Børnepsykolog om Hafida-sagen: Sådan bliver det for børnene

Det er langt fra sikkert, at drenge på to og fire år nogensinde får tillid til deres far, efter han slog deres mor ihjel, mener børnepsykolog

Anders Larsen erkendte i sommer, at han havde dræbt sin ekskone Hafida ved kvælning. Nu afventer han retssagen. (Privatfotos)
Anders Larsen erkendte i sommer, at han havde dræbt sin ekskone Hafida ved kvælning. Nu afventer han retssagen. (Privatfotos)

Det kan potentielt give meget store problemer for Hafida Bourouihs to små drenge, at de fremover er under deres fars vinger, efter han har taget livet af deres mor.

Det mener børnepsykolog John Halse.

Anders Larsen har - på trods af at han sidder fængslet og står over for en dom for drab - tidligere i marts fået tildelt den fulde forældremyndighed over drengene på to og fire år.

Se også: Sådan kan Hafidas morder være far i fængslet

- Set gennem mine professionelle briller er der flere problemer ved en situation som denne: For det første står børnene - når de bliver gamle nok til at forstå det - i en situation, hvor den person, der skal passe på dem, samtidig er den person, der har taget deres mor fra dem, siger John Halse og uddyber:

- Man trækker meget store veksler på deres tilgivelseskonto, og det er langt fra sikkert, at de nogensinde får tillid til ham. Det kan blive svært for dem at tilegne sig den helt grundlæggende tillid - den basale tillid, som vi kalder det inden for psykologien - som de fleste mennesker besidder, og som gør, at vi stoler på andre mennesker, siger psykologen.

- Når den vigtigste mand i deres verden - ham, som skulle passe på dem og altid skulle være der - har slået den vigtigste kvinde i deres liv ihjel, hvordan kan de så nogensinde stole på nogen, spørger han retorisk.

Kvalt med ledning
Anders Larsen er endnu ikke dømt for drabet, men erkendte kort efter, at Hafida Bourouih forsvandt, at han havde slået hende ihjel. Drabet skete i hendes hjem, hvor han kvalte hende først med hænderne og efterfølgende med en ledning, mens de to små drenge sad i andre rum i lejligheden.

Efterfølgende pakkede han liget ind i en sort plastiksæk, smed det i bagagerummet og kørte - med børnene på bagsædet - ud og smed sin ekskone ned af en skrænt ved Karrebæksminde.

Anders Larsen tilstod drabet på Hafida Bourouih. Nu får han forældremyndigheden over begge deres fælles børn. (Privatfoto) 112 - 29. mar. 2015 - kl. 23:26 Dræbte deres mor: Nu får han forældremyndigheden

- Noget andet, man kan frygte ved en situation som denne er, at børnene bliver placeret et sted, hvor de ikke kan få luft for den sorg og vrede, de går med efter tabet af deres mor. De kan sagtens være fine mennesker og skabe trygge rammer - men spørgsmålet er, om de kan bakke op om børnenes ret til at vende deres far ryggen, hvis de selv er i hans nære familie, siger John Halse.

- Men risikerer man ikke også at skade børnene endnu mere ved at tage deres far fra dem, når de nu engang står uden en mor?

- Altså i denne sag har man jo vurderet, at han vil være i stand til at tage sig af børnene, og det er jo ikke til at vide, hvordan de reagerer på det hele. Men vi bevæger os ind i et dilemma-fyldt farvand med sager som disse, siger psykologen.

Svært med relation
Samtidig påpeger han, at selvom børnene kan besøge deres far i fængslet, så får de næppe den tætte relation.

- Når han kommer ud af fængslet efter for eksempel otte år, så er børnene gamle nok til at have fuld forståelse for, hvad der er sket. Og selvom de vælger at fortsætte relationen med deres far, så vil de være totalt fremmede for hinanden i forhold til det samspil, der er mellem forældre og børn, som lever sammen, siger børnepsykologen.

Se også: Børns Vilkår: Drabsmand kan godt være en god far

- Der er meget store følelser på spil i en sag som denne, og der findes ikke noget endegyldigt svar. Det er set før, at børn fortsat gerne vil have noget med deres forældre at gøre, selvom de har gjort noget forfærdeligt. Men der venter et stort og langstrakt arbejde uanset hvad, siger han og tilføjer:

- På et eller andet tidspunkt finder de ud af, om de ser ham som deres far eller som deres mors morder.

Bror: Børnene elsker ham
Ekstra Bladet har været i kontakt med Anders Larsens bror, Peter Larsen, som ikke ønsker at udtale sig mere om sagen, end han allerede har gjort til TV2. Hertil sagde han søndag:

- Min bror har altid været en god far. Det var han, før han begik den forfærdelige forbrydelse, og det er han stadig. Børnene elsker ham, siger han og tilføjer, at han mener, at Anders Larsen kan varetage forældremyndigheden på fornuftig vis, selvom han sidder fængslet.

- Det mener jeg, og det mener Statsforvaltningen tilsyneladende også. Det er jo dem, der har vurderet, at han godt kan varetage forældrerollen, selvom han sidder i fængsel, siger han.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere