Chef for krakket bitcoin-børs mistænkes for millionsnyd

Sagen om forsvundne computerpenge til flere milliarder kroner fortsætter. Chef for den krakkede børs anholdes.

Foto: AP
Foto: AP

Japansk politi har lørdag anholdt Mark Karpeles, som er chef for den hedengangne MtGox børs, der handlede med den virtuelle valuta bitcoin.

Det sker efter en række beskyldninger om svindel, der førte til det spektakulære kollaps, som har skadet den digitale valutas omdømme.

En talsmand for Tokyos politi siger, at den franskfødte Karpeles er mistænkt for at manipulere data på børsens computersystem i 2013 ved at forfalske omkring en million dollar (omkring 6,8 millioner kroner). Det skriver AFP.

Tidligere lørdag rapporterede flere japanske medier, at politiet også efterforsker hans mulige involvering i sagen om virtuelle dollar til en værdi af knap 390 millioner dollar (mere end 2,6 milliarder kroner), som forsvandt i 2014.

Det står umiddelbart ikke klart, om der er flere anklager mod Karpeles, som angiveligt afviser beskyldningerne.

Japanske MtGox, som på et tidspunkt var verdens største bitcoinbørs, kollapsede i 2014. Den stod på et tidspunkt for 80 procent af handlen med computerpenge.

Politiets efterforskere mistænker Karpeles for at kende til detaljerne om de manglende computerpenge, som efter sigende blev overført til en konto, som han havde kontrollen over, uden at underrette indskydere.

Børsen indgav konkursbegæring kort efter computerpengene forsvandt og erkendte at have mistet 850.000 bitcoins til en værdi af knap 390 millioner dollar.

Karpeles har senere sagt, at han fandt omkring 200.000 af de mistede bitcoins i en såkaldt "kold tegnebog", hvilket er en lagerenhed, såsom en USB-nøgle, der ikke er tilknyttet andre computere.