Atomkraftværk i voldsomme problemer: Flere reaktorer slukker efter kortslutning

Tre ud af fire reaktorer er sat ud af kraft, lyder det i en pressemeddelelse

Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

Det russiske atomkraftværk Kalinin har slukket tre ud af fire reaktorer, efter at en transformer kortsluttede torsdag.

Det oplyser atomkraftselskabet Rosenergoatom i en pressemeddelelse, der uddyber, at der er tale om den første, anden og fjerde reaktor.

Det skriver nyhedsbureauerne Reuters og AFP.

Kraftværket ligger omkring 350 kilometer nordvest for Ruslands hovedstad, Moskva.

I pressemeddelelsen står der ifølge nyhedsbureauet, at strålingsniveauet på kraftværket og i det omkringliggende område er uændret efter episoden.

Atomkraftværket i Kalinin kører på reaktortypen VVER-1000, som det har fire af. Den første reaktor blev sat i drift i 1984. Samlet kan værket producere 4000 MW.

Kraftværket producerer blandt andet strøm til Ruslands hovedstad, Moskva.

Ifølge det russiske nyhedsbureau Tass vil hele atomkraftværket være oppe og køre igen inden for 48 timer.

Det oplyser en højtstående embedsmand fra det russiske energiministerium, der tilføjet, at den fjerde reaktor muligvis bliver genstartet senere torsdag.

Torsdagens episode fandt sted, blot en uge efter at et andet atomkraftværk i landet blev lukket ned, skriver den russiske engelsksprogede avis Moscow Times.

Sidste fredag måtte en reaktor i Belojarsk lukke på grund af en sikkerhedsmekanisme, der blev udløst. Kraftværket kom op at køre igen tirsdag.

Avisen skriver, at Rusland ifølge World Nuclear Association, som har base i London, har ti atomkraftværker inklusive det, der torsdag var ramt af kortslutning.

Hovedparten af dem ligger i det østlige Rusland.

Atomkraftværkets ene reaktor eksploderede 26. april 1986, som resulterede i, at radioaktivt nedfald blev spredt ud over en stor del af Europa. Foto: Matin Lehmann/Ritzau Scanpix Ferie En strålende idé? Præsident vil gøre Tjernobyl til turistattraktion

Foto: Ritzau Scanpix Politik Putin erkender: Ulykkesramt ubåd er atomdrevet

Tilbageblik Danske Anton var i Tjernobyl-strålerne: - Vi fik intet at vide