Bortført i Estland: Nu får han 15 års fængsel i Putin-land

Kafkask drama: Det meste af dommen over Eston Kohver er hemmeligstemplet, og vestlige myndigheder og politikere raser over indespærringen af estisk politibetjent

I røg og damp blev Eston Kohver ifølge sine egne landsmænd bortført i Estland. Nu er han idømt 15 års fængsel - bl.a.  for spionage. (Foto: AP)
I røg og damp blev Eston Kohver ifølge sine egne landsmænd bortført i Estland. Nu er han idømt 15 års fængsel - bl.a. for spionage. (Foto: AP)

I en sky af røg fra detonerede granater kidnappede russiske agenter 5. september en estisk politibetjent i hans eget hjemland. I går blev han idømt 15 års fængsel i Rusland efter en totalt lukket rettergang.

Sådan lyder den harmdirrende kritik fra Tallinn, som får vestlig opbakning i, at Rusland på groveste vis har brudt international lov.

Russerne, som har spærret 44-årige Eston Kohver inde og oprindeligt krævede 23 års fængsel, fastholder, at manden har gjort sig skyldig i spionage, våbensmugling og ulovlig indtrængen over den russiske grænse.

- Bortførelsen af Eston Kohver fra Den Estiske Republiks territorium 5. september og den derefter ulovlige indespærring i Russland udgør et åbenlyst brud på international lov, siger den estiske udenrigsminister Marina Kaljurand i en udtalelse.

Statens sikkerhed
Dommen, som blev afsagt i en retssal i Pskov 20 kilometer fra Estlands grænse, lyder på 13 års fængsel for spionage og to år for illegalt at have krydset den russiske grænse. Hvad spionageanklagerne konkret indeholder, er uvist. Hovedparten af dommen er hemmeligstemplet af hensyn til statens sikkerhed, fortæller Eston Kohvers advokat, Jevgenij Aksjonov, som i øvrigt er udpeget af retten i Rusland, til Berlingske.

Han skal derudover betale en bøde på 100.000 rubler (godt 10.000 kroner, red.), skriver den britiske avis The Independent.

Se også: Britisk høring om topspions død peger på Kreml

Ifølge de estiske myndigheder var Kohver, som er en højt dekoreret ansat i det estiske sikkerhedspoliti, i færd med at efterforske en russisk smuglerring, da han var, da han blev bortført i sit hjemland. Den russiske anklagemyndighed har under straffesagen fastholdt, at Kohver blev arresteret på russisk territorium, mens han var på en hemmelig mission.

Siden anholdelsen har Kohver siddet i Moskovas Lefortovo Fængsel.

Anholdt to dage efter Obama-besøg
Anholdelsen skete bare to dage efter, at den amerikanske præsident Barack Obama besøgte den estiske hovedstad Tallinn for at vise de baltiske lande sin opbakning.

Se også: Russisk topspions enke: Sandheden er kommet frem

En stor del af Nato-landets befolkning er russere, og landet lever i stor nervøsitet for fremtiden efter Ruslands annektering af Krimhalvøen og dets fremfærd i det østlige Ukraine.

Kohver blev nægtet ledsagelse af den estiske konsul under retssagen, den estiske statsborger har langt fra fået en fair rettergang, lyder den nationale såvel som internationale kritik af hele sagen.

Præsident bakker landsmand op
Estlands præsident Toomas Hendrik Ilves har på sin Facebook-profil delt et billede af sig selv iført en gul sløjfe for at udtrykke sin opbakning til Kohver. Han opfordrer her sine landsmænd til at gøre det samme på årsdagen for Estlands løsrivelse fra Sovjetunionen, som skete 20. august 1991.

Han erklærer også Kohver og hans familie, som i går fik besøg af en række politiske repræsentanter, sin hengivenhed og lover, at 'Estland gør alt i sin magt for at få bragt Kohver hjem'.

- For mig er han officer i sikkerhedspolitiet og en af os, som befinder sig i en ekstremt vanskelig situation, skriver præsidenten.

Løslad ham!
Fra Danmark lyder der også skarp kritik mod øst:

- Domfældelsen over den estiske politiofficer Eston Kohver ved retten i Pskov Oblast og den uretmæssige tilbageholdelse siden september 2014 er helt uacceptabel. Jeg opfordrer Rusland til øjeblikkeligt at løslade Kohver og garantere ham en sikker tilbagevenden til Estland. Danmark står solidarisk med Estland i denne sag, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) i en udtalelse, som understreger, at Ruslands bortførelse og tilbageholdelse af Kohver er i strid med folkeretten.

Storbritanniens Europa-minister David Lidington siger, at han er 'dybt bekymret' over dommen.

- Jeg har gentagne gange udtrykt min bekymring over behandlingen af hr. Kovers sag og opfordret til hans løsladelse under mine møder med den russiske ambassadør i London. Jeg opfordrer på det kraftigste Rusland til at løslade hr. Kohver og garantere ham en sikker hjemkomst til Estland, lyder det ifølge The Guardian.

(Foto: Vitaly Nevar/TASS) Samfund - 28. jul. 2015 - kl. 06:14 Putin afslører sit nyeste våben i kampen til søs

Forværrer EU's og Ruslands forhold
EU's udenrigschef Federica Mogherini siger:

- Kohvers bortførelse og ulovlige tilbageholdelse i Rusland udgør en klar overtrædelse af international ret.

Masha Lipman, en uafhængig Ruslands-ekspert, siger til AFP, at Kohvers lange dom er udtryk for Moskvas forværrede forhold til Europa:

- Forholdet til Europa har allerede ramt lavpunktet i forhold til perioden efter Sovjetunionens fald. Dette træk gør kun konfrontationen mellem Rusland og EU endnu værre.

1 af 2 På dette billede fra februar 2010 modtager den estiske politibetjent Eston Kohver (tv.), som var specialiseret i at efterforske smugleri, en orden fra sin præsident Toomas Hendrik Ilves (th.). I går blev han idømt 15 års fængsel i Rusland. (Foto: AP)
2 af 2 I røg og damp blev Eston Kohver ifølge sine egne landsmænd bortført i Estland. Nu er han idømt 15 års fængsel - bl.a. for spionage. (Foto: AP)