Betjent i retten: Var ved at skyde kollega i hovedet

- Jeg kunne ikke være mere ulykkelig over det, der er sket, lyder det fra 52-årig politiinstruktør, som vil frifindes for grov forsømmelse og for at have bragt en kollegas liv i fare

En betjent fra Københavns Politi affyrede skud ved en fejl og var tæt på at ramme en kollega i hovedet. (Arkivfoto: Jens Dresling)
En betjent fra Københavns Politi affyrede skud ved en fejl og var tæt på at ramme en kollega i hovedet. (Arkivfoto: Jens Dresling)

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): Undervisning i nærkamp var i januar sidste år tæt på at ende fatalt for en ung politimand, der netop var startet hos Københavns Politi som en del af sin politiuddannelse.

En 52-årig politiinstruktør affyrede nemlig ved en fejl sin pistol under en øvelse, og projektilet var tæt på at ramme politieleven i hovedet.

I dag er straffesagen mod instruktøren startet i Københavns Byret. Her er han tiltalt for at have udvist grov forsømmelse eller skødesløshed i tjenesten og dermed at have voldt nærliggende fare for sin kollegas liv og førlighed.

Gik af under øvelse
Af tiltalen mod ham fremgår det, at statsadvokaten mener, at den 52-årige erfarne betjent vidste eller bestemt måtte formode, at pistolen var ladt - selvom den under øvelser som den, han udførte, burde være afladt og sikret med en rød sikkerhedspind.

Selv nægter han sig skyldig i tiltalen og vil frifindes. I retten forklarede han, at pistolen gik af under en opvarmningsøvelse under et kursus i mobil taktik - et kursus for betjente, der for eksempel kan blive kaldt ud til uroligheder i forbindelse med en fodboldkamp eller andre, større forsamlinger.

- Jeg valgte en tilfældig kursist for at vise de andre, hvordan øvelsen skulle laves, forklarede den 52-årige instruktør.

Forskrækket og fortumlet
Øvelsen endte - uden at det var meningen - med, at de to mænd lå nede på gulvet, og her greb instruktøren sin pistol for at vise kursisterne, hvad man skulle gøre, hvis situationen pludselig blev farlig.

- Hvorfor sagde du ikke bare stop, ville anklageren vide.

- Jeg var i et undervisningsmode, forklarede den 52-årige.

- Jeg holdt pistolen væk fra mig selv, og på en eller anden måde gik den af.

Projektilet fløj lige forbi den chokerede politiassistents hoved, men heldigvis blev ingen ramt.

- Jeg var fuldstændig forskrækket og fortumlet. Jeg fattede ikke, hvad der var sket, forklarede den 52-årige politiinstruktør i retten.

- Jeg kunne ikke være mere ulykkelig over det, der er sket, lød det videre.

Presset og travl
Forud for skuddet 15. februar sidste år havde gruppen af betjente på kursus være ved Metro på Sydhavnen for at lave en øvelse. I den forbindelse var pistolerne blev afsikret og ladt, forklarede den 52-årige betjent.

Han huskede ikke, hvorfor han ikke havde sikret den igen, da han kom tilbage på Artillerivej, hvor de andre øvelser fandt sted, men forklarede, at han på kursusdagene var meget presset - blandt andet på grund af en sygemelding fra en medinstruktør. Han revsede samtidig de lokaler, kurset foregik i.

- At aflyse kurset var ikke en mulighed. Så jeg havde drøntravlt og var bagud på tid, lød det fra instruktøren.

Bliver betjenten, der har 29 år i politiet på CV'et, dømt, risikerer han fængselsstraf, ligesom han er han færdig i politiet.

1 af 2 En betjent fra Københavns Politi affyrede skud ved en fejl og var tæt på at ramme en kollega i hovedet. (Arkivfoto: Claus Bonnerup)
2 af 2 En betjent fra Københavns Politi affyrede skud ved en fejl og var tæt på at ramme en kollega i hovedet. (Arkivfoto: Jens Dresling)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere