Frifundet for mord efter 30 års fængsel

To amerikanske brødre blev for 30 år siden dømt for voldtægt og mord. Nu er de frifundet

Henry McCollum (med ryggen mod kameraet) krammede sin far efter frifindelsen. (Foto: AP)
Henry McCollum (med ryggen mod kameraet) krammede sin far efter frifindelsen. (Foto: AP)

I onsdags kunne to brødre fra North Carolina i USA træde ud i friheden efter tre årtier i fængsel. Det skete efter, at nye DNA-beviser frikendte dem for at have voldtaget og myrdet den 11-årig pige Sabrina Buie i 1983. Det skriver AP.

Den ældste bror, 50-årige Henry McCollum, krammede sine to grædende forældre, da han endelig kom ud i friheden. 

- Jeg vidste, at jeg en dag ville være velsignet nok til at blive lukket ud af fængsel, jeg vidste bare ikke, hvornår det ville være, siger han til AP.

De to brødre blev i sin tid dømt, efter at de begge tilstod forbrydelsen. Henry McCollum fik dødsstraf for mordet, mens den yngre halvbror, Leon Brown, fik livstid for voldtægten.

Brødrenes forsvarsadvokater har hele tiden holdt fast i, at de to tilståelser var afgivet af to bange teenagere med lav IQ, og de var afgivet under tvang. Henry McCollum var 19 år og Leon Brown var 15 år på daværende tidspunkt, og der var ingen fysiske beviser, der forbandt dem med forbrydelsen.

Jeg er ikke vred
Nu er brødrene frifundet, fordi en anden mands DNA er blevet fundet på en cigaret, der var efterladt tæt på den myrdede piges lig. De nye oplysninger er modstridende med de oplysninger, anklagere i sin tid fremlagde i retssagen mod de to brødre.

Henry McCollum var - foreståeligt nok - dybt taknemmelig efter frifindelsen.

- Jeg takker Gud for, at jeg nu er ude. Der er ikke vrede i mit hjerte. Jeg tilgiver de mennesker og de ting. Men jeg bryder mig ikke om, hvad de har gjort mod min bror og mig, for de har taget 30 år fra mig uden nogen grund. Men jeg hader dem ikke. Jeg hader dem slet ikke, siger Henry McCollum, der har måttet sige farvel til adskillige medfangere på dødsgangen, inden de modtog en dødelig sprøjte.

Henry McCollum var højst sandsynligt selv blevet henrettet for mange år siden, hvis det ikke havde været for en række retssager, der har forhindret henrettelser i North Carolina siden 2006.

Dødsdommen har da også påvirket den ældste bror meget i årenes løb.

- Jeg har vendt og drejet mig om natten i forsøget på at sove. For jeg troede, at disse mennesker ville slå mig ihjel, siger han under interviewet med AP.

Den yngste bror, Leon Brown var for overvældet af situationen til at blive interviewet efter løsladelsen. Ifølge hans advokat krammede han sin søster og bad derefter om at gå ud og få en cheeseburger og en milkshake.

DNA-match med fængslet morder
Efter offentliggørelsen af de nye DNA-beviser overvejer det lokale politi nu, om de skal genåbne den gamle sag og anklage en anden mand for voldtægten og mordet på Sabrina Buie.

DNA'et på cigaretten matcher nemlig en 74-årig mand, der boede tæt på den mark, hvor liget af den 11-årige pige blev fundet. Manden afsoner allerede en livstidsdom for en lignende voldtægt og mord, der skete under en måned efter mordet på Sabrina Buie.

Den 74-årige mand har tidligere fortalt, at han så pigen den aften, hun blev meldt savnet. Han har fortalt, at hans DNA var på stedet, hvor pigens lig blev fundet, fordi det regnede den aften, og han gav hende en frakke og en hat mod regnen. En vejrrapport fra den pågældende aften i 1983 viser dog, at det ikke regnede.

Manden har ligeledes sagt, at de to brødre var uskyldige.

Har aldrig været på internettet
Henry McCollum fortæller AP, at han ikke vil fokusere på fortiden, men at han ønsker at komme til at arbejde med unge og forhåbentlig forhindre dem i at ende i fængsel. Først skal han dog lære verden at kende, som den er nu. Han har aldrig været på internettet eller haft en mobiltelefon

- Lige nu vil jeg bare gerne hjem og tage et varmt bad. Jeg vil opleve, hvordan det er at være i badekar. Og spise. Jeg vil spise. Jeg vil falde i søvn og vågne op næste morgen og se, om det hele er virkeligt, siger Henry McCollum til AP.

Henry McCollum er den syvende fange på dødsgangen i North Carolina, der er blevet frifundet siden 1976.