Britiske hospitaler hacket: Frygter det kan ske i Danmark

Efterretningschef advarede for flere måneder siden om risikoen for et hackerangreb mod danske sygehuse

Risikoen for et hackerangreb mod danske hospitaler er bestemt til stede, mener efterretningschefen Thomas-Lund Sørensen. Foto: FET
Risikoen for et hackerangreb mod danske hospitaler er bestemt til stede, mener efterretningschefen Thomas-Lund Sørensen. Foto: FET

En række af britiske hospitaler kæmper i disse timer med at få deres IT-systemer til at fungere.

Ukendte hackere har afskåret hospitalerne fra vigtige filer om patienterne og muligvis slettet dokumenterne. Målet var pengeafpresning mod at give materialet uskadt tilbage.

Forsvarsminister: Kan skabe panik
Det er dog langt fra første gang, at både britiske og amerikanske hospitaler bogstaveligt talt lægges i koma af kriminelle. Det samme frygter myndighederne kan ske i Danmark:

- Hvad hvis man hackede sig ind i udbetaling af folkepension og ødelagde det system?

- Eller i hospitalers indkaldelse til behandling og i journalerne? Eller lammede el-og naturgasforsyning? Det ville jo skabe panik, sagde forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) forleden til Berlingske.

Det skete i forbindelse med nyheden om, at flere af forsvarets ansatte og Hjort Frederiksens ministerium var blevet forsøgt hacket af en russisk hackergruppe.

Se også: Engelske hospitaler udsat for hackerangreb

Danmark kan også blive ramt
Thomas Lund-Sørensen, der er chef for Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste, gav dog allerede i januar i år et stort interview med Ugeskrift for Læger.

Her advarede han om, at frygten for et hackerangreb mod danske hospitaler er ganske reel:

- Der er her og nu ikke et angreb rettet mod danske hospitaler, men vi har set angreb mod andre institutioner og virksomheder i Danmark, som potentielt kunne have haft stor skade, men som blev opdaget i tide, sagde Thomas Lund-Søren til ugeskriftet.

- Desuden har vi set samme type angreb i USA i løbet af 2016, hvor en række hospitaler blev ramt, hvilket betød, at patientindtag blev sat i stå, patienter måtte køres til andre hospitaler, og operationer blev aflyst.

- Derfor er risikoen for angreb mod danske hospitaler en reel, men indtil nu potentiel mulighed.

Se også: IT-firma frygter hacker-angreb: Tusindvis af danskere udelukket fra lægeoplysninger

EB-kampagne afslørede hul i sikkerhed
Måneden efter Thomas Lund-Sørensens udtalelser til ugeskriftet udkom efterretningstjenesten med en rapport, der igen fremhævede hospitalerne som udsatte for hackerangreb.

Men Ekstra Bladet gennemførte så tidligt som i 2015 en prisvindende kampagne, der viste, hvor nemt det er for hackere at få adgang til data i private hjem, såvel som hos hos offentlige og private virksomheder.

En af historierne handler netop om, hvordan man pærelet kan fjernstyre vigtige funktioner på fx et hospital - læs hele historien her.

Se også: Må lyve for vennerne: Peter hacker for efterretningstjenesten

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere