Landsret: Natklubber afviste mænd på grund af hudfarve

Det var diskrimination, da mænd fra Sri Lanka og Somalia blev afvist ved natklubber, afgør Østre Landsret

To mænd fra Sri Lanka og Somalia blev diskrimineret på grund af deres etnicitet, da de en septembernat i 2015 blev afvist ved to forskellige natklubber i Odense.

Det har Østre Landsret mandag afgjort i en civil ankesag.

Det oplyser Camilla Michaelsen, der er advokat hos Kammeradvokaten, som repræsenterer Ligebehandlingsnævnet og de to mænd.

Dommen er en stadfæstelse af byrettens dom fra sidste år.

Det er første gang, at landets næsthøjeste retsinstans tager stilling til sager om racediskrimination. Derfor kan den få stor betydning for lignende sager i fremtiden, vurderede advokaterne for begge parter inden domsafsigelse.

Striden opstod, da de to mænd, som er i midten af 30'erne, med en halv times mellemrum blev nægtet adgang til to forskellige klubber under en bytur i Odense.

Mændene har i retten sagt, at dørmændene ikke gav en grund til afvisningen, og de mener derfor, at deres hudfarve forhindrede dem i at komme indenfor.

Det har diskotekerne nægtet.

Ifølge diskotekernes advokat, Allan Stohn, har dørmændene uafhængigt af hinanden sagt, at den ene af mændene var for fuld den pågældende aften.

Desuden har venneparret været i byen de pågældende steder et hav af gange både før og efter episoden.

Inden landsrettens domsafsigelse havde Stohn vurderet, at natklubber over hele landet ville få det svært, hvis udfaldet blev det samme som i byretten.

- Så tror jeg, at diskotekerne får problemerne med de her sager fremadrettet. Barren sættes meget lavt for, hvad der skal til for at blive dømt, sagde han.