstatsadvokat Anders Riisager.

- To grunde. Politiet har været meget langsomme med efterforskningen. Jeg har haft det meget dårligt psykisk. Jeg har siddet under isolations-lignende forhold i ti måneder, siger Gottfrid Svartholm Warg.

I følge anklagen blev hackerangrebet mod kriminalregistret og CPR-registret udført fra Wargs computer, men i følge svenskeren var det ikke ham, der sad bag tasterne. Ukendte gerningsmænd har via 29-årige Gottfrid Svartholm Wargs computer i Cambodja hacket sig ind i offentlige danske registre. Warg er uskyldig. Sådan lyder det onsdag formiddag ved Retten på Frederiksberg fra advokat Luise Høj.

Derfor er anklager Anders Riisager utroligt interesseret i at vide, hvem der havde adgang til computeren.

Vil ikke beskylde nogen

I først omgang åbner Warg op og nævner fire aliaser:

- Eraser, RBN, Nohyp, Ripley.

Derefter er munden lukket.

- Jeg vil ikke beskylde nogen. Jeg vil ikke kaldes stikker. Jeg sidder i en arrest og vil ikke risikere overfald. Egentlig har jeg allerede sagt for meget, siger Warg tydeligt irriteret over anklagerens gentagelse af de samme spørgsmål.

Han kunne dog ikke holde sig fra, at komme med en sidste bemærkning møntet på politiets evner.

- Jeg har oplyst fire knicknames, men politiets velvilje til at efterforske andre gerningsmænd end mig er lig med nul. Hvis I bare forsøgte, så ville I sagtens kunne finde ud af, hvem der gemmer sig bag disse knicknames, siger Warg.

PORTRÆT: De tiltalte i den store hackersag

 

Gottfrid Svartholm Warg - født 17. oktober 1984

Svensk computergeni, der flere gange er dømt for it-kriminalitet. Han er også kendt under navnet Anakata.

Tilbage i 2004 var han medstifter af Pirate Bay, hvor der ulovligt blev delt film og musik via internettet.

Det udløste i 2009 en dom for brud på ophavsretslovene i Sverige, og det kostede Warg et års fængsel.

Dommen har han ikke afsonet, da han forinden flygtede til Phnom Penh i Cambodja.

Her blev han i august 2012 anholdt efter anmodning fra svensk politi, som mistænkte ham i en ny sag om hacking af virksomheden Logica, der administrer offentlige oplysninger i Sverige, og banken Nordea.

Sidste år fik han i den svenske landsret et års fængsel for hacking mod Logica, mens han blev frifundet for bedrageri over for Nordea.

I november 2013 blev han udleveret til Danmark og varetægtsfængslet i forbindelse med den store danske hackersag.

Warg har færdedes i miljøet omkring WikiLeaks-stifteren Julian Assange.

Hovedmistænkt dansker - født 18. marts 1993

Oplysningerne om den 21-årige er endnu sparsomme. Men det er kommet frem, at han har arbejdet for en stor dansk konsulentvirksomhed tilbage i 2010 og 2011.

Oplysninger på den 21-åriges computer tyder på, at han har været i Phnom Penh i Cambodja, mens Warg opholdt sig der, og mens der foregik hacking mod CSC i Danmark.

Omkring anholdelsen i juni 2013 opholdt den 21-årige sig i en lejlighed i Thomas Laubs Gade på Østerbro i København.

Ifølge anklagemyndigheden er den 21-årige identisk med en person, som på nettet har kaldt sig Advanced Persisten Terrorist Threat. Personen har i en chat hævdet, at hans bedstefar var blandt grundlæggerne af CPR-registret.

Se også: Hackede cpr-numre kan bruges til afpresning af Danmark

Se også: Mistænkt for CPR-tyveri: Her er superhackerens brev til danske ministre

Hackere oprettede bagdøre til offentlige registre

Et hul i sikkerheden gjorde det i 2012 muligt for hackere at trænge elektronisk ind i et stort computeranlæg - en såkaldt mainframe - hos virksomheden CSC i Valby.

Mainframen indeholdt flere offentlige registre, blandt andet CPR-registret og politiets kriminalregister, og nu er to mænd tiltalt for at stå bag. Sagen mod dem er tirsdag indledt ved Retten på Frederiksberg.

- Efter at have fået adgang til systemet, så oprettede hackerne tre bagdøre, som gjorde det muligt for dem at komme ind i systemet, selv hvis det oprindelige hul blev lukket, fortæller vicestatsadvokat Anders Riisager, der er anklager i sagen.

En 21-årig dansker er tiltalt i sagen. Sammen med ham sidder 33-årige Gottfrid Svartholm Warg fra Sverige på anklagebænken.

- Warg er formentlig et geni med en computer. Det tror jeg heller ikke selv, at han vil bestride. En Google-søgning vil afsløre, at han er i miljøet omkring WikiLeaks’ stifter Julian Assange, fortæller Anders Riisager.

Warg er i Sverige dømt for hacking, men også - tilbage i 2009 - for krænkelse af ophavsret. Den gamle dom afsonede han aldrig, fordi han flygtede til Cambodja.

Det var her, han i august 2012 blev anholdt efter anmodning fra svensk politi, som siden fik nys om angrebene mod CSC og underrettede dansk politi.

- Hackingen holdt op præcist samtidig med, at Warg blev anholdt. Selv om bagdørene først blev fjernet af CSC i februar og marts 2013, fortæller Anders Riisager.

Såvel Warg som den unge dansker, som ifølge anklagemyndigheden har opfordret Warg til at trænge ind i systemerne, nægter sig skyldige.