Fanger fik slik for at udfylde skema om sex-overfald

Fanger fik slik for at udfylde spørgeskema, som omhandlede sexovergreb i fængslet. Det ødelagde seriøsiteten, mener fængselsinspektør

- De indsatte gad jo slet ikke lave de undersøgelser, og så beslutter ledelsen sig for, at de vil give en pose slik til dem, der vil udfylde dem. Det er fuldstændig gak gak det her, siger tillidsmand Steen Østerberg.(Foto: Kriminalforsorgen/POLFOTO)
- De indsatte gad jo slet ikke lave de undersøgelser, og så beslutter ledelsen sig for, at de vil give en pose slik til dem, der vil udfylde dem. Det er fuldstændig gak gak det her, siger tillidsmand Steen Østerberg.(Foto: Kriminalforsorgen/POLFOTO)

Er du indsat eller fængselsbetjent og har oplevet overgreb? Tip os på e-mail 1224@eb.dk eller sms/mms 1224 (alm. mobiltakst)

Fangerne i Statsfængslet i Ringe har det svært - ikke nok med, at de i følge en ny brugerundersøgelse, sidder i Danmarks mest voldelige fængsel.

Langt flere indsatte end i andre danske fængsler svarer også, at de er blevet seksuelt misbrugt, mens de har afsonet.

Se også: Her er Danmarks mest voldelige fængsel

I brugerundersøgelsen fra Kriminalforsorgen svarer 20 procent af de indsatte fra afsnit fem, der er en afdeling for både mænd og kvinder, at de har været udsat for seksuelle overgreb, mens de har afsonet.

På afsnit tre ser det helt skidt ud, hvis man skal stole på svarene i brugerundersøgelsen. Hele 43 procent svarer, at de har været udsat for seksuelle overgreb, mens de har afsonet, men det skal man dog i følge fængselsinspektør Bodil Philip ikke tage for gode varer.

Lavede skæg og ballade
- På de to afdelinger sidder fortrinsvis unge mænd. Jeg har talt med nogle af dem og spurgt, hvad der kan ligge bag de høje tal, og så siger de, at de bare lavede skæg og ballade, siger Bodil Philip og tilføjer:

- Så jeg må sige, at det, at de unge mænd i fængslet skulle have været udsat for seksuelle overgreb i dette omfang, det tror jeg simpelthen ikke på. Lige præcis ved det spørgsmål, der tror jeg, at de har lavet sjov.

Se også: Tortur-offer: De troede jeg var fra Bandidos

Afsnit tre er en afdeling kun for unge mænd, mens afsnit fem er en blandet afdeling, hvor der er nogle få kvinder. Der er 16 indsatte på hver afdeling. Fængselsinspektøren ved, at der sker seksuelle overgreb i fængslet, men kan ikke genkende omfanget.

- Det forekommer. Det ved vi, men ikke så ofte, siger hun.

Bodil Philip understreger dog, at de tager undersøgelsens resultater omkring vold meget alvorligt.

Fik slik for at deltage
Da skemaerne blev udleveret fik fangerne dem i hånden og kunne udfylde dem sammen med alle de andre på afdelingen. Hvis de valgte at udfylde skemaet fik de en belønning i form af en lille pose slik, og det er ikke en metode, som de vil gentage, understreger Bodil Philip.

- Det er jo sådan, at når der skal laves en spørgeskemaundersøgelse, så vil man jo gerne have mange svar, så vi fik den idé, at vi ville give dem en meget lille pose slik. Det der skete, som vi ikke havde forudset, var, at det satte sig sammen i grupper, og så gik der skæg og ballade i den. Seriøsiteten i undersøgelsen blev desværre ikke, som jeg havde håbet på, siger fængselsinspektøren.

Det billede bekræfter tillidsmand Steen Østerberg.

- De indsatte gad jo slet ikke lave de undersøgelser, og så beslutter ledelsen sig for, at de vil give en pose slik til dem, der vil udfylde dem. Det betyder jo bare, at der er negativt stærke fanger, der har presset de svage til at skrive, hvad de lige synes. Andre indsatte har fortalt os, at de har udfyldt flere skemaer selv. Det er fuldstændig gak gak det her. Personalet ryster på hovedet af måden, det er foregået på, siger tillidsmanden.

Se også: Fange udsat for grov tortur i fængsel

På trods af, at de hos personalet i fængslet ikke kan genkende dette billede, så er der i denne uge er der endvidere kommet en rapport fra Europarådets torturkomité, som også udtaler kritik af forholdene i den fynske fængsel.

- I statsfængslet i Ringe er komiteen bekymret over vold mellem indsatte, trusler og seksuel udnyttelse. Komiteen foreslår, at en omfattende anti-overgrebs strategi bliver indført, lyder det i rapporten.

Sælger sex for stoffer
Medlemmer af komiteen har under rapportens udarbejdelse besøgt Statsfængslet i Ringe, hvor flere fanger har givet udtryk for at de ikke føler sig trygge.

- Under besøget i Ringe modtog delegationen detaljerede beskrivelser fra både mandlige og kvindelige indsatte, som havde eller stadig afsonede i afsnit fem, om at kvinder er meget sårbare overfor seksuelle overgreb, som ofte hænger sammen med, at de skal give seksuelle ydelser for at få stoffer. Komiteen anbefaler, at de danske myndigheder tager præventive skridt, der kan forebygge seksuelle overgreb i Statsfængslet i Ringe, skriver de i rapporten.

Er du indsat eller fængselsbetjent og har oplevet overgreb? Tip os på e-mail 1224@eb.dk eller sms/mms 1224 (alm. mobiltakst)