Bankfolk dømt: Skal betale 90 millioner

Tre ledende mænd i en krakket bank skal erstatte 90 millioner kroner, siger Østre Landsret fredag. Finansiel Stabilitet havde krævet 400 millioner

Tre ledende mænd i den krakkede rigmandsbank Capinordic skal erstatte 90 millioner kroner. Det har Østre Landsret afgjort fredag.

Det statslige selskab Finansiel Stabilitet, der rydder op efter finanskrisen, havde krævet 400 millioner.

Sagen gik i gang i oktober sidste år, og dommen er afsagt efter flere end 50 retsmøder.

Det er den første afgørelse i de i alt syv retssager, som Finansiel Stabilitet har rejst mod hovedpersoner i de pengeinstitutter, som gik ned under finanskrisen.

Se også: Anklager kræver fængsel til topfolk fra rigmandsbank

Finansiel Stabilitet har hævdet, at den var helt gal med bankens kultur, og at uansvarligheden var særdeles høj. Blandt andet var der ikke en egentlig uafhængig kreditafdeling, har statens skraldespandsselskab hævdet.

Men de tre enige landsdommere afviser påstanden om, at bankens konkurs skyldes en generel uforsvarlig adfærd.

Landsretten har derimod fundet de sagsøgte erstatningsansvarlige for bankens tab på en række konkrete udlån. De tre mænd skal erstatte tabene på ni konkrete engagementer - i alt 90,5 millioner kroner plus renter.

Se også: Bagmandspoliti rejser straffesag mod bank

De dømte, som alle havde påstået frifindelse, er bestyrelsesformand Claus Ørskov, bestyrelsesmedlem Lasse Lindblad og direktør Henrik Juul.

Claus Ørskov hæfter ifølge Østre Landsret for 56,3 millioner kroner, Lasse Lindblad hæfter for 82,4 millioner kroner, og Henrik Juul hæfter for 84,5 millioner kroner.

I de kommende sager er for eksempel topfolkene i Amagerbanken, Roskilde Bank og Ebh Bank sagsøgt.

Retsopgøret vil strække sig over flere år, og det skyldes blandt andet sagernes kompleksitet.

Se også: Advokat: Systematisk dårlig kultur i rigmandsbank

I sagen om Capinordic Bank indgår der ikke mindre end 27.000 sider bilag. Men retslokalet i landsretten har ikke været proppet med ringbind. I stedet er alt materiale blevet håndteret elektronisk.

De mange retsmøder er blandt andet gået med at gennemgå cirka 40 udlånsengagementer i den lille rigmandsbank. I ni tilfælde var den altså ifølge landsretten gal.

Dommen er på mere end 1300 sider.

Capinordic Bank A/S blev stiftet i oktober 2006 og blev erklæret konkurs 11. februar 2010, da den ikke kunne opfylde de krav, Finanstilsynet stillede til Bankens solvens, skriver Østre Landsret i en pressemeddelelse.