Blodig gangsterkrig hærger Dublin: Nu beder de paven om hjælp

Kinahan- og Hutch-bandernes fejde har krævet mindst femten liv indtil videre. Nu beder byens mødre pave Franz om hjælp

Pave Frans er den 266. Pave. Han blev valgt 13. marts 2013. FOTO: AP
Pave Frans er den 266. Pave. Han blev valgt 13. marts 2013. FOTO: AP

Få overblik over den blodige fejde nederst i artiklen.

Siden 2015 har blodet flydt i stride strømme i Dublins gader, hvor en bandekrig har krævet femten liv, hvoraf to er uskyldige forbipasserende.

Det er blevet så slemt, at byens mødre og bedstemødre er tyet til pave Frans for hjælp, skriver Buzz.ie. Byrådsmedlem i Dublin Christy Burke melder om, at der allerede er i hvert fald tyve mødre og bedstemødre, der har bedt ham om at tale med paven.

- Mange folk, omkring tyve kvinder i det hele, har sagt, at hvis paven lavede en gudstjeneste om fejden og sagde en bøn for fred, kunne det være at de (red. bandemedlemmer) endelig ville lytte, siger han.

Det giver god mening at spørge paven om hjælp, for 78,3 procent af befolkningen er medlem af den romersk-katolske kirke. Paven skal alligevel på besøg i Dublin den 25-26. august, derfor melder andre byrådsmedlemmer også om forespørgsler af samme slags til paven.

Det kan dog være svært at finde hoved og hale i fejden, som lige nu kører på tredje år.

Første blodsdråbe var fra familien
Den første, der måtte lade livet, var Gary Hutch, som blev myrdet på Costa Del Sol. Han var bandelederen Gerry 'The Monk' Hutch's nevø, og derfor måtte der komme gengældelse.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Gerry Hutch er lederen af Hutch-banden. FOTO: Privatfoto
Gerry Hutch er lederen af Hutch-banden. FOTO: Privatfoto
 

Gerry Hutch var overbevist om, at det var narkomogulen Christy 'The Dapper Don' Kinahan, der stod bag. Derfor udførte han et forsøgt snigmord på Kinahans søn. En lavine af død skyllede ind over Dublins indbyggere.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Christy Kinahans bande har slået et overvældende antal af Gerry Hutchs familiemedlemmer ihjel. FOTO: Privatfoto.
Christy Kinahans bande har slået et overvældende antal af Gerry Hutchs familiemedlemmer ihjel. FOTO: Privatfoto.
 

Heldigvis har det mest været Dublins karrierekriminelle, der har stået for skud. Dog er to uskyldige familiefædre blevet dræbt, fordi de er blevet forvekslet som gangstere.

Læs alt om de to gangsterbosser her.

Ingen har magt som en mor
Christy Burke tror ikke kun pavens ord ville nå ud til gangsterne, men faktisk også til deres pårørende.

- Det ville have stor effekt på 'mammies' (red. mødre) og 'grannies' (red. bedstemødre). Og de har så til gengæld kæmpe indflydelse på deres sønner og børnebørn, siger byrådsmedlemmet.

Christy Burke påstår ikke at have en lige linje til Pave Frans, men vil sige det videre til ærkebiskoppen, hvis han får chancen. Han er også under indtryk af, at flere af kvinderne selv vil tage kontakt til ærkebiskoppen.

- De tænkte ud af boksen, og det mener jeg er et forsøg værd, siger han.

Paven har tidligere forsøgt at mægle fred, da IRA terroriserede Irland. Dengang havde det desværre ikke den store effekt.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.