Bagmænd tiltalt: Truede fattige rumænere til million-bedragerier

Fattige rumænere lokket til Danmark, hvor de blev stråmænd for bagmændenes økonomiske kriminalitet. Få seneste update i sagen her

Her slår politiet til i 'Operation Hvepsebo' hvor den første del af sagen nu har ført til tiltale mod foreløbig tre bagmænd.

Politiet er nu klar med den første tiltale mod en formodet bande professionelle rumænske menneskehandlere, der groft har udnyttet landsmænd til økonomisk kriminalitet i Danmark.

Den første af tre sager i 'Operation Hvepsebo', hvor politiet slog til på 62 adresser på Sjælland den 25. februar og anholdt 23 formodede bagmænd, starter ved retten i Hillerød den 15. september.

Her er tre rumænere tiltalt for menneskehandel med 17 fattige rumænere, der blev misbrugt og truet til at begå bedragerier mod en lang række firmaer for 1,2 millioner kr. Dertil kommer bedrageri mod SKAT for mindst 100.000 kr.

112 - 25. feb. 2015 - kl. 11:10 95 anholdt i politiaktion mod menneskehandel

Ifølge tiltalen rekrutterede de tre rumænere landsmænd, der levede i fattigdom, via internettet eller ved personlig kontakt og lovede dem arbejde i Danmark.

De 17 rumænere fik arrangeret og betalt deres rejser til Danmark af bagmændene, der fik transporteret dem fra Rumænien til Danmark i busser eller biler.

Fik danske person-numre
Rumænerne blev indkvarteret på en række adresser i blandt andet Hillerød og Fredensborg, hvor de tre tiltalte fulgte med dem til myndighederne og hjalp dem med at få danske cpr-numre og bankkonti med hjælp af falske ansættelseskontrakter.

Derefter fik bagmændene udleveret rumænernes pas, id-papirer, sygesikringsbeviser, NemId, kredit- og kontokort, der skulle bruges til bedragerierne. Rumænerne fik aldrig det lovede arbejde, og otte af dem blev - ifølge anklageskriftet - udsat for vold og trusler for at tvinge dem til at begå bedragerier.

Politiet har blandt andet ransaget Revvej 19 i Korsør (Foto: Kasper Randrup-Thomsen). 112 - 25. feb. 2015 - kl. 12:56 TV: Se politiet slå døren ind hos menneskehandlere

Anklageskriftet beskriver, hvordan en 28-årig rumæner på et pensionat i Fredensborg blev slået i ansigtet med knytnæver og sparket i hovedet, mens to af bagmændene truede med, at han var en død mand, hvis han gik til politiet.

Andre af rumænerne blev truet med, at bagmændene havde kontakter i det arabiske miljø, som var farlige og ville kunne slå dem i hjel når som helst - og ingen ville vide, hvad der blev af dem.

Bagmændene gjorde rumænerne det klart, at de var cheferne, og at de bare skulle parere ordre. En rumæner blev også truet med at blive kastet ud af et vindue.

Snød kendte firmaer
Den økonomiske kriminalitet bestod af bedragerier, hvor rumænerne oprettede telefonabonnementer, kontokort med kredit, forbrugslån og købte eller leasede varer, der ikke blev betalt. Blandt de bedragede selskaber var Ikano Bank, Q8, 3, Telia, Telenor, TDC, Shell, Synoptik og mange flere.

Et af fupnumrene var rettet mod SKAT, hvor bagmændene indberettede fiktiv løn for fem af rumænerne og for høj indeholdt A-skat og AM-bidrag, så SKAT udbetalte mindst 100.000 kr. i 'overskydende skat'.

De tre tiltalte kræves udvist, hvis de bliver dømt.

Politiet har også rejst tiltale i en endnu større sag mod 14 formodede bagmænd, 12 rumænere og to danske statsborgere, der har udnyttet 25 rumænere til bedragerier for 9,5 millioner kr.

Politiet arbejder på at rejse tiltale i en tredje sag mod resten af de sigtede rumænere.