Bande i krig med nye rockere

Bandekonflikt i København, hvor invandrerbande og ny rockerklub er fjender

En 29-årig mand blev kort før midnat 16. april såret af skud i Valby.
(Foto: Mathias Øgendahl)
En 29-årig mand blev kort før midnat 16. april såret af skud i Valby. (Foto: Mathias Øgendahl)

Drabet på 19-årige Amer El-Chami i 2011 synes at spille en central rolle i forbindelse med den bandekonflikt, der kører netop nu i Københavns-området.

- Det er Brothas og Gremium, der er i krig, siger en repræsentant for Brothas til Ekstra Bladet.

Gremium er en af de nye rockerklubber, og den kom til Danmark i 2014.

Gennem de seneste par uger har der været en række større og mindre sammenstød mellem stridens parter. Kort før midnat 16. august blev en 29-årig mand eksempelvis ramt af skud, mens han sad i sin bil på Valhøjvej i Valby. Ifølge politiet blev den 29-årige ramt i benet og hoften.

Se også: Politiet løfter sløret for stor aktion i Mjølnerparken

- Vi får en anmeldelse klokken 23.22 om, at man har set en såret person blive læsset ind i en bil på Valhøjvej, og ti minutter senere får vi en melding fra Frederiksberg Hospital om, at de har modtaget en mand med skudlæsioner, sådan sagde vagtchefen ved Københavns Politi i forbindelse med episoden.

Se også: Mand såret af skud

Ifølge politiet var offeret kommet kørende i området ved Ålholmvej og Roskildevej sammen med en ven, da en bil - nok en sort Mercedes - er kørt op på siden af dem og afgiver skud mod bilen.

Desuden har der været biljagter og knivstikkerier i forbindelse med konfliktscenariet.

Likvideret på klos hold
Dette konfliktbillede har rod i 2011-drabet, hvor 19-årige Amer El-Chami en tidlig aprilmorgen blev likvideret på klos hold – dræbt af skud fra en maskinpistol i en opgang i Folehaven i Valby.

Se også: Tiltalt: Dræbte 19-årig på klos hold

Den foregående eftermiddag omkring kl. 16 havde der været endnu et opgør, der af øjenvidner er beskrevet således:

- Jeg så fire mænd, der kom løbende ud fra opgangen til Folehaven 35. To af dem havde stiksikre veste på, og den ene havde en kniv. Desuden kom der en tyk mand løbende fra en anden retning. Han havde en hammer, fortalte et vidne kort efter til Ekstra Bladet.

De bevæbnede mænd havde kurs mod to mænd, der stod på den anden side af den befærdede gade ved en lille gruppe forretninger. Duoen tog øjeblikkelig flugten.

Se også: 16 års fængsel for likvidering af ung mand

Se også: Tiltalt skød ikke - men er dømt for drab

- Jeg ved ikke, hvorfor de ville have fat på de to. Men jeg har hørt, at den ene har været med til at skyde mod en af de andres lillebror.

Sådan har et andet vidne tidligere forklaret til Ekstra Bladet.

Det stemmer ganske overens med, hvad kilder med indsigt i miljøet dengang forklarede til Ekstra Bladet om baggrunden for tumulten og det efterfølgende drab på den 19-årige Amer El-Chami.

Konflikt med bandemedlemmer
Både kilder i bandemiljøet og politiet har beskrevet, hvordan der gennem et par år forud for den fatale morgen i april 2011 havde været en konflikt mellem medlemmer fra Amer El-Chamis familie og så medlemmer af bandegrupperingen Brothas.

Nu er familiemedlemmer til dræbte Amer El-Chami ifølge Ekstra Bladets oplysninger med i Gremium-klubben. Samtidig menes den 29-årige, der blev skudsåret 16. august i år, at være centralt medlem af Gremium.

Og selv om Gremium har deres klubhus ved Haslev på midtsjælland, så har både El-Chami'erne og en række af Brothas har rødder i bebyggelsen Mjølnerparken, Nørrebro, hvor konflikten mellem parterne oprindeligt begyndte.

Det Har ikke været muligt at få en kommentar fra Gremium.

- Jeg kommenterer ikke i detaljer på den aktuelle situation, men det er klart, at vi har fokus på konfliktbilledet, siger Torben Svarrer, chef for afdelingen for organiseret kriminalitet, Københavns Politi.

Et kompliceret billede
Kilder med indsigt i miljøet beskriver dog det overordnede billede som langt mere kompliceret.

Lørdag blev to mænd med indvandrerbaggrund fremstillet i Københavns Dommervagt, sigtet for et drabsforsøg i en illegal spilleklub i Brønshøj juleaften 2013.

Her blev en 34-årig indvandrer ramt af skud i brystet. Manden overlevede.

Se også: To varetægtsfængslet for skyderi juleaften

Både før og ikke mindst efter det drabsforsøg, har der været tumult, sammenstød og skyderier, hvor der blandt andet er brugt Kalashnikov-rifler.

De to anholdte er også svorne fjender af den indvandrertrunge Brothas-gruppering, hvor særligt var Brothas-medlemmer fra Mjølnerparken-bebyggelsen, der gjorde fjendebilledet for de to nu anholdte.

De to anholdte er del af en  unavngiven flok bandetyper med rødder i Bellahøj og Brønshøj. Og deres konflikt med Brothas er tydeligvis del af det samlede konfliktbillede.

- En kompliceret affære. Det må man sige, forklarer en bandekilde til Ekstra Bladet.