Coloplast-hjemmerøveri: Gerningsmand gik forgæves

Regler for hvidvaskning gør det svært, at lykkedes med at true folk til at overføre store pengebeløb

Coloplast ejer Niels Peter Louis-Hansen blev i weekenden udsat for et hjemmerøveri. (Foto: Coloplast)
Coloplast ejer Niels Peter Louis-Hansen blev i weekenden udsat for et hjemmerøveri. (Foto: Coloplast)

I weekenden blev ejeren af Coloplast Niels Peter Louis-Hansen og hans kone udsat for et hjemmerøveri. Her var det formentlig en 35-årig færing, der brød ind i huset og truede parret til at overføre 2,5 millioner kroner.

Se også: Coloplast-ejer fik brev med instrukser af hjemmerøver

Under røveriet blev parret bedt om at lægge sig på jorden og Niels Peter Louis-Hansen fik derefter et brev, hvor der stod instrukser om, hvordan han skulle overføre beløbet til en konto. Men netop den måde at røve folk på, kan sætte nogle alarmer i gang i bankverdenen.

- Alle banker er opmærksomme på transaktioner, som virker unormale. Det vil sige, hvis en person laver en overførsel, der afviger fra normen, så opfatter systemet det, siger Søren Møller Christensen, kommunikationschef i Finanstilsynet.

Det er specielt lovgivningen indenfor hvidvaskning, der går ind og opfanger store og unormale transaktioner. Derfor kommer transaktionen automatisk på politiets radar.

- Man skal indberette så store beløb til bagmandspolitiet, siger Søren Møller Christensen.

Det er ikke kun, når en person overfører et stort beløb, at bankerne er opmærksomme. Det samme gælder, hvis en person modtager et stort beløb på sin konto, som er unormalt.

- Det går begge veje, siger Søren Møller Christensen fra Finanstilsynet.

Forskellige grænser
Der findes dog ingen specifikke regler i Danmark, der begrænser kunden i at overføre store beløb på netbank.

- Det er de enkelte banker, som fastsætter beløbsgrænser for størrelsen på overførsler via netbank – det er ikke noget Finansrådet regulerer, siger Rasmus Engbæk Larsen fra Finansrådet.

Hos Danske Bank, som er en af Danmarks største banker, har de en begrænsning på deres netbank.

- Hos os kan man overføre op til en million kroner på sin netbank i døgnet, siger kommunikationskonsulent ved Danske Bank, Jens Bjørnkjær Gamborg.

Han nævner også, at de holder øje med unormale transaktioner, som de opfanger i deres system. Ekstra Bladet har også været i kontakt med Nordea, som af sikkerhedsmæssige årsager ikke ønsker at fortælle om deres procedure.

Sporing af konti
I forbindelse med hjemmerøveriet hos ejeren af Coloplast, blev der overført et beløb på 2,5 millioner til en konto, som tilhører den formodede gerningsmand, som er en 35-årig færing.

- Indenfor EU indeholder alle overførsler mellem bankkonti en række oplysninger om afsender og modtager – med disse informationer er det muligt for myndighederne at følge pengene, siger Rasmus Engbæk.

Derfor har det været let for politiet at finde frem til den formodede gerningsmand, som ikke har haft mulighed for at bruge pengene, da de i er blevet frosset af politiet.

Politiet er nu i gang med at undersøge, om flere end den formodede gerningsmand har adgang til kontoen.

Se også: Coloplast-ejer beder om ro efter groft hjemmerøveri

Se også: Coloplast-ejer blandt verdens rigeste

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere