Bevæbnet jagtet på Sjælland: Overfaldt 18 mennesker - Indsatsstyrke og helikopter sat ind

Begik to hjemmerøverier og truede sig til syv flugtbiler, lyder tiltale mod 51-årig, der nu stilles for retten

Politiet fik sporet den 51-årige til Amager, hvor han blev anholdt ved den Kia Rio, som han, ifølge tiltalen, tog under et hjemmerøveri i Tureby. Privatfoto
Politiet fik sporet den 51-årige til Amager, hvor han blev anholdt ved den Kia Rio, som han, ifølge tiltalen, tog under et hjemmerøveri i Tureby. Privatfoto

I løbet af tre timer overfaldt og truede en bevæbnet desperado 18 forskellige mennesker på det sydlige Sjælland, hvor han gik amok med en pumpgun, en pistol, en økse, et koben og et baseballbat.

En 32-årig mand i landsbyen Vejlø ved Næstved blev skudt i begge ben med haglgeværet, hvorefter desperadoen stak ild til mandens hus.

Da en politi-patrulje nåede frem, blev betjentene truet med en pistol, og herefter startede en vanvittig flugt, hvor gerningsmanden truede sig til syv forskellige flugtbiler fra tilfældige mennesker.

To af bilerne fik han ved hjemmerøverier i Fakse og Tureby, hvor han trængte ind i private hjem og truede beboerne med pistol til at udlevere bilnøglerne.

Massiv menneskejagt
Efter en massiv menneskejagt med indsatsstyrker og helikopter fik politiet samme aften den 16. september sidste år sporet den formodede hjemmerøver til en adresse på Amager, hvor han blev anholdt ved en blå Kia Rio, som var hans syvende flugtbil.

Nu er tiltalen klar mod den i dag 51-årige mand, der i juni stilles for et nævningeting ved retten i Næstved.

Politiet har samlet en byge på 46 forbrydelser, som den 51-årige, der nægter sig skyldig, nu er tiltalt for.

Han er anklaget for grov vold, trusler på livet, afpresning, brandstiftelse, ulovlig tvang, hjemmerøverier, tyverier, brugstyverier, vidnetrusler, ulovlig våbenbesiddelse, trusler mod politiet, narkobesiddelse og færdselsloven.

Efter en 10 timer lang menneskejagt anholdes den 50-årige på Amager ved siden af den blå Kia, der ifølge politiet var hans syvende flugtbil. Privatfoto 112 Sigtet desperado faldt i søvn i retten

Vanviddet startede klokken ni om morgenen, da den 51-årige, ifølge tiltalen, opsøgte en 32-årig bekendt i hans hus på Svenstrupvej i Vejlø. Han ville have den 32-årige til at medvirke i et røveri, men kammeraten afslog, hvorefter den 51-årige sagde:

- Så kan jeg ligeså godt skyde dig.

artiklen fortsætter under billedet

Politiet blev truet med pistol og skød efter gerningsmanden, men ramte ikke. Hele Vejlø blev omringet af politiet. Foto: Per Rasmussen
Politiet blev truet med pistol og skød efter gerningsmanden, men ramte ikke. Hele Vejlø blev omringet af politiet. Foto: Per Rasmussen
 

Den 51-årige var bevæbnet med et luftgevær, en pumpgun, en tåregas-spray, en pistol, en dolk og et baseballbat.

Først holdt han dolken mod den 32-årige, og truede ham til at skaffe nogle penge. Den 32-årige ringede til sin mor og bad hende om at komme med penge.

Stak ild på offers hus
Inden moderen nåede frem mistede gerningsmanden tålmodigheden og skød den 32-årige flere gange i begge ben med sin pumpgun, og slog ham flere gange i hovedet med baseball-battet,  så han fik en flænge, lyder tiltalen.

Her anholdes den 50-årige i aftes på Amager. Privatfoto 112 Byge af sigtelser mod 50-årig efter menneskejagt på Sjælland

Derefter stak den 51-årige ild på huset flere steder, og da den 32-åriges mor kom til huset med 5000 kr. i sin pung, blev hun truet på livet og trukket i håret.

Da det lykkedes hende at løbe væk, råbte desperadoen efter hende 'Kom tilbage - jeg skyder'. Herefter stjal han hendes taske med mobiltelefon og pengene fra hendes bil.

10 minutter senere var den første politipatrulje på stedet, og betjentene mødte gerningsmanden på Svenstrupvej, hvor de blev truet med pistolen, mens han hvislede til den ene betjent: - Jeg skyder dig fandme.

Politiet skød efter ham
Han sigtede også mod den anden betjent, og begge politifolk trak pistolerne og skød efter manden, men ramte ham ikke.

Han løb fra stedet, og kort efter truede han to beboere med pistolen til at udlevere nøglerne til en Peugeot 107. Bilen blev hans første af syv flugtbiler, som han i timerne herefter turede rundt på Sjælland i.

Politiet mødte med blandt andet et indtrængningshold. Foto: Per Rasmussen 112 Landsby spærret af efter skyderi: Galning stadig på fri fod

I løbet af knapt to timer truede han sig til nye flugtbiler med pistolen, baseball-battet, kobenet og øksen. Cirka klokken 12.30 hørte politiet ikke mere til den desperate flygtning, der var forsvundet i en blå Kia Rio.

Efterforskningen førte politiet til Amager, og her blev han anholdt kl. 20.53 ved siden af den røvede Kia Rio. I bilen lå blandt andet tre knive og 22 haglpatroner.

Han blev kørt til Næstved Politigård, og undervejs måtte betjentene lægge ører til en ny byge af trusler, lyder tiltalen. Han sagde blandt andet: 'Jeg har gået til skydning i ni år, så bare vent', og 'Jeres skudsikre veste kan ikke hjælpe jer'.

Foto: Privatfoto 112 Menneskejagt slut: Her anholder politiet manden bag skuddrama

Under ransagningen hos den 51-årige fandt politiet et større våbenlager og 'røverudstyr' i form af strips, gaffatape og to skihuer.

Politiet kræver under retssagen blandt andet konfiskeret flere sabler, et samuraisværd, luftgeværer, knive og dolke, en strømpistol, en pumpgun og 22 haglpatroner.

 

Her slutter menneskejagten efter 12 timer, hvor den 51-årige anholdes på Amager. Privatfoto
Her slutter menneskejagten efter 12 timer, hvor den 51-årige anholdes på Amager. Privatfoto

Her er de vigtigste tiltaler af de 46, der er rejst mod den 51-årige

1. Trusler på livet mod 32-årig bekendt, der nægter at deltage i et røveri: - Så kan jeg ligeså godt skyde dig.

2. Afpresning mod den 32-årige, der blev truet med en dolk til at skaffe penge via sin mor.

3. Grov vold og våbenbesiddelse ved at have skudt den 32-årige flere gange i benene med en pumpgun.

4. Grov vold ved at have slået den 32-årige i hovedet med baseballbat.

5. Brandstiftelse ved at have sat ild til den 32-åriges hus flere steder, så der skete skader for 80.000 kr.

6. Vold og trusler mod den 32-åriges mor, der blev trukket i håret og truet med at blive skudt.

7. Trusler med pistol mod to politifolk.

8. Ulovlig tvang, truede bilist og hans passager til at udlevere en Peugeot 107.

9. Ulovlig tvang, truede med pistol og fik nøglerne til en Toyota Aygo og en VW Touran i Tappernøje.

10. Trusler på livet, pegede med pistolen på to personer i Tappernøje.

11. Trusler på livet med pistol og økse mod to personer i en VW Touran, som han hamrede øksen ned i, og flygtede i.

12. Trusler på livet med øksen, som han hamrede mod fronten af en Renault varevogn i Tappernøje.

13. Forsøg på ulovlig tvang mod bilist i Fakse, som han krævede bilnøglerne af ved at true med baseballbat.

14. Forsøg på ulovlig tvang mod endnu en bilist i Fakse, der blev truet med baseballbat.

15. Forsøg på grov vold, slog ud efter mand med baseballbat, men manden undveg slaget.

16. Hjemmerøveri hvor han trængte ind i privat hjem i Fakse, truede med pistol og fik nøglerne til en Fiat 500.

17. Trusler på livet i Fakse. Forsøgte at standse bilist ved at true med pistol.

18. Ulovlig tvang. Truede sig med pistol til nøglerne til en VW Passat i Haslev.

19. Ulovlig tvang i Hasleb, hvor han med baseballbattet og et koben truede med at slå bilist ihjel, hvis han ikke fik nøglerne til en Citroén C3.

20. Forsøg på grov vold mod den samme kvindelige bilist, som blev forsøgt slået med battet og kobenet, men undveg.

21. Vidnetrusler mod samme bilist, der forsøgte at få fat i sin mobil, og blev truet med at blive dræbt, hvis hun ringede til politiet.

22. Hjemmerøveri i Tureby, hvor han trængte ind i et privat hjem og truede sig til nøglerne til en blå Kia Rio og kvindens taske med værdier til 800 kr.

23. Trusler på livet mod to betjente, der efter anholdelsen kørte den 51-årige til Næstved Politigård.

1 af 2 Politiet jagtede hjemmerøveren over store dele af Sjælland. Foto: Per Rasmussen
2 af 2 Politiet fik sporet den 51-årige til Amager, hvor han blev anholdt ved den Kia Rio, som han, ifølge tiltalen, tog under et hjemmerøveri i Tureby. Privatfoto