Borgmester død efter knivstik

Borgmesteren i Gdansk er død, efter han søndag blev stukket ned

Gerningsmanden stormede ind på scenen, hvor borgmesteren holdt tale. Advarsel: Billederne kan virke voldsomme. Video: Reuters

Gdansks borgmester, Pawel Adamowicz, har mistet livet, efter han søndag blev stukket ned ved et velgørenhedsarrangement.

Det er en tidligere dømt mand, der er drabsmanden. Gerningsmanden stormede ind på den scene, hvor borgmesteren søndag aften holdt en tale.

Drabsmanden stak den 53-årige borgmester i maven og hjertet, hvilket resulterede i alvorlige kvæstelser. Siden søndag aften har polske læger kæmpet for at redde Pawel Adamowicz' liv, men mandag måtte de give op.

Allerede søndag i forbindelse med de fatale knivstik mistede borgmesteren kortvarigt livet, men det lykkedes læger at få ham genoplivet. Efter en fem timer lang operation meldte overlægen Tomasz Stefaniak, at Adamowicz fortsat var i live.

- De næste timer er afgørende, siger Stefaniak og betegner borgmesterens tilstand som meget alvorlig lød det mandag morgen.

Men mandag kunne de polske myndigheder så melde ud, at  Pawel Adamowicz er afgået ved døden.

Pawel Adamowicz var borgmester i den polske by Gdansk. Han havde siddet på borgmesterposten siden 1998. Foto: Wojciech Strozyk/Ritzau Scanpix
Pawel Adamowicz var borgmester i den polske by Gdansk. Han havde siddet på borgmesterposten siden 1998. Foto: Wojciech Strozyk/Ritzau Scanpix
 

 

Anholdt på stedet
Gerningsmanden er blevet identificeret som en 27-årig mand, der tidligere har været fængslet for blandt andet bankrøverier.

Drabsmanden blev anholdt på scenen, umiddelbart lige efter at han havde stukket borgmesteren ned.

Efter angrebet råbte gerningsmanden fra scenen, at han var blevet uretfærdigt behandlet og var ude efter hævn, skriver Associated Press.

- Jeg har været i fængsel, men er uskyldig … de torturerede mig… det er derfor, Adamowicz blev dræbt, lød det angiveligt fra gerningsmanden.

Politiet har efterfølgende identificeret den mistænkte som en 27-årig mand, der blandt andet har været i fængsel for bankrøverier. Han er anholdt.

Adamowicz har været borgmester i Gdansk siden 1998. Han er en del af den demokratiske opposition, der opstod i byen under den tidligere Solidaritet-leder Lech Walesas ledelse.

Borgmester Pawel Adamowicz kort før angrebet. Foto: Agencja Gazeta/Bartosz Banka via REUTERS 112 Ramt i hjertet med kniv: Polsk borgmester kæmper for livet

Paweł Adamowicz er borgmester i havnebyen Gdansk. Foto: SIMON KRAWCZYK/Ritzau Scanpix 112 Polsk borgmester i kritisk tilstand: Stukket ned til arrangement