Brandbombe-offers familie: Vi tror på retfærdighed

RY-SAGEN: Den 16-årige dreng, som blev overfaldet med molotov-cocktail, er stadig mentalt mærket forud for retssagen tirsdag efter påske

Efter overfaldet med molotov-cocktail stillede Mohammad Akbari op til interview med Ekstra Bladet, hvor han blandt andet fortalte, at de havde advaret skolen (Foto: Ernst van Norde, redigering: Kristian Hansen)

De fem familier fra Ry, som på hver sin måde er involveret i en af årets hidtil mest omtalte kriminal-sager, bruger sandsynligvis en del af de forestående påskedage på at tælle ned til på næste tirsdag klokken ni ved Retten i Horsens.

Her er fire teenagedrenge tiltalt for grov vold under særligt skærpende omstændigheder, idet de ifølge politiet overfaldt deres jævnalderende, 16-årige skolekammerat med en brandbombe ved sportshallerne i Ry 6. februar i år.

- Min bror har fået det lidt bedre rent fysisk, men er stadig psykisk mærket af det, der skete. Han modtager daglig behandling og får blandt andet hjælp til at kunne gå igen af en ergoterapeut, fortæller Mohammad Akbari, som er storebror til Ali, der blev slemt forbrændt på især benene og dele af overkroppen efter den fatale konflikt med sine kammerater for godt to måneder siden.

De fire tiltalte drenge, hvoraf de tre er 15 år og den fjerde 16 år, blev i første omgang sigtet for drabsforsøg, men denne meget alvorlige sigtelse blev for en uge siden ændret til en tiltale for legemesangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter under særdeles skærpende omstændigheder.

Anklageskriftet i sagen er endnu ikke offentligt tilgængeligt, men ifølge Ekstra Bladets oplysninger tiltales drengene som en gruppe efter straffelovens paragraf 246 med en strafferamme på op til 10 års fængsel. Med andre ord er der ikke en bestemt person blandt de tiltalte drenge, som tiltales for at have kastet flaskerne med benzin. Drengene tiltales blandt andet for at have kastet to brandbomber, men der gik angiveligt ikke ild i den ene af bomberne.

To af drengene tiltales også efter våbenbekendtgørelsen for at have medbragt et baseball-bat til den aftalte konfrontation ved Ry Hallerne. Tre af de fire drenge nægter sig skyldig, mens det er uvist, hvordan den fjerde forholder sig til sagen.

Flere af de tiltalte drenges forældre påpegede i dagene efter overfaldet, at Ali, som har afghanske forældre, selv har været truende og har skabt problemer på Mølleskolen i Ry, hvor alle de involverede drenge går.

Vi tror på retssystemet
Ekstra Bladet har et par gange været i kontakt med enkelte af forældrene, men ingen af dem har siden ønsket at uddybe deres holdninger til sagen. De - forældrene - har dog sendt et tydeligt signal til omverdenen om, at de vil gå længst muligt for at få deres sønner frifundet i den uhørt uhyggelige sag, som har givet Ali og hans familie mange søvnløse nætter, hvor den afghanske dreng har skreget af smerte.

De tiltalte drenges forældre har for stort set alles vedkommende hyret forsvarsadvokater med en stærk profil på baggrund af frifindelser for deres klienter i adskillige sager om overtrædelser af straffeloven. Advokat-navne som Michael Juul Eriksen, Mette Grith Stage og Henrik Stagetorn klinger kendt i de flestes ører, men det får ifølge Alis 18-årige storebror, Mohammad Akbari, ikke den afghanske familie til at være bekymrede forud for de to retsmøder, som er berammet på tirsdag 18. april og igen 1. maj, hvor der afsiges dom i sagen.

- Det er muligt, at de (forældrene til de tiltalte drenge) har hyret nogle dygtige advokater, men vi har tiltro til det danske retssystem. Det at drengenes advokater er nogle fine nogen ændrer jo ikke på, at beviserne er der for deres ugerning, siger Mohammad Akbari til Ekstra Bladet.

Advarede skolen inden
Den overfaldne Alis storebror ønsker ikke at udtale sig yderligere om sagen, som på så mange måder har været hård for både Ali og hans forældre og søskende. Det kom blandt andet til udtryk et par uger efter overfaldet, da Ekstra Bladet besøgte familien i deres rækkehus i udkanten af Ry. Her fortalte de, at de var i 'alarmtilstand', hver gang det bankede på døren, og at især de to yngste søskende på otte og ni år var meget bange efter overfaldet på deres ene storebror.

- Mener du, at det er samfundets skyld, at det skete, eller er det drengenes skyld?, spurgte Ekstra Bladet ved den lejlighed den 45-årige far til Ali.

- Mølleskolen skulle have håndteret konflikten mellem min søn og de andre drenge på en anden måde. Men det er ikke kun skolens skyld. Alle forældre har også et ansvar for, at deres børn bliver opdraget ordentligt og ikke gør sådan noget, svarede faren.

Forinden havde storebror Mohammad Akbari afsløret over for Ekstra Bladet, at han allerede et halvt år inden overfaldet havde ringet til afdelingslederen for 7.-9. klasserne på Mølleskolen og advaret i meget konkrete vendinger om, at konflikten mellem Ali og de nu tiltalte drenge var så alvorlig, at det kunne ende så drastisk, som det rent faktisk gjorde. Afdelingslederen foretog sig dog ikke noget for at forhindre den for alle parter ulykkelige kulmination.

Ali fik 1. og 2. grads forbrændinger på op til 35 procent af kroppen, herunder især benene, højre hånd og ansigtet, og han var i livsfare efter overfaldet. Skaderne kan give den 16-årige dreng varige mén.

Se også: Far til forbrændt søn: - Jeg er bange for det kan ske igen

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere