Smides ud fordi hun har dansk kæreste

- Det er udtryk for en kolonialistisk tankegang, siger kenyansk au pair-pige, som skal forlade Danmark inden 10 dage, fordi hun er kæreste med en dansker

Judy Muthoni, 25, fra Kenya skal forlade landet, fordi hun fik dansk kæreste, mens hun opholdt sig i Danmark som au pair-pige. (Foto: Jan Unger)
Judy Muthoni, 25, fra Kenya skal forlade landet, fordi hun fik dansk kæreste, mens hun opholdt sig i Danmark som au pair-pige. (Foto: Jan Unger)

25-årige Judy Muthoni fra Kenya elsker 26-årige Aske Rasmussen fra København. Men netop den omstændighed, at kenyaneren er blevet kæreste med danskeren, mens hun har opholdt sig i Danmark som au pair-pige betyder, at Judy ifølge en afgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering nu skal forlade landet senest 21. september.

- Jeg føler mig fuldstændig fejlbedømt. Beslutningen om min udvisning er baseret på frygt. Det er udtryk for en kolonialistisk og snæversynet tankegang, siger en frustreret Judy Muthoni til Ekstra Bladet.

Se også: Au pair-piges bytur endte som mareridt

Hun forstår ikke, hvorfor det faktum, at hun har fået en dansk kæreste, mens hun lovligt har opholdt sig i Danmark, nu skal have afgørende indflydelse på afgørelsen om, hvorvidt hun kan få forlænget sit ophold som au pair-pige.

- Det er mig komplet uforståeligt, at min kæreste skal være tungen på vægtskålen. Det er jo et overgreb på min ret til at have et privatliv, siger Judy Muthoni, der kom til Danmark og en værtsfamilie i Vejle 7. oktober i fjor på en to-årig kontrakt.

Kom til skilsmissefamilie

Vejle-familien med to sønner på 10 og syv år var imidlertid allerede i opløsning grundet en skilsmisse ved Judys ankomst. Den kenyanske kvinde havde dog held til at finde en ny værtsfamilie i København i januar i år, men det arbejdsforhold vil Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering ikke godkende.

Udlændingenævnet bad i maj Styrelsen om endnu en gang at se på Judys sag, men i en ny afgørelse lyder det, at sagens oplysninger taler for, at Judys 'reelle formål ikke er at være au pair i Danmark, men at hun ønsker et længerevarende ophold for at kunne være sammen med sin herboende kæreste'.

Se også: Nastacha efterlyses i spanske medier

Styrelsen har således stadfæstet en tidligere afgørelse om, at den kenyanske kvinde skal forlade Danmark, fordi hun ikke længere lever op til formålet med et aupair-ophold. Formålet er bl.a., at aupair-arbejderen forbedrer sine dansk-kundskaber og udvikler sin faglige og kulturelle horisont gennem opnåelse af et bedre kendskab til Danmark og danske forhold.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering oplyser, at man ikke kan kommentere konkrete sager.

Grotesk dyneløfteri

Judy Muthoni har en bachelor-eksamen i psykologi og sociologi fra Kenyatta Universitetet i Nairobi fra december 2012. Hun fortæller, at hun i første omgang havde planer om at søge et au pair-ophold i England, men at et bekendtskab til en tidligere klassekammerat til kæresten Aske, fik hende til at undersøge mulighederne for Danmark i stedet for England.

- Jeg kom til at kende Askes veninde fra hans tidligere klasse, fordi hun arbejdede i en børnehave i Kenya. Aske kom på et tidspunkt og besøgte hende og på den måde lærte jeg dem begge at kende tilbage i 2012, fortæller Judy Muthoni, hvis venskabelige forhold til Aske først udviklede sig til kærlighed, efter at hun var kommet til Danmark og sin første au pair-familie for et år siden.

Se også: Kirke-voldtægten: Her er dommen

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Judys sagsbehandler Jean Gocotano fra FOA, der organiserer au pair-arbejderne. FOA har tidligere kaldt afgørelsen for 'grotesk dyneløfteri'. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har også tidligere udtalt, at en au pair ikke får inddraget sin opholdstilladelse, fordi den pågældende har en dansk kæreste. Det sker kun, hvis basale betingelser for opholdstilladelsen overtrædes - herunder at au pair-arbejderen ikke bor hos værtsfamilien.

Ser spøgelser

Judy Muthoni har siden januar boet som gæst hos Nicolai Howalt og hans familie med kone og tre døtre på 14, 10 og tre år. Familien, der bor på Amager, har i de seneste måneder set målløse til, mens Judy med Nicolai Howalts ord er blevet behandlet 'uanstændigt og på en så grotesk måde, at det næsten ikke er til at tro'.

- Vi kunne egentlig være ligeglade og bare søge en anden au pair, men i takt med, at vi er blevet mere og mere bevidste om myndighedernes måde at mistænkeliggøre Judy på, er vores lyst til at råbe omverdenen op blevet større og større.

- Afgørelsen og, ikke mindst, begrundelsen for den vidner om, at Styrelsen opererer ud fra en forudindtaget tankegang baseret på antagelser frem for fakta. Jeg aner intet om, hvorvidt Judys forhold til hendes danske kæreste på et tidspunkt fører til, at hun bliver gravid og søger om familiesammenføring.

Se også: Millionær tvang au pair piger til sex

- Jeg kan bare sige, at hun deltager aktivt i vores liv, og jeg kan slet ikke genkende billedet af Judy, som én der er ude på at blive gravid og på den måde blive her. Styrelsen (for Arbejdsmarked og Rekruttering) ser spøgelser, siger Nicolai Howalt.

Judy Muthonis sidste mulighed er igen at klage til Udlændingenævnet. Klagen udsætter ikke hendes udvisning, men hvis Udlændingenævnet vurderer, at særlige omstændigheder taler for det, så kan den kenyanske kvinde få lov at blive i Danmark, så længe en ny klage behandles.