Bog: PET-chef gav ordre til at likvidere terrorist

Den etbenede bombemand Lors Doukaev måtte ikke forlade Ørstedsparken i live, hvis han forsøgte at flygte

Her lå Lors Doukaev i fire timer på jorden i Ørstedsparken, mens AKS havde han i kikkertsigtet med ordre om at dræbe ham. Foto: Kenneth Meyer
Her lå Lors Doukaev i fire timer på jorden i Ørstedsparken, mens AKS havde han i kikkertsigtet med ordre om at dræbe ham. Foto: Kenneth Meyer

Da den tjetjenske terrorist Lors Doukaev lå såret af fragmenter fra sin egen bombe på jorden i Ørstedsparken i København, havde finskytter fra Politiets Aktionsstyrke hans ansigt lige i kikkertsigtet gennem næsten fire timer.

Ordren var, at bombemanden skulle likvideres på stedet, hvis han forsøgte at rejse sig og forlade Ørstedsparken.

Politiets frygt var, at han ville detonere et selvmordsbælte eller en fjernstyret bombe.

I bogen 'Syv år for PET, som Københavns Byret fredag forbød udgivelsen af, afslører den tidligere PET-chef Jakob Scharf, at PET har en fast procedure for, hvordan potentielle selvmords-terrorister skal likvideres.

Dansk politi skyder normalt ikke for at dræbe, men skal forsøge at uskadeliggøre en kriminel ved for eksempel at skyde ham i benene.

Men når det handler om selvmords-terrorister, bliver der skudt for at dræbe, så de ikke når at udløse en bombe.

Kun PET-chefen må give drabsordre
Derfor har PET udarbejdet en juridisk procedure for, hvordan selvmords-terrorister skal likvideres - og det er kun chefen for PET, der må give ordren til Aktionsstyrken.

Det skete første gang i PET´s historie fredag den 10. september 2010, da den et-benede bokser kom til at udløse sin egen brevbombe på et toilet på Hotel Jørgensen, da han gjorde bomben klar til at blive sendt til Jyllands-Postens redaktion i Viby.

Bomben bestod af sprængstoffet TATP, også kaldet 'Satans Mor', fordi sprængstoffet er enormt ustabilt og farligt, og metalkugler. Hårdt såret af fragmenter flygtede Lors Doukaev, men han blev indkredset af politiet til Ørstedsparken.

PET havde i årevis frygtet netop dette scenarie: at en selvmordsterrorist rendte rundt i Københavns gader. Derfor var folk fra Aktionsstyrken blevet trænet i at håndtere den situation, fortæller Jakob Scharf i bogen.

Politiet frygtede, at han bar et selvmordsbælte, og derfor underskrev PET-chef Jakob Scharf den dag den første likviderings-ordre i PET´s historie.

PET´s operative chef Frank Jensen lagde instruksen på skrivebordet foran Jakob Scharf, der skrev under.

Må ikke forlade parken i live
Derefter blev ordren givet til Aktionsstyrken: Hvis den sårede mand forsøgte at forlade Ørstedsparken, måtte han ikke slippe ud i live. Men det blev ikke nødvendigt at dræbe Lors Doukaev.

Efter at han havde ligget på den kolde jord i fire timer og blandt andet var blevet undersøgt med en bombe-robot, var politiet trygge ved, at han ikke bar en bombe på sig, og han blev anholdt.

Lors Doukaev blev i maj 2011 idømt 12 års fængsel for terror-forsøget.

- Den eneste måde, du kan pacificere en selvmordsbomber på, er at skyde vedkommende, men du kan altså ikke skyde hvor som helst, hvis du skal undgå, at vedkommende får lejlighed til at udløse bomben. Så vi taler om en helt anden måde at skyde folk på. Du skyder ikke for at ramme dem i benene eller armene. Du skyder for at likvidere. Det er simpelthen et spørgsmål om, at du skyder meget præcist efter nervecenteret ved hovedet, så det hele bliver lukket ned i ét hug, siger Jakob Scharf i bogen.

Skjult overvågning i cellen
PET mente, at Lors Doukaevs plan var at angribe Jyllands-Posten, og at han uden held havde forsøgt at finde adressen på avisens kultur-redaktør Flemming Rose, som var ansvarlig for Muhammed-tegningerne.

Men sikre beviser for hans motiv manglede, så PET installerede skjulte overvågningskameraer i bombemandens celle på Københavns Politigård.

PET kunne se, at han skjulte et stykke papir i sin benprotese, før han forlod cellen for at få besøg af sin mor i fængslet. Han blev visiteret i besøgscellen og i brevet, som han forsøgte at smugle ud til sin mor, var instrukser til hende og en navngiven kvinde, en veninde i Belgien.

Venindens hjem i Belgien blev ransaget og politiet fandt blandt andet en ekstern harddisk, som tilhørte Lors Doukaev. Den indeholdt et væld af beviser for hans radikalisering og bombemanualer, blandt andet på fremstilling af TATP.

- Det var et gennembrud i sagen, da vi havde ham på overvågning, mens han gemte brevet i sin benprotese. Den efterfølgende ransagning gav vigtige spor og beviser til sagen, siger Jakob Scharf.

Se også: PET opgiver forsøg på censur

Se også: Efter flere fogedforbud: Avis bringer hele PET-bogen

1 af 2 Lors Doukaev blev filmet af PET i sin celle på Politigården, da han skjulte et brev til sin mor med instrukser. Han gemte det i sin benprotese. Politifoto.
2 af 2 Her lå Lors Doukaev i fire timer på jorden i Ørstedsparken, mens AKS havde han i kikkertsigtet med ordre om at dræbe ham. Foto: Kenneth Meyer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Anders Borup Sørensen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen