Burkaforbud fylder år: Så mange bøder er der givet

I morgen 1. august er det et år siden, at det omdiskuterede tildækningsforbud trådte i kraft. Det har kastet 23 bøder af sig i alt

23 bøder er der givet for overtrædelse af tildækningsforbuddet. Foto: Per Rasmussen
23 bøder er der givet for overtrædelse af tildækningsforbuddet. Foto: Per Rasmussen

Burkaforbuddet har fødselsdag i morgen, og det betyder samtidig, at det er tid til at gøre status over, hvorvidt tildækningsforbuddet, som er forbuddets officielle navn, har virket.

I alt har politiet udstedt 23 bøder, og 15 af disse er givet til personer, der har båret burka i offentligheden.

Det skriver henholdsvis Kristeligt Dagblad og TV2.

Siden loven trådte i kraft 1. august 2018, har politiet rejst 39 sigtelser i alt. 22 af disse er på personer, der har båret en burka eller en niqab, viser tal, der dækker til og med juni i år.

Tvivlsom effekt
Professor i strafferet ved Københavns Universitet Thomas Elholm har svært ved at vurdere, om antallet af bøder er et udtryk for, at forbuddet har en effekt.

- Jeg synes, det er meget svært at sige noget entydigt. Men hvis man skal sige noget, kan man konstatere, at bestemmelsen bruges, og at loven håndhæves, siger han til Ekstra Bladet.

Tidligere på måneden satte Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, i Berlingske spørgsmålstegn ved, om politiet tager for let på opgaven med at håndhæve forbuddet.

Sådan skal politiet håndhæve tildækningsforbuddet

Siden 1. august har landets betjente skulle håndhæve tildækningsforbuddet. Rigspolitiet har offentliggjort en vejledning, der guider den enkelte betjent til, hvordan forbuddet skal håndhæves i praksis.

Her er en række centrale punkter fra vejledningen:

* Betjenten skal først bedømme, om ansigtet anses for at være skjult. Det afgøres blandt andet af, hvorvidt man kan se og aflæse personens ansigtsudtryk.

* Hvis betjenten mistænker, at personen er underlagt negativ social kontrol, skal betjenten vurdere, om der er grundlag for at efterforske det, og om personen skal tilbydes støtte og hjælp. Eksempelvis hvis personen giver udtryk for at være tvunget til at dække sit ansigt.

* Overtrædelse af tildækningsforbuddet skal behandles som enhver anden overtrædelse af straffeloven. Hvis betjenten finder det nødvendigt, kan personen anholdes og køres til politistationen. Anholdelsen skal ske så skånsomt som muligt.

* Politiet skal generelt håndtere tildækningsforbuddet "under behørig hensyntagen til personens integritet og uden unødig krænkelse af den pågældende".

* Der kan være situationer, hvor en person kortvarigt befinder sig foran en religiøs bygning på vej ind. Her skal betjenten foretage en konkret vurdering om, hvorvidt det er en overtrædelse af forbuddet eller ej.

* Betjenten kan i situationen påbyde personen at fjerne beklædningsgenstanden, der dækker ansigtet, eller fjerne sig fra det offentlige rum.

* Hvis betjenten er i tvivl om, hvordan forbuddet skal håndteres, skal betjenten bede vagtchefen om afklaring.

* Hvis betjenten opdager, at en person, som netop har fået en bøde for overtrædelse af tildækningsforbuddet, igen ifører sig beklædningsgenstanden, er der tale om en ny overtrædelse.

* Politiet skal sikre sig dokumentation på overtrædelsen af forbuddet. Enten ved at tage et foto eller optage video.

Kilder: Rigspolitiet, Berlingske.

- Indtrykket er, at det ikke bliver prioriteret særligt højt. Det kunne godt medføre, at man kommer til at tænke, at det ikke er noget, politiet gør noget særligt ved, sagde han dengang.

Forbundsformand i Politiforbundet Claus Oxfeldt ser anderledes positivt på tallene. Han siger til forbundets hjemmeside, at tallet i højere grad vidner om, at danske politifolk er i stand til at vurdere, hvornår der er anledning til at udskrive en bøde.

Svært at håndhæve loven
Den udlægning er Thomas Elholm ikke helt enig i. Han ser tallet som et udtryk for, at det netop har vist sig svært at håndhæve loven.

- Det er ikke altid muligt for politiet at reagere på de anmeldelser, de får om overtrædelse af tildækningsforbuddet. Derudover kan der også være en række situationer, hvor man er i tvivl om, hvorvidt der er tale om en lovovertrædelse, f.eks. ved demonstrationer for burkaer.

Claus Oxfeldt påpeger på Politforbundets hjemmeside, at politiet selvfølgelig er nødt til at prioritere benhårdt i alle de mange opgaver, som bestemt ikke er blevet færre med terrortrusler, grænsekontrol, bevogtningsopgaver og meget andet.

Fakta: Forbud mod burka elefanthuer og kunstigt skæg

1. august 2018 trådte tildækningsforbuddet - også kaldet burkaforbuddet - i kraft. Men hvad indebærer det?

* Hvad bliver ulovligt med tildækningsforbuddet?

- Det bliver forbudt at bære beklædningsgenstande, der skjuler ansigtet, på offentlige steder.

* Hvad er en 'beklædningsgenstand'?

- En beklædningsgenstand kan være hue, hætte, tørklæde, maske, hjelm, heldækkende dragt, kunstigt skæg og så videre.

* Er der situationer, hvor det alligevel kan være tilladt at tildække ansigtet?

- Ja, man må gerne tildække ansigtet, hvis man har et anerkendelsesværdigt formål. Det kan være vintertøj, når det er koldt, kostumer og masker i forbindelse med karnevaler, fastelavn og halloween.

* Er det et anerkendelsesværdigt formål at bære en beklædningsgenstand af religiøse årsager?

- Religiøst begrundet brug af tildækkende hovedbeklædning anses kun for anerkendelsesværdigt formål i forbindelse med religiøse handlinger.

* Hvad er straffen for overtrædelse af tildækningsforbuddet?

- Overtrædelse af forbuddet vil som udgangspunkt blive straffet med en bøde på 1000 kroner ved første overtrædelse, 2000 kroner anden gang, 5000 kroner tredje gang og 10.000 kroner fjerde gang og derover.

Kilde: Justitsministeriet, Rigspolitiet.

/ritzau/

Første gang, en person overtræder tildækningsforbuddet, er bøden 1.000 kroner. Anden gang er den 2.000 kroner, tredje gang 5.000 kroner, og hvis en person bliver taget fire gange, stiger bøden til 10.000 kroner. Arkivfoto: AP nationen - 1. feb. 2019 - kl. 16:44 Fik klamt blik: Niqab-kvinde stukket i bus til Jylland

Se også: Endnu en kvinde får burka-bøde

Rachid Nekkaz blev ført væk fra trappen til Christiansborg, da han holdt pressemøde tirsdag. Foto: Tariq Mikkel Khan Politik - 11. sep. 2018 - kl. 19:08 Burka-bluff på Borgen: Ingen bøder betalt

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere