Blodige tal efter fire måneders bandekrig: To dræbt og seks såret

Knive og skydevåben bruges flittigt af to grupperinger i den kriminelle underverden i Danmarks næststørste by

En ung mand er død efter et knivstikkeri i Aarhus. Video: Local Eyes

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Der er krig i den kriminelle underverden i Aarhus. Krigen er vild, voldsom og så blodig, at to mænd indtil videre har mistet livet, mens seks er blevet alvorligt såret. Kun ganske få er anholdt og sigtet i det, som Østjyllands Politi betegner som 'et opgør mellem to kriminelle grupperinger'.

Se mere video på localeyes.dk

Senest er en 27-årig mand blevet dræbt med kniv på Ryhavevej i det vestlige Aarhus onsdag aften. En 20-årig mand er anholdt og sigtet for forbrydelsen. Politiet mener, at der er to-tre medgerningsmænd på fri fod, som ligesom den 20-årige bør stilles for en dommer og sigtes for drab.

Læserfoto 112 - 19. jan. 2017 - kl. 11:31 To unge anholdt for drab på ukendt mand

De to kriminelle grupperinger, som politiet taler om, kan ifølge efterforskningsleder, politiinspektør Lau Thygesen, godt betegnes som bander. Men de har ikke som andre bander egentlige tilholdssteder og klubhuse, som man kender det fra rockermiljøet.

- Det er lige nøjagtig udfordringen. De har ingen klubhuse, som vi kan lukke. Det er løst tilknyttede grupperinger, som der bekæmper hinanden. Og vi forsøger at gøre vores til at forhindre, at det sker, siger Lau Thygesen til Ekstra Bladet.

Masseslagsmål
Det hele begyndte ifølge politiet 1. september, hvor 30-40 unge var oppe at toppes i Aarhusbydelen Rosenhøj. Politiet beslaglagde efter opgøret mængder af slagvåben, knojern og peberspray. Tre dage senere skete flere knivoverfald i Holme og inde i centrum af Aarhus. 7. september blev der affyret tre skud på Holme Byvej.

Igen 27. september blev der affyret skud under en episode, som politiet også knytter til konflikten. Det skete på Rundhøjtorvet. Men det var først 19. oktober, at det blev rigtig alvorligt. Foran en Fakta-forretning i Herredsvang blev en 30-årig mand stukket i hjertet. Han døde et par dage senere. En 22-årig sidder fængslet for drabet.

Screengrab: Local Eyes 112 - 11. dec. 2016 - kl. 15:13 Maskerede mænd på voldstogt: Skød efter 17-årig og overfaldt ældre mand

- Vi har haft en del i efteråret, og der har også været noget igen her i begyndelsen af det nye år. Vi havde en hændelse 10. januar, hvor et medlem af den ene af grupperingerne blev skudt ude i Rosenhøjbebyggelsen. Dog ikke livstruende. 16. januar sker yderligere en hændelse. To blev overfaldet og stukket med kniv i Hasselager, forklarer Lau Thygesen til Ekstra Bladet.

Hævn-attentater
Skuddet i Rosenhøjbebyggelsen ramte en 33-årig mand i albuen. En 19-årig blev ved samme lejlighed ramt i benet.

De mange episoder kan ifølge Thygesen sagtens være hævn-attentater. Og politiet bruger store ressourcer på at forsøge at forhindre, at det sker.

- Vi sørger for at anholde dem, der står bag. Og vi har for tiden en meget synlig tilstedeværelse. Vi forsøger at forhindre, at der sker yderligere, siger Lau Thygesen.

Se også: Politiet genindfører visitationszoner efter drabsforsøg

Østjyllands Politi har også to gange i slutningen af 2016 indført såkaldte visitationszoner i dele af Aarhus. På den måde kunne politiet standse og kropsvisitere folk uden en dommerkendelse.

Alligevel lader initiativerne ikke til at være tilstrækkelige.

- Selvfølgelig skaber det utryghed, siger Lau Thygesen.

Mange penge beslaglagt
Ud over de nævnte episoder blev der 10. december skudt efter en 17-årig mand, der var på vej på arbejde i Rosenhøj. Skuddene blev affyret fra en bil, der kørte op på siden af den unge mand, som heldigvis ikke blev ramt.

Det er stadig uklart, hvad konflikten i øvrigt handler om. Men under politiets arbejde med at efterforske, er der blevet beslaglagt knap 700.000 kroner, som tyder på, at der også finder salg af ulovlige varer sted. Om de stammer fra salg af narko, våben eller noget tredje er stadig uklart.

Se også: Politi i Aarhus beder om hjælp efter to overfald med kniv

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere