Betjent kaldt for 'sambo' og 'bomuldsplukker'

Hundefører får erstatning for at blive mobbet ud af politiet

Arbejdsmiljøet er langtfra problemfrit hos Københavns Politis hundesektion. Arkivfoto: Kenneth Meyer
Arbejdsmiljøet er langtfra problemfrit hos Københavns Politis hundesektion. Arkivfoto: Kenneth Meyer

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller mail til 1224@eb.dk.

En politibetjent blev mobbet ud af Københavns Politis hundesektion på Amager.

Hundeføreren har nu fået tilkendt erstatning på 68.211 kroner for varige men som følge af de årelange ubehageligheder, han blev udsat for på sin arbejdsplads.

Det skriver Avisen.dk, som har fået indsigt i arbejdsskadesagen og interviewet den 45-årige mand, der i dag må tage medicin og får psykiatrisk behandling.

Betjenten fortæller, at han blev mødt med racistiske øgenavne som 'bomuldsplukker', 'sambo' og 'vores sorte ven', ligesom hans navn i arbejdstelefonerne blev ændret til 'den lille flødebolle'.

- En morgen efter en nattevagt, ser jeg, at nogen har spyttet på min private bil. Der løber en stor spytklat ned af den ene siderude. Jeg ringer til en kollega og siger, at de fandeme har spyttet på min bil, siger betjenten til Avisen.dk

Dødsens
Han betegner kulturen i hundesektionen som ødelæggende for det gode politiarbejde.

- Der var ikke plads til medarbejdere, der ikke var loyale over for subkulturen i afdelingen. Du skulle være benhård hele vejen igennem. Sagde du fra i forhold til den kultur, du oplevede i dagligdagen, var du dødsens. Der var ikke noget at gøre, fortæller betjenten til Avisen.dk.

Chikanen og mobningen af manden og tre-fire andre kolleger fandt sted mellem 2014 og 2016.

Ifølge ham blev man verbalt ydmyget og sat på plads, hvis man som hundefører satte spørgsmålstegn ved træningsmetoderne til politihundene.

- Der var et tilfælde, hvor der blev udøvet direkte vold mod en kollega, der blev slået af sin leder, fordi han udfordrede systemet, fortæller hundeføreren.

Stikker og sladrehank
På et tidspunkt blev der sendt en anonym klage til Københavns Politi, hvoraf det fremgik, at ledende medarbejdere skulle have pålagt menige hundefører at bruge stødhalsbånd til deres tjenestehunde. Det fik Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) til i sommeren 2014 at gå ind i sagen.

Sagen om de påståede stødhalsbånd blev aldrig opklaret, men ifølge den nu erstatningsberettigede hundefører troede mange, at han stod bag den anonyme klage. Han blev stemplet som stikker og sladrehank, og mobningen mod ham eskalerede efter hans udsagn:

- Folk gik bare, når jeg kom. Ingen gad tale med mig. Når jeg gik ind i den ene stue, gik andre ud igen. Man hviskede altid, når jeg var der. Man stod åbenlyst og hviskede om mig.

En rapport fra Arbejdstilsynet dokumenterede i 2016 det dårlige arbejdsmiljø, og hundesektionen fik et påbud om at få mobningen og chikanen standset inden 15. februar 2017. Det blev ifølge Arbejdstilsynet efterlevet.

Mobning førte til arbejdsskade

I afgørelsen af betjentens arbejdsskadesag lyder det blandt andet:

'Udvalget vurderer, at det er sandsynliggjort, at du har været udsat for mobning og chikane fra dine kollegaer - især i efteråret 2014. Udvalget har lagt vægt på, at din arbejdsgiver har bekræftet, at der foregik mobning i afdelingen samt at din tidligere kollega har bekræftet hele din arbejdsbelastning og været direkte vidne til, at du har været udsat for mobning’.

Erstatningsnævnet skal senere i 2019 tage stilling til tabt arbejdsfortjeneste.

Fortsat problemer
På trods af blåstemplingen af arbejdsmiljøet er der dog tilsyneladende fortsat problemer.

Overlæge Jane Frølund Thomsen fra Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital fortæller til Avisen.dk, at man har medarbejdere fra sektionen som patienter.

- Det er helt tydeligt ikke blevet løst. Vi får beretninger om, at der stadig foregår grov mobning, latterliggørelse, og at man fryses ud af kollegafællesskabet. At man tvinges til at holde op og bliver sygemeldt, fortæller hun.

Københavns Politi bekræfter over for Avisen.dk, at hundesektionens arbejdsmiljø fortsat er udfordret:

- Vi er ikke nået i mål med udfordringerne endnu, men vi er et andet sted nu, end hvor vi stod i 2016. Det er klart, vi accepterer ikke mobning i Københavns Politi, og det er alle lige fra ledelse, medarbejdere og tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter selvfølgelig enige om, siger Rikke Laulund, stabschef i Københavns Politi.

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller mail til 1224@eb.dk.