Derfor kan et barn overleve fald fra femte sal

Ifølge en overlæge kan de få kilo, de fleksible knogler og en ung hjerne redde et barns liv, hvis det falder ned fra store højder

Her kan du se, hvor barnet faldt fra (Localeyes.dk)

Et barn på et år faldt i dag ned fra femte sal i Valby, og selv om det er svært at tro, er meldingen fra politiet, at barnet overlever.

Vagtchef Kristian Aagaard fortalte tidligere på aftenen til Ekstra Bladet, at barnet selv trækker vejret og ikke har indre blødninger.

Det lyder som et mirakel, at det etårige barn overlevede. Men det kan der være lægevidenskabelige forklaringer på - faktisk har børn langt større chance for at overleve sådanne situationer end voksne.

Ledende overlæge på Børneafdelingen på Hvidovre Hospital, Klaus Børch, vil ikke kommentere på den konkrete sag, men forklarer, at der kan være flere grunde til, at et barn kan overleve et fald fra så ekstreme højder.

(Foto: Kenneth Meyer) 112 - 4. sep. 2014 - kl. 14:24 Etårigt barn faldet ned fra 5. sal

Se mere video på localeyes.dk

- Barnets vægt er meget mindre, derfor bliver vindmodstanden større, og slaget bliver mindre. For eksempel er der mere energi i en mand på 80 kilo, hvis vedkommende falder ned, end en på 10 kilo, siger Klaus Børch og tilføjer:

- En gang imellem kan det være, at børnene støder af på noget eller rammer noget på vej ned. Dermed får de taget noget af farten af.

Han fortæller, at det også kan være afgørende, hvordan man fysisk lander på underlaget.

- Man kan forestille sig, at man først lander på bagdelen og derefter banker hovedet ned i underlaget. Men det er klart, at det er farligere at ramme direkte ned med hovedet først, da man så får hele stødet med. Hvis man rammer med hovedet, kan det betyde skader på hjernen og nakken.

Fleksible knogler

Ifølge overlægen er barnets vægt, og måden det lander på, ikke det eneste, som kan have en betydning for, om et barn overlever efter et voldsomt fald. Børns langt mere fleksible knogler spiller ofte en væsentlig rolle.

- Børnenes led og knogler er meget mere fleksible end voksnes. Sammen med vægten er det i mine øjne de væsentligste årsager til, at man engang imellem hører, at det går godt i sådan nogle situationer, siger Klaus Børch.

Ifølge ham er hovedet på et voksent menneske mindre eftergivelig end et barns hoved.

- Det betyder, at hvis der er tale om mindre børn, så er kranieknoglerne ikke vokset sammen, derfor kan det hele give sig lidt. Når børn bliver fire-fem år, er hovedet udvokset, hvilket betyder, at man kan få kraniebrud lige som en voksen.

Lys fremtid

Selvom at barnet angiveligt ikke har lidt stor skade, kan der i nogle situationer komme eftervirkninger senere.

Men da den lille dreng kun var et år, tror overlægen  ikke, det vil ske.

- Hvis man tænker på skader, som først dukker op efter, så er det faktisk sjældent. Det er fordi, at børns hjerner tåler mere, og fordi børns hjerner er under udviklingen, og det betyder, at hjernen har lettere ved at rette op, siger Klaus Børch og tilføjer:

- En af de måder, en hjerne udvikler sig på, er ved at skille sig af med hjerneceller. Så når man er født, har man flere hjerneceller, end når man bliver tre år, siger han.