Berømt nazi-jæger: I det mindste døde han ikke i fred og ro

Vi håbede til det sidste, at han ville blevet udleveret til Danmark, siger nazi-jæger

- Søren Kams død betyder, at han har unddraget sig retfærdighed.

Sådan siger den berømte nazi-jæger Efraim Zuroff. Zuroff har i mere end 30 år har været nazisternes værste mareridt, og han sidder i dag som leder på Simon Wiesenthal Center i Jerusalem, hvor fra han driver det, som udefrakommende ofte kalder en heksejagt på nazister.

Et af målene er at få nazister som Søren Kam dømt for deres forbrydelser under Anden Verdenskrig.

- Men i det mindste døde han ikke i fred og ro, fordi hver gang der kom historier frem om ham i Danmark, kunne han aldrig vide sig sikker på, hvem der ville komme efter ham, eller om han nu risikerede at blive udleveret igen.

- Desværre skete det ikke, og det er efter min mening frygtelig absurd, uretfærdigt og til stor smerte for de pårørende, som ikke kunne få retfærdigheden til at ske fyldest, siger Zuroff til Ekstra Bladet.

Se også: DF: Danmarks værste terrorist aldrig dømt

Efraim Zuroff har jaget nazister i 30 år. (Foto: AP)
Efraim Zuroff har jaget nazister i 30 år. (Foto: AP)
 

Højt dekoreret nazist
Søren Kam er ifølge den tyske avis Allgaüer Zeitung død 23. marts i en alder af 93 år, fremgår det af en dødsannonce. Han meldte sig frivilligt til SS i 1940 og blev år senere udnævnt som 'SS-Obersturmführer'. I 1945 modtog han Jernkorsets Ridderkors af Adolf Hitler.

Efterfølgende var han i mange år en af de mest eftersøgte naziforbrydere i verden, og han blev i herhjemme betragtet som en af de største forbrydere i Danmarkshistorien.

Han var i 1943 mistænkt for at deltage i drabet på BT's tidligere chefredaktør, Carl Henrik Clemmensen. Han erkendte senere drabet, men kaldte det selv for 'et uheld'. Retssagen mod Søren Kam blev senere droppet i 1971 på grund af manglende beviser i sagen.

- Enhver nazi er forfærdelig, og Søren Kam var en af de værste. Han var en morder, som valgte at hjælpe nazisterne. En højt dekoreret nazist, som fik rigtig mange medaljer.

- Og det er en dybt frustrerende oplevelse for enhver, at en mand, som helt tydeligt er en morder, undgår at blive dømt, eller forhindres i at blive dømt, siger Efraim Zuroff.

Se også: Ekspert: Dansk SS-bøddel var stjerne-nazist

Den myrdede journalist Carl Henrik Clemmensen i efteråret 1943. (Polfoto)
Den myrdede journalist Carl Henrik Clemmensen i efteråret 1943. (Polfoto)

Blandt de værste
Det danske justitsministerium har flere gange forsøgt at få Søren Kam udleveret til Danmark fra Tyskland, hvor han boede i mange år frem til sin død, men de tyske myndigheder har afvist hver gang.

Blandt andet fordi han har været tysk statsborger siden 1956.

- Han er blandt de værste nazister, og vi håbede meget, at han kunne blive sendt tilbage til Danmark til retsforfølgelse, siger den amerikanske historiker og nazi-jæger Efraim Zuroff om Søren Kam.

Skærm

Hent flere
Hent flere