Bagmandspolitiet ransager Nordeas hovedkvarter

Onsdag dukkede myndighederne op i banken, hvor de tog en række fysiske og digitale dokumenter med sig

Nordeas hovedkvarter i Ørestaden i København. Foto: Jens Dresling
Nordeas hovedkvarter i Ørestaden i København. Foto: Jens Dresling

Bagmandspolitiet har onsdag ransaget Nordeas danske hovedkvarter i forbindelse med hvidvask-anklager.

Det oplyser Nordeas kommunikationsafdeling til Ekstra Bladet.

Bagmandspolitiet dukkede uanmeldt op onsdag i sidste uge ved bankens danske hovedkvarter i København.

Ifølge Børsen beslaglagde politiet her flere fysiske og digitale dokumenter, som relaterer sig til myndighedens undersøgelse af hvidvask.

- Vi samarbejder fuldt ud med SØIK for at sikre, at de har adgang til alle relevante oplysninger. Derudover har vi på nuværende tidspunkt ikke yderligere at tilføje, siger Frank Vang-Jensen, landechef i Danmark og medlem af koncernledelsen i en pressemeddelelse.

Ekstra Bladet har været i kontakt med bagmandspolitiet, som ikke ønsker at kommentere sagen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det er denne filial ved Vesterport i København, hvor den omfattende hvidvask er sket. Foto: Ritzau Scanpix
Det er denne filial ved Vesterport i København, hvor den omfattende hvidvask er sket. Foto: Ritzau Scanpix
 

Kæmpe skandale
Ekstra Bladet har tidligere skrevet om sagen, hvor milliarder af kroner i suspekte transaktioner er gået igennem afdelingen, der lå ved Vesterport i København. Afdelingen lukkede i 2014.

- Vi vil ikke misbruges til hvidvask eller anden finansiel kriminalitet. Såfremt vi er blevet udnyttet af russiske oligarker til hvidvask, beklager vi det og tager afstand fra det, sagde daværende risikochef i Nordea Julie Galbo til Berlingske i april, da avisen bragte historien.

Det kom samtidig frem, at Nordea allerede i 2013 blev advaret om problemerne i afdelingen. Om det sagde Julie Galbo til Ritzau:

- Det er svært at svare på, hvad der nøjagtig skete dengang. Jeg tror, at det, der skete, var, at man blev opmærksom på det her problem, og så prøvede man at analysere omfanget af det. 

- Man prøvede at se, om man kunne adressere det på en anden måde, om man kunne bygge et forsvar og beholde kunderne, og om man kunne finde en passende løsning dér. 

- Så har man til sidst fundet ud af, at det kunne ikke blive effektivt nok. Så var det bedre at lukke International Branch, sagde Julie Galbo, som forlod banken i maj.

OVERBLIK: Nordeas sager om mulig hvidvask af penge

Som et led i efterforskningen af mulig hvidvask i Nordea har Bagmandspolitiet onsdag i sidste uge ransaget bankens danske hovedkvarter.

Efterforskningen vedrører Nordeas internationale afdeling.

Det er langt fra første gang, at Nordea sættes i forbindelse med mistænkelige transaktioner og mulig hvidvask.

Se nogle af tilfældene her:

* Finanstilsynet i Danmark undersøgte i 2015 Nordea for hvidvask og anmeldte på den baggrund banken til politiet i Danmark i 2016.

Tilsynet var i en undersøgelse kommet frem til, at banken ikke havde overholdt reglerne for bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering.

* Samme forseelse har tidligere kostet Nordea store bøder. Nordea i Sverige fik i 2015 og 2013 bøder på henholdsvis 50 og 30 millioner svenske kroner.

* Bagmandspolitiet (Søik) har på baggrund af tilsynets anmeldelse siden efterforsket sagen og ransagede Nordeas danske hovedkontor i 2017.

* I oktober 2018 anmeldte hedgefonden Hermitage Capital Management Nordea for hvidvask af samlet 2,6 milliarder kroner i Danmark, Sverige, Norge og Finland. Anmeldelsen er sket til bagmandspolitiet i de fire lande.

* I USA undersøger myndighederne, om Nordea har brudt visse "finansielle sanktioner" i perioden 2008-2014. Nordea oplyste første gang om den amerikanske undersøgelse i januar 2017 i sit årsregnskab for 2016.

* I marts 2019 kom Nordea igen i søgelyset, efter at et stort datalæk, som blandt andet Berlingske fik adgang til, afslørede nye detaljer om mulig hvidvask i bankens tidligere afdeling for internationale kunder.

Kilder: Børsen. Nordeas regnskaber. Bagmandspolitiet i Norden: Søik, Økokrim, Ekobrottsmyndigheten og Keskusrikospoliisi.

Læs mere om hvidvask-sagen i Nordea her.

- Hvis der er foretaget hvidvaskning på dansk grund, vil de medvirkende skulle dømmes efter dansk straffelov, siger Advokat Michael Bjørn Hansen. Foto: Mik Eskestad Nyheder Ekspert: Ansatte i Nordea-filial risikerer fængselsstraf

Se også: Hvidvaskekspert: Nordea-sag er den største på dansk jord

Se også: Nu bør finanssektorens gyldne svingdør lukkes

Foto: Ritzau Scanpic Samfund Aktier styrtdykker: Nordea i potentiel hvidvask for milliarder