Britta tiltalt: Svindlede i 25 år

Britta Nielsen er blevet tiltalt i sagen om svindel med offentlige midler

Her ankommer Britta Nielsen til retten i Sydafrika, hvor hun blev anholdt efter at være flygtet ud af Danmark. Video: Torbjörn Selander

64-årige Britta Nielsen er blevet tiltalt for at have svindlet for næsten 117 millioner kroner.

Det oplyser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) populært kaldet Bagmandspolitiet.

Ifølge tiltalen overførte Britta Nielsen mere end 300 gange offentlige tilskudsmidler til sig selv i en periode mellem 1993 til 2018. Overførsler der altså samlet set beløb sig til næsten 117 millioner kroner.

Britta Nielsen var i en årrække ansat i Socialstyrelsen, hvor hun varetog tilskudsmidler, og det er altså nogle af dem, som hun ifølge tiltalen overførte til sig selv.

SØIK vil som en del af den forestående straffesag mod Britta Nielsen kræve konfiskering af mere end 113 millioner kroner.

- Vi leder meget bredt efter pengene og værdier, herunder indestående på konti, biler og fast ejendom, i både Danmark og udlandet, og vi har fundet en del, som vi mener er omfattet af konfiskationskravet. Om samfundet nogensinde får alle pengene tilbage, kan jeg desværre ikke love, men vi gør alt, hvad der står i vores magt for, at så mange penge som overhovedet muligt kommer retur til statskassen, siger Morten Niels Jakobsen, der er chef for SØIK, i en pressemeddelelse.

Anholdt i Sydafrika
Sagen startede i slutningen af september sidste år, da Socialstyrelsen anmeldte en stribe uregelmæssigheder til politiet.

Inden politiet nåede at skride til anholdelse, formåede Britta Nielsen dog at flygte ud af landet. Herefter holdt hun sig i længere tid i skjul i udlandet, indtil hun 5. november blev anholdt i Sydafrika. Efter et retsmøde i Sydafrika blev hun siden udleveret til Danmark, hvor hun siden har siddet varetægtsfængslet.

Vagthund Britta-sagen: Sådan blev hun fældet

Hos SØIK glæder mig sig over, at der i løbet af relativt kort tid er blevet rejst tiltale mod den 64-årige kvinde.

- Det er stærkt ødelæggende for tilliden til den offentlige sektor, hvis personer, der er sat til at administrere vores fælles værdier, misbruger den stilling og dermed den tillid, de er blevet betroet. Det siger sig selv, at det er en særdeles alvorlig sag, hvis man som medarbejder i den offentlige sektor beriger sig selv på bekostning af samfundet, siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen, der er chef for SØIK, i en pressemeddelelse.

Der er endnu ikke sat dato på, hvornår sagen skal for retten, ligesom det ikke er besluttet, hvorvidt der skal rejses tiltale mod andre personer i sagen.

Se også: Britta Nielsens hus solgt

Se også: Britta og søn bliver bag tremmer

Fakta: Britta Nielsen tiltalt for millionsvindel

Fredag er Britta Nielsen, tidligere ansat i Socialstyrelsen, blevet tiltalt for at have svindlet for næsten 117 millioner kroner over 25 år.

Det oplyser anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Her er et overblik over sagen:

* Sagens hovedperson, Anna Britta Troelsgaard Nielsen, var afdelingsleder i Socialstyrelsen frem til 26. september 2018.

* Hun er tiltalt for at have svindlet for 117 millioner kroner, som hun har overført fra Socialstyrelsens satspuljemidler til egne konti.

* Ifølge anklageskriftet overførte den 64-årige kvinde offentlige tilskudsmidler til sig selv over 300 gange. Det skete i perioden fra 1993 til 2018.

* Hun er ud over groft bedrageri også tiltalt for embedsmisbrug og dokumentfalsk.

* 30. oktober blev Britta Nielsens 38-årige søn anholdt i Johannesburgs internationale lufthavn i Sydafrika. Han er sigtet for groft bedrageri til 3,6 millioner kroner.

* 5. november blev Britta Nielsen anholdt i en lejlighed i Johannesburg. Hun rejste efterfølgende frivilligt hjem til Danmark.

* 10. november blev mor og søn varetægtsfængslet frem til 4. december i København. Siden er fængslingen blevet forlænget flere gange.

* Britta Nielsens to døtre er ligesom sønnen sigtet for groft hæleri ved at have brugt af de penge, som deres mor angiveligt har svindlet sig til. Politi og anklagemyndighed har dog ikke krævet døtrene varetægtsfængslet.

* 29. januar kom det frem, at Britta Nielsens svigersøn også er sigtet i sagen.

* 1. marts blev der offentliggjort to eksterne undersøgelser om sagen. Det forsvundne beløb blev løftet til 120,6 millioner kroner, men det kan ikke udelukkes, at det er større.

* Anklagemyndigheden ønsker ikke at gå nærmere ind i forskellen på godt tre millioner kroner mellem det forsvundne beløbs størrelse sammenlignet med det beløb, som Britta Nielsen er tiltalt for. Ifølge anklagemyndigheden kan der føres bevis ved domstolene for de 117 millioner kroner.

Kilder: Ritzau, Børne- og Socialministeriet, PWC og Kammeradvokaten.

Skærm

Hent flere
Hent flere