Helikopterstyrt kan skyldes dårlig sigtbarhed

Ifølge erfaren pilot kan dis og tåge have medvirket til, at fire mænd fløj i døden fredag i sidste uge

Michael Henriksen, Søren Vettergren, Morten Friis og Mark Jakobsen mistede livet, da deres helikopter styrtede mod havet. (Foto: Jesper Dresling/Privatfoto)
Michael Henriksen, Søren Vettergren, Morten Friis og Mark Jakobsen mistede livet, da deres helikopter styrtede mod havet. (Foto: Jesper Dresling/Privatfoto)

Fredag eftermiddag blev skæbnesvanger for den 52-årige amatørpilot og millionær Michael Henriksen og tre af hans bekendte, da helikopteren, de fire mænd befandt sig i, pludselig styrtede til jorden.

Alle fire omkom under styrtet, hvis årsag endnu ikke er blevet klarlagt af myndighederne.

Eftersøgningen af den lille helikopter, der fredag middag styrtede ned i Kattegat mellem Røsnæs og Samsø. 
Foto: Jens Dresling Krimi Alt om skraldemilliadæren

Men ifølge tidligere jagerpilot og erfaren helikopterfører Hugo Bach, kan en farlig cocktail af manglede erfaring og dårlig sigtbarhed være årsag til ulykken.

- Det har været diset i området den pågældende dag, og det kan give problemer, hvis man ikke er vant til at flyve efter instrumenter, men i stedet flyver efter sigtbarhed, fortæller Hugo Bach, som har over 23000 timers erfaring i luften og selv har ejet en helikopter af samme model som Michael Henriksens.

Se også: Det fjerde lig fundet efter helikopterstyrt

- Hvis der heller ikke er vind til stede, så oplever piloten det, der hedder havblik, hvor jord og himmel går i et. I sådanne tilfælde er der ikke en klar horisont at flyve efter, fortsætter Hugo Bach og forklarer, at piloten i den situation vil føle, at han navigerer gennem en matteret glasrude.

Det er derfor svært, hvis ikke umuligt for piloten at afgøre, om han flyver lige ud eller bevæger sig i et skarpt sving.

Se også: Her er de dræbte i helikopterstyrtet

- Erhvervspiloter lærer at flyve via instrumenterne i maskinen, så vi altid kan klare os i de situationer. Men private piloter lærer ofte kun at  styre via de visuelle flyveregler, siger Hugo Bach til Ekstra Bladet og peger på scenariet som en mulig årsag til styrtet.

Politi afventer helikopter-rapport
Det kan være svært at redegøre præcist for, hvad der er sket med helikopteren, der var en så lille model, at den ikke havde en såkaldt sort boks, som man finder i fly og større helikoptere.

- Vi kan derfor kun konkludere, hvad der er sket, ud fra vidner og vragdelene, siger chef for Havarikommissionen Martin Puggaard.

- Alle vragdelene er ikke blevet bjærget endnu, men alle dele er lokaliseret og markeret med bøjer i vandet, siger han.

De resterende vragdele vil blive bjærget i løbet af ugen, men der kan gå op til tre måneder, før en rapport om helikopterulykken ved Samsø ligger klar.

Se også: Havarichef: Sådan opklarer vi helikopterstyrt

Familie må vente på afklaring
Politiet undersøger stadig ligene, så det er endnu ikke muligt for de pårørende til ofrene at få en afklaring.

- I løbet af i dag vil vi formentlig vurdere, om der skal foretages en yderligere obduktion, siger Martin Bjerregaard fra Midt- og Vestsjællands Politi til Ekstra Bladet.

Det har ikke været muligt at komme i kontakt med de pårørende.