Danmark valgt fra: Så mange har søgt asyl i Sverige siden søndag

2835 mennesker på flugt har søgt asyl i Sverige siden søndag, mens 728 har søgt i Danmark

Flygtningene her er nogle af dem, der er nået helt til Sverige. Hør her, hvorfor de helst ville væk fra Danmark. (Video: Camilia Soltani)

Rigtig mange flygtninge vil hellere til Sverige end Danmark. Det har de selv sagt til Ekstra Bladet, siden de ankom i søndags med færgen til Rødby. Og nu viser antallet af asylansøgninger i de to Østersø-lande klart, hvor mange der foretrækker Sverige.

2835 har søgt om asyl i Sverige fra søndag til torsdag, hvor de 712 var uledsagede børn, oplyser den svenske pendant til Udlændingestyrelsen, Migrationsverket, til Ekstra Bladet.

Fra søndag klokken 12 og frem til i dag har 728 søgt asyl i Danmark ifølge TV2. Dermed er asylpresset tæt på fire gange så stort i Sverige.

Flere tog uden politi-tjek
En ting er asylansøgere, noget andet er flygtninge, som blot ønsker at rejse gennem Danmark for at komme til et andet skandinavisk land.

Danmark modtog fra søndag til torsdag morgen 3200 flygtninge ifølge Rigspolitiet, og torsdag fik flygtninge lov til frit at rejse videre til for eksempel Sverige, hvis de hellere ville søge asyl der.

Politiet derfor holdt op med at registrere alle flygtninge, og ikke alle tog på vej ind i Danmark fra Tyskland fredag bliver tjekket af ordensmagten, oplyser Rigspolitiet til Ekstra Bladet. Derfor er det uvist, hvor mange flygtninge, som lige nu befinder sig i Danmark.

Se også: Betjent charmerer hele verden: Her er politiets reaktion

Mange til Malmø
Flere danskere har hjulpet flygtninge til Sverige, hvor mange er endt i Malmø, som er det eneste sted i det sydlige Sverige, hvor folk på flugt kan søge om asyl. Siden flygtningekrisen kom til Danmark søndag har de svenske myndigheder modtaget 909 asylansøgninger i Malmø.

Søndag søgte 71 mennesker asyl i Malmø. Mandag var det 178, tirsdag 211, onsdag 227 og torsdag 222. Sammenlagt er det 909 personer, oplyser Migrationsverket.

Der kommer formentlig flere de næste par dage, da flygtninge nu suser gennem landet med DSB med kurs mod centralstationen i Malmø. Svenskerne er forberedt på de mange flygtninge.

- Vi har erfaring med større grupper asylansøgere, for eksempel fra Balkan-krigen, og vi er velforberedt på den udfordring, som den store gruppe af mennesker fra Danmark nu giver, siger Linus Lindqvist, pressemedarbejder i Migrationsverket til Ekstra Bladet.

Samfund - 11. sep. 2015 - kl. 11:25 Video afslører: Flygtninge fodres som dyr

- Vi skal håndtere situationen, og vi kan gøre det med vores beredsskab, selvom det er en stor opgave, hvis der kommer 2000 mennesker om kort tid, lyder det fra Sverige.

Stadig menneskesmugling
Selvom politiet tidligere frarådede folk at fragte flygtninge rundt i landet eller til Sverige, så kan DSB ikke se frem til en sigtelse for menneskesmugling, oplyser politiet. Men det er fortsat ikke uden risici at køre flygtninge til Sverige, oplyser Rigspolitiet.

- Det er altid en konkret vurdering, og man kan risikere en sag om menneskesmugling, hvis man kører flygtninge fra Danmark til Sverige. Man skal hjælpe med omtanke, siger kommunikationsmedarbejder i Rigspolitiet Thomas Kristensen til Ekstra Bladet.

Se også: Engell om frit lejde: Dybt mærkværdigt forløb

Ifølge loven må man maksimalt frihedsberøves i tre gange 24 timer, inden man skal fremstilles for en dommer, og derfor valgte politiet at give flygtningene frit lejde til at rejse videre. Det eneste, Rigspolitiet har registreret, er de rejsendes navn.

Sverige anklagede torsdag Danmark for at bryde Dublin-konventionen ved ikke at registrere alle flygtninge. I Sverige følger de dog samme praksis.

- Det er vigtigt at understrege, at vi ikke tvinger nogen til at give fingeraftryk eller søge asyl i Sverige, siger beredskabsansvarlig Rexhep Hajirizi ved Migrationsverket i Malmø til den norske avis VG.

Se også: Diplomatisk Øresunds-krise: 'Skam jer, Danmark'

141 kommentarer
Vis kommentarer