Australien i chok: Videoer afslører hårrejsende mishandling af børn i ungdomsfængsel

EKSTRA BLADET ADVARER OM VOLDSOMME BILLEDER I ARTIKLEN: Unicef i Australien har i kølvandet på afsløringen udtalt, at hændelserne minder om tortur

Optagelserne, som i første omgang blev vist i tv-programmet 'Four Corners' på australske ABC, viser blandt andet, hvordan drenge får revet deres tøj af i fængselscellerne, mens flere betjente tvinger dem i gulvet. (Foto: ABC News Australia/redigering: Mikkel Cramon)

Et gys spredte sig i Australien mandag aften, efter tv-stationen ABC i en hårrejsende dokumentar viste, hvordan unge drenge er blevet behandlet i et ungdomsfængsel i Australiens Northern Territory.

Grumme overvågningsvideoer, som ABC er kommet i besiddelse af, viser blandt andet, hvordan drenge får revet deres tøj af i fængselscellerne, mens flere betjente tvinger dem i gulvet ved nakketag og knæ i lænden.

En anden video viser, at en dreng bliver slæbt ved greb i nakken fra den ene celle til den anden og til sidst kastet hårdt ned i en madras.

Samme dreng, Dylan Voller, bliver nogle år senere igen videooptaget, mens fængselsbetjentene er ved at spænde ham fast i en stol, hvor han sidder med en stofpose over hovedet og bælter om håndled, nakke og fødder. Der sad han i næsten to timer, ifølge ABC. Angiveligt, fordi han truede med at gøre skade på sin arm.

En helt fjerde video viser, hvordan betjentene grinende fylder et rum med tåregas, fordi nogle af de unge indsatte angiveligt opførte sig dårligt.

Dyrelort for junkfood
Don Dale Juvenile Centre fik allerede i september 2015 opmærksomhed, fordi en tidligere indsat fortalte, hvordan drengene var blevet tvunget til at spise dyrelort. Til gengæld ville de få små 'præmier' i form af junkfood.

I kølvandet på de mange, skræmmende afsløringer har Unicef i Australien udtalt, at:

- Hændelserne minder om tortur fra regeringen, der har ansvar for børnenes velfærd.

Betjente fylder grinende et rum med tåregas, fordi nogle af de unge indsatte angiveligt opførte sig dårligt.

Ifølge Unicef er konsekvenserne af, at børn bliver behandlet, som de er blevet i fængslet, blandt andet angst, depression, søvnapnø, psykoser og ekstrem paranoia.

Dylan Voller har søgt om erstatning for hændelserne. Han har siddet i fængsel af flere omgange siden 2011 for blandt andet biltyveri, røveri og overgreb.

Chokerede politikere
I kølvandet på afsløringen har Australiens premierminister, Malcolm Turnbull, allerede nedsat en kommission, der skal undersøge, hvordan fængselsbetjentene over en årrække på mindst fire år frit har kunnet behandle drengene på den uhumske måde.

- Jeg er både dybt chokeret og lamslået over dokumentaren, siger premierministeren til ABC og uddyber, at der ikke er nogen tvivl om fejlbehandlingen af de unge mennesker.

ABC har sat fokus på Don Dale Juvenile Centre tæt på Darwin i Northern Territory. Premierministeren, Malcolm Turnbull, siger dog, at det ikke kun er det ene ungdomsfængsel, der skal undersøges af den netop nedsatte kommission, men alle i regionen.

- Det vigtigste er at komme til bunds i, hvad der er sket på Don Dale, og så kan der være andre tilfælde i den forbindelse, som også skal undersøges, siger Turnbull.

Vicepremierministeren, Barnaby Joyce, tilføjer, at undersøgelsen skal i gang så hurtigt som muligt.

- Det her skal ikke trække ud i årevis, siger han.