Bedrageritiltalt kvindes ofre: Hun løj sig død

Retten i Lyngby har i dag indledt retssagen mod 'Kvinden med den tunge kuffert'

Hvad er op og ned i sagen omkring ‘Kvinden med den tunge kuffert’? Ekstra Bladets kriminalredaktør, Mette Fleckner, sætter dig her ind i sagen. Producer: Martin Lorentsen

Retten i Lyngby (Ekstra Bladet): Marie Madeleine Steen efterlod et helt igennem behageligt førstehåndsindtryk hos flere af de mennesker, som hun ifølge anklagemyndigheden har snydt og bedraget.

Det står klart, efter de første vidner har aflagt forklaring i sagen mod den norskfødte 61-årige kvinde, som mandag morgen er blevet indledt i Retten i Lyngby. Her er hun tiltalt for 22 tilfælde af bedrageri og to tilfælde af tyveri.

Sagen mod Marie Madeleine Steen kører ved Retten i Lyngby 17. 19. og 20. december. Foto: Tore Kristiansen, VG 112 - 17. dec. 2018 - kl. 10:10 Kvinden med den tunge kuffert: Sådan er hun i retten

'Rigtig, rigtig sød'. 'En enormt pæn dame'. 'En nydelig, ældre dame' er blot nogle af de beskrivelser, som vidnerne er kommet med, alt imens den tiltalte selv sidder stille ved siden af sin forsvarer og ser ned. På intet tidspunkt kigger hun op på vidnerne.

Ville hjælpe med festivalbilletter
En af episoderne fandt sted i 2014, hvor indehaveren af et lille Bed & Breakfast i Nivå blev ringet op af den lokale kirke, som ville sende en kvinde, der havde brug for et sted at bo.

Vidnet fortalte i retten, at hun var bekymret for, hvad det var for en person, men da hun så Marie Madeleine Steen, blev hun beroliget:

- Hun var en rigtig, rigtig pæn dame. Hun havde et stort smykke om halsen med et hjerte og et kors i og fortalte, at hun var misbrugskonsulent.  

Vidnet er ifølge anklageskriftet blevet snydt for knap 4000 kroner af den norske svindler, som under opholdet tilbød at hjælpe med at skaffe to billetter til Roskilde Festival og fik pengene kontant på forhånd.

- Jeg ved ikke, hvad jeg har tænkt, da jeg bare gav hende pengene, sagde vidnet, der selv kørte sin gæst til toget, da opholdet var slut - med forventning om, at Marie Madeleine Steen ville komme tilbage med billetterne.

- Vi var på kram og det hele. Vi var blevet super veninder.

Vidnet fik aldrig billetter eller penge retur.

Løj sig død
En mandlig indehaver af en anden Bed & Breakfast, og to kvinder, der er bestyrer på hver sit refugium, har også afgivet forklaring i retten før frokostpausen. De fattede heller ikke mistanke, da de mødte Marie Madeleine Steen, som præsenterede sig under forskellige falske navne.

Den norske kvinde er tiltalt for at bo alle tre steder uden at betale regningen. Efter hun er rejst fra det ene refugium, modtog bestyreren en besked fra kvindens søn om at hans mor var meget syg og ikke måtte kontaktes. Til de to andre steder kom der besked om, at hun var afgået ved døden.

- Jeg tænker da, 'kan det nu være rigtigt', men tvivlen skal jo komme den anklagede til gode, sagde bestyreren af det refugium, der ifølge anklagemyndigheden er blevet snydt for betaling for i alt 11 nætters overnatning.

Populær podcast
Den norskfødte Marie Madeleine Steen er dømt talrige gange for svindel i Norge og Sverige siden 1992. Sagen, hun nu er tiltalt i, rummer 22 tilfælde af bedrageri samt to tyverier begået herhjemme i perioden 2014 til 2018.

Hun har siddet varetægtsfængslet siden 30. juli og er kendt som 'Kvinden med den tunge kuffert' efter udgivelsen af en populær podcast af samme navn.

Den tiltalte ønsker ikke selv at afgive forklaring i retten. I stedet har hendes forsvarer oplyst, at kvinden erkender sig skyldig i 10 af de 24 forhold - deriblandt svindlen med festivalbilletterne og de 'gratis' overnatninger på de to refugier. Resten af forholdene benægter hun.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere