Bandefolk varetægtsfængslet i 20 dage for drabsforsøg

11 mænd, som politiet mener er involveret i bandekonflikten i København, er fængslet i foreløbig 20 dage

11 mænd er natten til torsdag blevet varetægtsfængslet i 20 dage efter et grundlovsforhør i København.

Det oplyser den centrale efterforskningsleder ved Københavns Politi.

Grundlovsforhøret foregik bag lukkede døre. Politiet kan derfor tidligt torsdag morgen ikke udtale sig yderligere om sagen.

Mændene blev anholdt natten til onsdag, og de er sigtet for fem drabsforsøg og to røverier begået i perioden fra 5. til 26. september i København.

De blev alle anholdt ved en større politiaktion ved Rødvig på Sydsjælland.

Mændene sættes i forbindelse med den verserende bandekonflikt i københavnsområdet.

Det kom frem, da Københavns Byret onsdag aften indledte grundlovsforhøret mod mændene.

Hovedparten af de sigtede nægtede sig skyldige ved retsmødets begyndelse. Enkelte udbad sig via deres advokat betænkningstid.

Alle 11 menes ifølge politiet og anklagemyndigheden at være en del af den verserende bandekonflikt mellem banden Brothas og en udbrydergruppe kaldet NNV.

Begge grupper udspringer fra bebyggelsen Mjølnerparken på ydre Nørrebro.

Ved grundlovsforhøret var politiet talstærkt til stede. Retssalen var pakket til randen med de sigtede og deres advokater.

Anklageren hævder, at de 11 sigtede alle har rødder i bandemiljøet, og at de på forskellige måder har bidraget til den seneste tids skyderier i og omkring hovedstaden.

Blandt andet skal de stå bag en episode natten til 15. september. Her affyrede gerningsmænd skud med en AK47-riffel.

Samme våbentype menes at være blevet brugt ved et drabsforsøg 19. september. Her blev 22 skud affyret mod en gruppe personer i Ragnhildgade på det ydre Nørrebro.

En person blev ramt i maven, men overlevede.

To eller tre sættes ifølge sigtelsen også i forbindelse med en skudepisode 21. september i krydset mellem Meinungsgade og Guldbergsgade på det indre Nørrebro. Her affyrede gerningsmænd adskillige skud med et automatvåben.

En person blev ramt i torso og ryg. Også denne person overlevede.

Flere af de sigtede menes også at stå bag det seneste skyderi ved Rentemestervej i Københavns Nordvestkvarter tirsdag aften. Her blev fire-fem skud affyret. Én person blev ramt i skulderen.

På baggrund af den seneste tids skudepisoder i bandemiljøet oprettede politiet onsdag 19. september en visitationszone på Nørrebro og i Københavns Nordvestkvarter.

Siden er der desuden oprettet visitationszoner i Hundige og Ishøj syd for København.

Dermed kan politiet frit visitere personer, biler og andre ejendele inden for de pågældende områder uden at have en konkret mistanke.

OVERBLIK - Konfliktens episoder i september:

Fredag 14. sep.: Om aftenen bliver der affyret skud i Heimdalsgade på Nørrebro. Ingen bliver ramt. Efterfølgende finder politiet to afbrændte biler i samme gade.

Lørdag 15. sep.: Ved 22-tiden bliver to mænd ramt af skud, mens de sidder i en bil i Ishøj. Den ene bliver ramt i benet, den andet i torso. Begge er uden for livsfare.

Søndag 16. sep.: Om formiddagen bliver en yngre mand overfaldet i en butik på Nørrebrogade. Han bliver taget med i en baggård og tæsket og sparket og ligeledes stukket med stikvåben, så han skal indlægges.

Tirsdag 18. Sep.: Natten til tirsdag modtager politiet en anmeldelse om, at der er affyret skud på Den Sorte Plads ved Mjølnerparken, Nørrebro. Ingen bliver ramt.

Tirsdag 18. sep.: Ved 21.30-tiden affyres der skud imod en sort VW Golf i krydset mellem Herlev Hovedgade og Herlev Ringvej i Herlev. Chaufføren af bilen dukker sig og undgår at blive ramt.

Tirsdag 18. sep.: Ved 22.30-tiden bliver der skudt mod en bil på Lygten, Nørrebro. Her bliver en 34-årig mand, der tidligere var kendt som Brothas-figur, ramt i begge arme. Manden meldes uden for livsfare.

Onsdag 19. sep.: Kort efter midnat affyres der skud ved Askerød-bebyggelsen i Hundige. Fem biler blev ramt, men ingen personer er tilsyneladende kommet til skade.

Onsdag 19. sep.: Omkring kl. 20 kommer en bil kørende og begynder pludselig at skyde mod en gruppe unge. Næsten lige ved siden af står politiet, som svarer igen ved at beskyde bilen. Ingen bliver anholdt, og gerningsmændene slipper væk.

Fredag 21. sep.: Natten til fredag opholder en 30-årig mand sig på Glostrup Torv sammen med en anden person, da en mand kommer løbende og affyrer flere skud fra en pistol. Den 30-årige bliver ramt i låret, men er uden for livsfare.

Fredag 21. sep.: Om aftenen bliver en 19-årig person med perifær bandetilknytning og to tilfældige borgere ramt af skud ved Meinungsgade og Guldbergsgade på Nørrebro. Den 19-årige kvæstes alvorligt, mens de to tilfældige slap med knapt så alvorlige skudskader.

Søndag 23. sep.: En 27-årig mand køres på sygehuset efter knivstik under en episode i Ishøj. Manden stikkes fem gange i ballen af maskerede angribere. Overfaldet kan have forbindelse til konflikten, oplyser politiet.

Mandag 24. sep.: En helt tilfældig mand bliver sent om aftenen fanget i krydsild ved en episode, hvor personer i to andre biler skyder mod hinanden på motorvejen ved Roskilde. Det sker omkring kl. 23.30 på strækningen mellem afkørsel 13 og 12 i retning mod København, da en række skud. Efter episoden slår manden bremsen i og holder ind til siden. Han slipper med skrækken. Ingen bliver ramt ved episoden.

Tirsdag 25. sep.: En mand bliver ramt af skud ved en episode ved Skaffervej og Rentemestervej i Københavns Nordvestkvarter. Der affyres skud fra i hvert fald to forskellige våben ved episoden, hvor bilen med manden, der bliver såret, bliver forfulgt af en anden bil.