Jack the Ripper afsløret efter 126 år

Langt om længe er massemorderens sande identitet afsløret ved hjælp af moderne DNA-teknik. Han var en af de mistænkte

Historien om Jack the Ripper er Englands gennem tiderne største og mest fascinerende mordgåde. Og der findes næppe mange selv i dag, der aldrig har hørt om den bestialske morder, der slog ludere ihjel ved at sprætte dem op og skabte skræk og rædsel i Østlondons fattige og stinkende Whitechapel-distrikt i 1888.

Han havde mindst fem mord på sin sorte samvittighed, før han pludselig stoppede sit forehavende og efterlod politi og borgere i lige dele uvished og frygt.

Jack the Rippers sande identitet blev aldrig fundet, og siden er hundredevis af mere eller mindre plausible teorier lagt på bordet.

Men for første gang i 126 år er der nu for alvor sket et gennembrud. Ved hjælp af moderne DNA-teknik.

Se også: TV: Monstrene lurer i London

Lektor i molekylærbiologi Dr. Jari Louhelainen er således hovedkilde i forretningsmanden og amatørdetektiven Russell Edwards bog 'Naming Jack The Ripper', der udkommer på tirsdag, og som givetvis vil tiltrække sig ikke så lidt interesse i Storbritannien.

Forfatteren fastslår således i bogen, at Jack the Ripper i virkeligheden var den polske immigrant Aaron Kosminski.

Man har før opereret med seks hovedmistænkte i sagen, men nu er bevisbyrden ifølge avisen Daily Mail så overbevisende, at der ikke længere er tvivl.

Se også: 1888: "Fang mig" - En massemorders besked til politiet

Den afgørende opdagelse blev gjort, da forretningsmanden Russell Edwards på en auktion købte det blodplettede sjal, som blev fundet på Catherine Eddowes, der var massemorderens fjerde offer. For her lykkedes det at finde DNA fra ikke blot den myrdede kvinde, men også fra Aaron Kosminski.

Resultatet efterlod ingen tvivl hos forskeren, der er verdenskendt for sit arbejde med at finde DNA-spor fra gamle gerningssteder.

Aaron Kosminski var en af de hovedmistænkte hos London-politiet, og den polske jøde, der sammen med sin familie var flygtet fra russernes jødeforfølgelser i begyndelsen af 1880'erne, nævnes flere gange i noterne fra kriminalkommissær Donald Swanson.

Kosminski var frisør i Whitechapel, og ville i dag sandsynligvis få diagnosen paranoid skizofren. Han hørte stemmer og bliver ifølge avisen beskrevet som en 'masturberende kvindehader'.

Det sidste offer, Mary Jane Kelly, var sprættet op fra neden. Kosminskis grusomhed var ekstrem. (Foto;: Wikipedia)
Det sidste offer, Mary Jane Kelly, var sprættet op fra neden. Kosminskis grusomhed var ekstrem. (Foto;: Wikipedia)
 

Se også: Jack the Ripper-kirurgi på lavt plan

Han blev overvåget døgnet rundt, indtil han blev anbragt på en tosseanstalt for livstid. Han kom aldrig for anklagebænken for mordene.

 I 2011 begyndte Dr. Jari Russell at indsamle materiale. Og det var et chok for ham at opdage under en infrarød lampe, at der ikke blot var store mængder blod på sjalet, men også sæd. Han fandt også små kropsdele - blandt andet fra nyrerne. Catherine Eddowews manglede den ene, da hun blev fundet.

Hendes DNA-identitet blev fastslået, da Russell opsøgte en kvinde ved navn Karen Miller, der var tip-tip-tip oldebarn af den myrdede prostituerede. Matchet var perfekt og sjalets ægthed kunne fastslås.

Det lykkedes herefter at finde frem til en kvinde, der var efterkommer af Aaron Kosminskis søster, og hun afgav en spytprøve til Jari Louhelainen, der herefter med sikkerhed kunne fastslå at sæden på sjalet stammede fra den sindslidende frisør.

Kosminski boede sammen med sine to brødre og en søster 200 meter fra Greenfield Street, hvor Elizabeth Stride blev fundet. Hans tredje offer. Han var 23 år, da han begik mordene. Kosminski døde senere af koldbrand i Leavesden Asylum 53 år gammel.

- Der er ingen tvivl om, at der nu vil komme en mængde bøger og film, der vil spekulere i hans personlighed og motivation. Det har jeg ikke villet. Jeg ville bare give nogle klare svar ved hjælp af videnskabelige beviser, og jeg er overvældet over, at jeg efter 126 år har løst mysteriet, siger forfatter Russell Edwards til Daily Mail.