Betjente tiltalt: Skrev falsk rapport for at beskytte kilde i narko-miljøet

Politiet betalte kilde for tips, men han gik formentlig over stregen og pressede og truede sig til en narko-leverance

To kilo amfetamin blev fundet i en bil i Glostrup, men gik politiets kilde over stregen og fremprovokerede narko-handlen? Betjentene begik, ifølge tiltalen, rapport-fusk for at dække over kilden. (politifoto)
To kilo amfetamin blev fundet i en bil i Glostrup, men gik politiets kilde over stregen og fremprovokerede narko-handlen? Betjentene begik, ifølge tiltalen, rapport-fusk for at dække over kilden. (politifoto)

To kilo amfetamin blev fundet af politiet i en bil på en parkeringsplads ved Glostrup Storcenter. Det skete efter et tip fra en kilde i det kriminelle miljø, men for at beskytte kilden skrev betjentene fra Københavns politi en falsk politi-rapport, der slørede sandheden.

Det mener statsadvokaten i København, der har tiltalt de to betjente for embedsmisbrug og rapport-fusk efter straffelovens § 175.

De nægter sig skyldige, og senere på måneden skal retten i Glostrup tage stilling til, om betjentene skal beskyttes af navneforbud under den kommende retssag, som der endnu ikke er sat dato på.

Ifølge anklageskriftet var politi-rapporten, der blev skrevet den 3. december 2013, ren fiktion.

Sagen om de to kilo amfetamin blev overdraget fra Københavns politi til Københavns Vestegns politi, og rapporten skulle bruges i efterforskningen af amfetamin-fundet, der skete i november.

Mystisk afrikaner
I rapporten skrev betjentene, hvordan de under patrulje på Vesterbro blev opmærksomme på en afrikaner, der der udviste mistænkelig adfærd i forbindelse med narkotika.

De besluttede at skygge ham, og skygningen endte i området ved Glostrup station, hvor de mistede kontakten med afrikaneren. Men da de kørte rundt i området for at lede efter ham, blev den ene betjent opmærksom på en sølvgrå BMW, som han tidligere har fået oplysninger om i sammenhæng med narkotika.

Betjentene satte - ifølge rapporten - observation mod bilen og føreren.

Og det skulle angiveligt have ført til fundet af amfetaminen.

Rapporten blev underskrevet af begge betjente, og den indgik derefter i straffesagen mod tre mænd, der senere blev dømt for amfetaminen.

Både politiet på Københavns Vestegn, forsvarerne og retten fik rapporten, som forklarede, hvordan de to kilo amfetamin blev fundet på p-pladsen ved Glostrup Storcenter.

Sigtede politiets kilde
Men Københavns Vestegns politi fik mistanke til rapporten, fordi efterforskerne fandt frem til den mand, der angiveligt havde bestilt amfetaminen og sigtede ham for de to kilo amfetamin.

På det tidspunkt vidste betjentene på Vestegnen ikke, at manden var hemmelig kilde i bande-mijøet for Københavns politi, og at han fik penge for sine tips.

Men da han blev sigtet for de to kilo amfetamin, måtte han i forsvar og for at undgå fængsling fortælle om sit hemmelige samarbejde med Københavns politi.

Og dermed faldt hele dæk-historien om den afrikanske mand og skygningen sammen.

Politiet fandt frem til tre mænd, der blev sigtet og senere dømt, både for de to kilo amfetamin i bilen, og et parti narkotika på en privatadresse.

Den ene af de tre mænd forklarede, at det faktisk var manden, som viste sig at være politiets kilde, der selv havde bestilt amfetaminen, og han havde presset og truet sig til leverancen.

Truet med at blive skudt
Angiveligt skulle han havde truet med at skyde den ene af mændene, der også skulle betale en 'dummebøde' på 45.000 kr. til en bande.

Den form for provokerende agent-arbejde for politiet er forbudt, og retten i Glostrup fastslog i dommen, der faldt i marts, at retsplejeloven muligvis var overtrådt, fordi politiets meddeler kan have været en ulovlig agent, som fremprovokerede eller forværrede forbrydelsen.

De tre dømte blev fundet skyldige, men fik nedsat straffene.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed blev sat på sagen, og sigtede de to københavnske betjente for rapport-fusk.

Statsadvokaten har nu rejst tiltale mod de erfarne betjente, hvoraf mindst den ene i mange år har opereret i narko-miljøet på Vesterbro.