Bandeboss skød sig fri: Fire betjente dræbt

Brutal sag i Honduras, hvor MS13-leder blev befriet af forklædte bandefolk

Se overvågningsbilleder fra den blodige befrielsesaktion her. Video: Policia Nacional Honduras

En voldsom befrielsesaktion torsdag i byen El Progreso i det nordlige Honduras endte med, at fire betjente blev dræbt, mens en bleder fra Mara Salvatrucha 13 - kort kaldet MS13 -  banden slap væk.

Det oplyser det Honduranske sikkerhedsministerium. I den forbindelse har man frigivet video fra befrielsesaktionen.

Aktionen udspandt sig i forbindelse med, at bandelederen Alexander Mendoza - kaldet 'El Porkys' - skulle i retten.

På video-billederne ses det, at bandelederen er iført en hvid undertrøje og håndjern. Han føres ind af en betjent.

Kort efter ankommer andre mænd, der bærer militærpoliti-uniformer, ind i bygningen. Disse var dog ikke rigtige betjente, men forklædte kriminelle.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Alexander 'El Porkys' Mendoza. Dette billede har politiet udsendt i forbindelse med efterlysning af den flygtede bandeboss. Foto: Honduras National Police
Alexander 'El Porkys' Mendoza. Dette billede har politiet udsendt i forbindelse med efterlysning af den flygtede bandeboss. Foto: Honduras National Police

Den blå skjorte dækker Carlos Vasquez' fortid som medlem af MS 13-banden. Foto: Linda Johansen Krimi Carlos var med i verdens mest berygtede bande: Nu går han på universitetet i Skandinavien

Der opstod tumult og skyderi, og da bandebossen stak af, var fire politibetjente døde, mens yderligere fire var kvæstet.

På videoen kan man se, at bandebossen forlod retsbygningen, hvor han nu var bevæbnet med et stormgevær.

'El Porkys' har siddet i fængsel siden 2015, hvor han blev dømt for hvidvaskning, narkohandel og bestikkelse.

Bandebossen er stadig forsvundet, men fem mistænkte flugthjælpere er anholdt, ligesom at myndighederne har beslaglagt 56 våben.

Der er nu udlovet dusør, hvis man kan hjælpe myndighederne på sporet af den flygtede bandeboss.

Kort om MS13:

Mara Salvatrucha – eller kort MS 13. 13 repræsenterer bogstavet M i alfabetet.

Omkring 1980 opstod MS 13-banden, da en gruppe unge med salvadoransk baggrund gik sammen gik sammen i Los Angeles. Der var tale om såkaldte stoner-kids med langt hår, hørte heavy metal, drak øl og røg cannabis. De efterfølgende år voksede banden sig større og større og den fik flere og flere forgreninger - eller kliker, som disse forgreninger kaldes på gaden.

I forbindelse med, at borgerkrigen i El Salvador sluttede i 1992, begyndte de amerikanske myndigheder at udvise kriminelle til hjemlandet, og derved fik banden fodfæste i Mellemamerika.

Banden er repræsenteret i en række amerikanske stater, ligesom den sammen med andre kriminelle har medvirket til samfundsmæssigt kaos i flere lande i Mellemamerika.

Både MS 13 og dens svorne fjende, 18th Street Gang, er kendt for ekstrem vold i forbindelse med deres forbrydelser, der dækker narko, menneskesmugling, drab, kidnapning, overfald med mere.

Banden vurderes at have mellem 30.000 og 50.000 medlemmer.

En betjent siger farvel til en af de kolleger, der blev dræbt ved befrielsesaktionen. Foto: ORLANDO SIERRA / AFP
En betjent siger farvel til en af de kolleger, der blev dræbt ved befrielsesaktionen. Foto: ORLANDO SIERRA / AFP