Canada beder om nåde for dødsdømt

De canadiske myndigheder har allerede talt med Kinas ambassadør i Canada, siger udenrigsminister Freeland

Den 36-årige canadier Robert Lloyd Schellenberg. Foto: Reuters
Den 36-årige canadier Robert Lloyd Schellenberg. Foto: Reuters

Canada har bedt Kina om at benåde den dødsdømte canadier Robert Lloyd Schellenberg. Det oplyser Canadas udenrigsminister, Chrystia Freeland, på et pressemøde i Quebec tirsdag.

- Vi har allerede talt med Kinas ambassadør i Canada og bedt om en benådning, siger hun.

Den 36-årige canadiske statsborger Robert Lloyd Schellenberg blev i november idømt 15 års fængsel i Kina for narkosmugling. Mandag blev hans straf ændret til dødsstraf.

Canadas premierminister, Justin Trudeau, sagde efter dommen, at han er 'ekstremt bekymret' over dødsstraffen.

Samtidig advarede de canadiske myndigheder i en ny rejsevejledning landets borgere om 'risikoen for tilfældig håndhævelse af loven' i Kina.

Af den opdaterede rejsevejledning fremgår det, Canada 'fortsat opfordrer alle canadiere, der rejser til Kina, til i høj grad at udvise forsigtighed'.

På tirsdagens pressemøde gentager udenrigsminister Chrystia Freeland Canadas modstand mod dødsstraf.

- Vi mener, at det er umenneskeligt og uhensigtsmæssigt. I et hvert tilfælde, hvor dødsstraf bliver overvejet i forhold til en canadier, må vi understrege, at vi er imod det, siger hun.

Canada og Kina har befundet sig i en hård strid, siden canadiske myndigheder i december anholdt en topchef fra den kinesiske telegigant Huawei, Meng Wanzhou. Anholdelsen skete på anmodning fra USA.

Robert Lloyd Schellenberg blev pågrebet i 2014. Han fik dommen på 15 års fængsel for at have medvirket til at smugle 222 kilo metamfetamin fra Kina ind i Australien.

Ifølge den kinesiske anklagemyndighed var canadieren hovedmanden i en international gruppe, som stod bag smuglingen. Det var en appel fra den kinesiske anklagemyndighed, der mandag førte til dødsstraf til Schellenberg.

Robert Lloyd Schellenberg påstår, at han er uskyldig.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere