Christianias talsperson: Politiets aktion var ren chikane

- Det er en krigserklæring fra Søren Pape, lyder det fra Hilda Mader

Christianitterne blev taget på sengen, da Københavns Politi tidligt lørdag morgen talstærkt gik ind på Pusher Street, rev boderne ned og ryddede flere hash-gemmesteder på staden.

Fristadens talsperson, Hulda Mader, kalder over for Ekstra Bladet aktionen for 'ren chikane':

- Vi havde ikke forventet, at politiet ville slå så hårdt ned så hurtigt. Vi havde lige nået at gøre det pænt, gjort et til et hyggeligt sted og sagt: 'nu er der ro, nu prøver vi noget nyt'. Så går der ikke engang 12 timer, før ordensmagten kommer fuldstændig massivt rullende ind.

Rygmærker i Pusher Street
Tidligere på ugen lukkede christianitterne selv Pusher Street ned. Beslutningen blev truffet på baggrund af en udvikling omkring hashgaden, som ifølge christianitterne ikke er til fristadens bedste. De mener blandt andet, at volden er taget til.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger var en af årsagerne, at personer fra en rygmærkeklub for nylig overtog magten i en af hashboderne, som blev bestyret af en ung, gældsramt hashhandler. 

Pusher Street bag forhænget. Sådan tager den verdensberømte hashgade sig ud efter, at christianitter tirsdag morgen blokerede indgangene med stålhegn og sort betræk. Foto: Mikkel Tariq Khan Krimi Rå rockermetoder i Pusher Street: Ung hashhandler i gældsfælde

Politiet ødelægger vores indsats
Christianias interne regelsæt foreskriver, at både ejeren af boden på Pusher Street og den person, der bestyrer den, skal være bosat på Christiania.

Der er imidlertid sket et skred, erkender Hulda Mader, men hun tilføjer, at det netop er det problem, christianitterne nu er i gang med at tage hånd om.

- Og så kommer de (politiet, red.) og nærmest laver et bagholdsangreb på os. Det ødelægger vores indsats, for vi har jo også brug for respekt fra folk, så de ved, at vi kan styre det. Når politiet kommer ind med sådan en adfærd, ødelægger det fuldstændig vores arbejde.

- Men hvordan ville I håndhæve regelsættet, når det er skredet en gang før?

- Hvis der kommer nogen, så går vi i samlet flok ned og fjerner dem. ikke med vold, men hvis vi er tilstrækkelig mange, kan vi få folk til at lade være. Det kan vi, fordi det er os. Politiet kommer jo på en helt anden måde, siger Hulda Mader.

Pape: Farvel Pusher Street
Kort efter aktionen tweetede justitsminister Søren Pape 'Farvel Pusher Street', og heller ikke den bemærkning har Hulda Mader meget til overs for.

- Det er en krigserklæring fra Søren Pape. Hvis det er holdningen, at Pusher Street skal lukkes, så kan vi kun stå af. Så må det være deres (ordensmagten, red.) ansvar fuldstændig at sørge for, at der ingen steder i Danmark, hvor der sælges hash.

- Mens vi havde lukket, stod banderne ude på voldene og rundt omkring på gaderne og solgte. Den handel kunne politiet undgå, hvis vi holder styr på, hvad der sker inde på Christiania.

- Men politiet kan vel ikke arbejde ud fra, at jeres boder er ok, men andre ikke er ok?

- Selvfølgelig skal politiet ikke sige det, og selvfølgelig skal de normalvis gøre deres arbejde. Men signalværdien i at komme 12 timer efter at vi har brugt en masse tid på at få det til at fungere... så kunne man måske have vente et par dage.

Foto: Mikkel Tariq Khan 112 Politi rydder alle boder på Pusher Street

Politiet: Pusher Street er et råt og afstumpet miljø

Miljøet omkring hashgaden på Pusher Street er benhårdt.

Det siger vicepolitiinspektør Lars Ole Karlsen, leder af Operativ Specialafdeling i Københavns Politi.

- Vi håndterer hashhandlen både på Christiania og resten af København, men ingen andre steder oplever vi den samme voldsparathed, som vi oplever ved det organiserede hashsalg på Pusher Street. På ingen måde.

- Hvad får dig til at sige det?

- Det er et råt og afstumpet kriminelt hashmiljø. Igen og igen oplever vi voldelige optrin og personer, der modsætter sig anholdelse.

- Christianias talsperson kalder aktionen i morges ’ren chikane’, og forstår ikke, at I ikke lader christianitterne forsøge at skabe orden selv?

- Vi konstaterede jo i går, at boderne i Pusher Street blev brugt til hashsalg igen, og det er vores opgave at håndtere det kriminelle hashsupermarked, der har været og de organiserede kriminelle hashhandlere. De hashboder, der er opstillet, og som vi gentagne gange har revet ned, dem river vi selvfølgelig fortsat ned.

- Hvad er målet? Skal Pusher Street lukke?

- Målet er som vi har meldt ud, at der ikke skal være åbenlyst og organiseret hashsalg i Pusher Street Vi henstiller til, at der ikke bliver opbygget hashboder på Christiania og til, at den åbenlyse salg stopper.

- Mens Pusher Street var lukket har vi fået at vide og selv konstateret, at hashsalget foregik udenfor staden? Hvor stort var omfanget?

- Vi har konstateret, at der var hashsalg på voldene – både udefrakommende sælgere men også folk med tilknytning til det organiserede hashsalg i Pusher Street - og det har vi også lavet nogle sager på.

- Men hvis hashhandlen stopper i Pusher Street, vil det så ikke blive værre udenfor Christiania?

- Opstår der hashkriminalitet andre steder, så håndterer vi også det. Det er bare ikke sammenligneligt med det hashsupermarked og den voldstyranni, vi oplever på Pusher Street.

Pusher Street dagen efter afspærringen. Med kameraet ind over hegnet tog Ekstra Bladets fotograf dette billede. 112 Det sker der bag Pusher Streets afspærring