Knivgal røver kræves i forvaring: Vi vil aldrig se ham igen

Prøveløsladt røver overfaldt ægtepar i deres blomsterbutik: Anklager vil bure ham inde på ubestemt tid

Både indre og ydre ar præger den 59-årige mand og hans 53-årige kone, Zeinolabedin og Eti Sharif Zadeh Abdi, som sidste år blev stukket ned i deres blomsterbutik.

Manden, som bevæbnet med kniv og jernstang, kastede sig over dem den sene oktobereftermiddag, bliver mandag stillet til regnskab for sine grove forbrydelser.

Den tiltalte er 36-årige Dennis Riis er ifølge anklagemyndigheden er så farlig, at han skal straffes med forvaring - en straf, som sammen med livstid er den hårdeste, man kan blive idømt i Danmark.

- Retslægerådet er nået frem til, at der er nærliggende fare for, at han på ny vil kunne udgøre risiko for at udsætte andre menneskers liv eller helbred for fare, siger senioranklager ved anklagemyndigheden i Københavns Politi til Ekstra Bladet forud for domsmandssagen i Københavns Byret.

Dennis Riis begik ifølge tiltalen et lignende røveri få uger efter - et stenkast fra Zeinolabedins blomsterbutik - som kunne have kostet en kvindelig blomsterhandler livet.

Krimi Han sprættede mig op

På mindre end en måned gjorde han sig ifølge anklageskriftet, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i, skyldig i i alt 11 forbrydelser - flere mod blomsterhandlere.

Blomsterhandleren Zeinolabedin Sharif Zadeh Abdi, 58, fik opereret en brækket knivspids ud af skulderen. Også en sene er skåret over. Hans kone Eti, 52, fik et knivstik i låret, da hun ville redde sin mand. Parret har drevet blomsterbutikken i 10 år. (Foto: Rumle Skafte) 112 - 10. nov. 2013 - kl. 15:24 De blev stukket ned af 'blomster-røver'

Nej til konfliktråd
Zeinolabedin og Eti Sharif Zadeh Abdi er i lighed med flere andre ofre for Dennis Riis' kniv, vold og trusler forud for retssagen blevet tilbudt at møde ham i konfliktmægling.

- Vi kan ikke bruge det til noget. Vi vil ikke se ham. Min kone vil aldrig se ham mere. Min kone har fået psykologhjælp, og det har vores 15-årige datter også, siger Zeinolabedin Sharif Zadeh Abdi, som også har bedt om ikke at møde ham i retten.

Mens de to af flere ofre venter på at tage plads i vidneskranken er Zeinolabedin og Eti Sharif Zadeh Abdi, som har boet i Danmark i 26 år, tilbage i deres blomsterbutik Paradis Blomsten på Østerbro, som de har drevet i 11 år.

Den 48-årige indehaver af blomsterbutikken 'De Fire Årstider' på Østerbrogade fik fem voldsomme knivstik i maven foruden knivstik i begge lår og på hænderne. (Foto: Kenneth Meyer) 112 - 9. nov. 2013 - kl. 13:46 Prøveløsladt røver sigtet: Stak tre blomsterhandlere ned

Her er den umiddelbare idyl i et væld af farver og duft af roser dog afløst af en konstant uro for, at røveren kommer tilbage.

- Jeg har det godt - næsten. Jeg er på arbejde hver dag, men min kone er meget hårdt ramt. Hver gang, der kommer mærkelige mennesker ind i butikken, som ligner ham, så bliver hun lidt bange. Hun er ikke helt væk fra det, der skete, siger Zeinolabedin Sharif Zadeh Abdi til Ekstra Bladet.

Røveriet og voldshandlingen mod det iranske ægtepar og forældre til tre skete 24. oktober ved 17.30-tiden.

De to stod og plejede blomster, da røveren bevæbnet med en stor kniv og en jernstang kom ind i butikken.

- Hvor er pengene?, råbte han og gik direkte løs på mig med kniven og stak mig i på armene, hænderne og skulderen og slog mig i hovedet med jernstangen, fortalte Zeinolabedin efter røveriet til Ekstra Bladet.

Sparkede røver
Mens røveren huggede løs med en kniv og jog jernstangen i hovedet på Zeinolabedin, kæmpede hans hustru en desperat kamp for at frelse sin mands liv.

Hun sparkede ham over benet og blev skubbet omkuld på gulvet af røveren. Imens hun forsøgte at beskytte sit hoved stak røveren flere gange ud efter hende med sin kniv og ramte hende i venstre baglår.

Røveren kunne ikke få kasseapparatet op og flygtede til sidst ud af butikken, hvor Eti Sharif Zadeh Abdi lå blødende på gulvet, mens hendes mand havde kæmpet sig ud på fortovet for at råbe på hjælp.

Den kvindelige indehaver af blomsterbutikken 'De fire årstider' blev stukket ned mandag aften. (Foto: Kenneth Meyer) 112 - 8. nov. 2013 - kl. 18:42 Politiet har anholdt formodet knivrøver fra København

Zeinolabedin blev opereret i skulderen, hvor lægerne fandt en to centimeter lang brækket knivspids. En sene var desuden skåret over. Blomsterhandleren var indlagt i 11 dage, og butikken var helt lukket i en måned efter det grove røveriforsøg og knivoverfald.

Ægteparret har har arbejdet sig op til igen at holde butikken åbent fuld tid, har modtaget støtte fra alle sider:

- Mange folk har støttet os med chokolade og krammere og knus. Vi har mødt gode folk hele vejen, fortæller Zeinolabedin, som på mandag skal genopleve sit livs mareridt i Københavns Byret.

(Politifoto) 112 - 7. nov. 2013 - kl. 16:00 Voldsom blomsterrøver fanget af overvågningsvideo

Dennis Riis blev anholdt godt to uger efter det grove røveri i Paradis Blomsten på sin 36-års fødselsdag på Mændenes hjem i Hillerødgade.

Pågribelsen skete efter et tip fra en Ekstra Bladet-læser, som havde genkendt ham på en overvågningsvideo, og vidste, hvor han holdt til.

Interaktivt element

1 af 2 Overvågning fra et pizzeria fældede den formodede 'blomsterrøver', en prøveløsladt 36-årig, der blev fængslet i går. (politifoto)
2 af 2 Blomsterhandleren Zeinolabedin Sharif Zadeh Abdi fik opereret en brækket knivspids ud af skulderen. Også en sene er skåret over. Hans kone Eti fik et knivstik i låret, da hun ville redde sin mand. Mandag begynder retssagen mod den mand, der er tiltalt for overfaldet og røveriforsøget mod parret. (Foto: Rumle Skafte)
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen