Bombe-ekspert: Det ligner militært sprængstof

Det er på nuværende tidspunkt svært at sige, hvad der sprængte Skattestyrelsens facade i luften. Ekspert peger dog på, at sprængningen ser professionel ud

Eksplosionen blev fanget på video. Video: Privat

Det har krævet en enormt kraftig sprængladning at påføre så voldsomme skader, som dem på facaden af Skattestyrelsens bygning i Nordhavn.

Det er også det eneste, der på nuværende tidspunkt står klart efter tirsdagens angreb. Politiet har endnu ikke fortalt, hvilken form for sprængladning, der har forårsaget ødelæggelserne.

Ekstra Bladet har talt med to danske sprængstofeksperter, der begge var på bar bund, i forhold til hvilket sprængstof gerningsmanden har benyttet. Det kan umiddelbart ikke slås fast blot ud fra billeder af den smadrede facade.

Mick Stenkjær der er leder af Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste har dog et kvalificeret bud på, hvilken type sprængstof, der er anvendt.

- Det ligner et brisant militær-sprængstof. Det eksploderer med et stort tryk, med en kugleformet front, der breder sig. Det kunne forårsage de skader vi ser på facaden af bygningen, siger Mick Stenkjær til Ekstra Bladet.

Et brisant sprængstof forbrænder med en hastighed, der hurtigere hastighed end lydens, det vil sige mere end 333 meter i sekundet. Det er ikke noget man på lovlig vis kan skaffe sig adgang til som menigmand.

- Brisant sprængstof er reguleret med lov, og låst forsvarligt inde. Det er ikke noget man bare sådan lige kan få fat i.

- Men på det kriminelle marked, er det muligt. Der kan man få fat i alt, siger Mick Stenkjær fra Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste.

Fugl eller fisk
Ifølge sprængstofekspert Mikkel Lerdrup fra Dansk Sprængnings Service, kan man ud fra billeder af ødelæggelserne hverken fastslå, om der er tale om en amatør eller en mere professionel udført eksplosion.

- Det ser jo voldsomt ud. men det er meget svært at sige . Det kan være alt fra en stor mængde fyrværkeri til en lille mængde regulært sprængstof,

- Det kan være være en meget stor bombe med dårligt spængstof eller en mindre bombe med noget stærkere,  siger Mikkel Lerdrup til Ekstra Bladet.

Et endelig svar på, hvad der har sprængt Skattestyrelsen facade i luften, må vi derfor vente på til politiet har undersøgt gerningsstedet nærmere.