Blev voldtaget og fødte død dreng - nu er hun frifundet for mord

I sidste uge var Evelyn Hernàndez for retten - igen - for overlagt mord efter en dødfødsel i 2016

Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

En 21-årig drabsdømt kvinde fra El Salvador er blevet frikendt i en sag, der har tiltrukket sig stor international opmærksomhed.

I 2017 blev den dengang 19-årige Evelyn Beatriz Hernàndez Cruz idømt 30 års fængsel for overlagt mord efter at have brudt landets anti-abort-love.

I februar blev den unge kvinde løsladt efter 33 måneders afsoning, men i sidste uge trak sagen igen overskrifter verden over, da hun skulle for retten igen - med samme sigtelse for overlagt mord.

Mandag besluttede en domstol i landet dog at frikende Hernandez.

Vidste ikke hun var gravid
I april 2016 aborterede Evelyn Beatriz Hernàndez Cruz, efter at være besvimet på badeværelsesgulvet på grund af alvorlige mavesmerter.

Evelyn Beatriz Hernandez Cruz var allerede 15. juli til høring i San Salvador, El Salvador. Da blev den nye retssag udsat til midten af august. Foto: Ritzau Scanpix 112 Blev voldtaget og fødte død dreng - nu er hun sigtet for mord IGEN

Her blev hun fundet af sin mor, der fik hende indlagt på hospitalet, uden at vide, at datteren lige havde født en dødfødt dreng. '

På hospitalet meldte personalet hende til politiet, fordi fosteret var blevet fundet i toilettet. Tre dage senere blev hun overført til et kvindefængsel for at afvente sin dom - sigtet for bevidst at have dræbt sit ufødte barn.

Den nu 21-årige kvinde fra El Salvardor er nu frikendt. Foto: Ritzau Scanpix
Den nu 21-årige kvinde fra El Salvardor er nu frikendt. Foto: Ritzau Scanpix
 

Evelyn Beatriz Hernandez Cruz har fortalt i retten, at hun blev voldtaget af et bandemedlem i 2015 under sit første år på college. Hun har hele tiden holdt fast i, at hun ikke vidste, at hun var gravid, før hun faldt om på familiens badeværelsesgulv og pludselig fødte et dødt barn. Hun havde ifølge sin forklaring haft menstruation flere gange siden voldtægten.

Ung kvinde blev gravid efter voldtægt, nu har hun mistet barnet og er dømt for mord. Foto: AP/Wolfgang Wiesen Samfund 19-årig voldtaget: Nu skal hun 30 år i fængsel

Retsmedicineren vurderede at dødsårsagen var aspirationslungebetændelse, og fandt mekonium - den første, mørkegrønne afføring hos nyfødte - i drengens lunger og mave.

Men på trods af obduktionen blev 19-årige Evelyn Beatriz Hernandez Cruz altså idømt 30 års fængsel for overlagt mord.

Takkede gud i retten
I februar besluttede El Salvadors højesteret, at Hernandez skulle løslades, og at sagen skulle gå om. Årsagen var, at den oprindelige dom var baseret på fordomme og mangelfuld bevisførelse.

- Tak Gud, retfærdigheden er sket fyldest, sagde en rørt Hernandez efter mandagens afgørelse til fremmødte uden for retssalen.

I 1998 gjorde politikere i El Salvador abort ulovligt, uden offentligheden fik en stemme. Siden er flere kvinder blevet retsforfulgt for mord efter ufrivillige aborter eller dødsfødsler.

Evelyn Hernandez omfavner aktivist Mariana Moisa efter frifindelsen. Foto: Ritzau Scanpix
Evelyn Hernandez omfavner aktivist Mariana Moisa efter frifindelsen. Foto: Ritzau Scanpix
 

Mange af kvinderne er, som Evelyn Beatriz Hernandez Cruz, fattige kvinder dømt på et spinkelt bevisgrundlag. Og flere af dem har, som hun, ikke forinden vidst, at de var gravide, skriver The Guardian.

Sagen mod Evelyn Hernandez har tiltrukket sig opmærksomhed fra flere menneskerettighedsgrupper. Heriblandt Amnesty International.

Sagen har tiltrukket international opmærksomhed. Her taler den unge kvinde med medierne efter høringen. Foto: Ritzau Scanpix
Sagen har tiltrukket international opmærksomhed. Her taler den unge kvinde med medierne efter høringen. Foto: Ritzau Scanpix
 

- Det er en rungende sejr for kvinders rettigheder i El Salvador, siger Erika Guevara-Rosas, direktør for Amnesty International i de amerikanske lande.

Omkring 147 salvadoranske kvinder er blevet idømt op til 40 års fængsel i lignende sager mellem 2000 og 2014. Det oplyser en lokal menneskerettighedsgruppe ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Sagen kommer lige i kølvandet på sagen om en 27-årig kvinde fra Alabama, der blev skudt i maven og derefter sigtet for drab på sit eget barn.

1 af 2 
2 af 2 Foto: Ritzau Scanpix