Betjent sigtet for drab efter sort mands død i USA

En fyret politibetjent er blevet anholdt i USA, efter at han i flere minutter sad med sit knæ på en sort mands hals under en anholdelse

Videoen her viser episoden, hvor manden bliver holdt på jorden. ADVARSEL: Voldsom video. Privatoptagelse via AP

Den amerikanske betjent Derek Chauvin, der i ni minutter pressede sit knæ mod en ubevæbnet sort mands hals, så han efterfølgende døde, er fredag sigtet for drab og uagtsomt manddrab.

Det oplyser anklagemyndigheden i Minneapolis ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Han er i politiets varetægt og er sigtet for drab. Vi har set beviser, vi er i besiddelse af en video fra stedet. En forfærdelig, forfærdelig ting, som vi har set igen og igen, siger anklager Mike Freeman ifølge Reuters.

Mere præcist er betjenten sigtet for drab af tredje grad - på engelsk third degree murder. Det kan defineres som et drab, der er begået med den intention at skade et andet menneske, men ikke nødvendigvis at dræbe det.

Dette billede er taget fra en video, der først blev lagt op på Facebook af Darnella Frazier mandag aften. Nu har den spredt sig i hele USA og fået folk på gaderne. Foto: Darnella Frazier /Ritzau Scanpix 112 - 29. maj. 2020 - kl. 05:27 Betjent pressede knæ mod sort mands hals: Havde ti klagesager mod sig

Mandag aften blev politiet i byen Minneapolis kaldt ud til en forfalskningssag i en købmandsbutik. Hændelsen udviklede sig til en dramatisk anholdelse, hvor betjenten, Derek Chauvin, holdt George Floyd fast på jorden ved at trykke sit knæ mod hans hals.

46-årige George Floyd sagde gentagne gange, at han ikke kunne få luft og døde senere på hospitalet.

Hans død har fået voldelige protester til at bryde ud i delstaten. Blandt andet har demonstranter sat ild til en politistation. Demonstrationerne begyndte tirsdag og er fortsat frem til fredag.

Tirsdag blev i alt fire involverede betjente fyret, mens Derek Chauvin er den eneste anholdte og sigtede i sagen.

De fire afskedigede betjente var ifølge NBC News alle tilknyttet den politistation, som demonstranter torsdag har sat ild til.

Torsdag kom det frem, at Derek Chauvin, der nu er anholdt, har mindst ti klagesager om politivold mod sig.

Uopklaret drabssag
44-årige Derek Chauvin startede sin karriere i politiet i oktober 2001. Fem år senere, i 2006, var han og fem andre betjente involveret i drabet på en mand, der var mistænkt for at have stukket sin kæreste med en kniv.

Artiklen fortsætter efter billedet ...

Ifølge NBC News rykkede politiet dengang ud til en anmeldelse om, at en mand havde stukket sin ven og kæreste ned og truet med at skyde dem.

Manden flygtede ud af huset med politiet i hælene. Da han efterfølgende trådte frem foran sin bil med en shotgun på sig, reagerede politiet ved at skyde ham adskillige gange.

Sagen blev efterforsket af en uafhængig politiklagemyndighed i USA, da det ikke var klart, om manden havde fremsat trusler, ligesom at det aldrig blev opklaret, hvem af betjentene der havde affyret de dræbende skud.

Video/Redigering: Reuters / Emma Svendsen

Rystet borgmester
George Floyd og hans sidste ord er blevet til hashtagget #ICantBreathe, som bruges sammen med det kendte slogan 'black lives matter'.

Borgmesteren i byen har reageret på George Floyds død, som han kalder for 'ganske enkelt skrækkeligt' og 'forkert på alle måder'.

- Hvorfor er manden, som dræbte George Floyd, ikke i fængsel? Hvis du havde gjort det, eller jeg havde gjort det, ville vi være bag tremmer lige nu, sagde borgmesteren til et pressemøde onsdag.

Også USA's præsident, Donald Trump, har bedt myndigheder undersøge sagen.

- På min anmodning er FBI og justitsministeriet allerede i fuld gang med en undersøgelse af George Floyds tragiske dødsfald. Jeg har bedt om, at undersøgelsen bliver ekspederet hurtigt, og jeg værdsætter meget det arbejde, som lokalt politi udfører, skrev Trump torsdag på Twitter.