Danmarks sikreste fængsel lukker

Politigårdens fængsel lukker - afdelingen flyttes til Vestre Fængsel

I en årrække har Politigårdens Fængsel fungeret som Kriminalforsorgens sikreste institution.
Foto: Thomas Sjørup
I en årrække har Politigårdens Fængsel fungeret som Kriminalforsorgens sikreste institution. Foto: Thomas Sjørup

Det er besluttet, at Kriminalforsorgen overdrager Politigårdens Fængsel til Københavns Politi. Det sker, når det nye Storstrøm Fængsel åbner efter sommerferien 2017.

Det skriver Kriminalforsorgen i en pressemeddelelse:

Politigårdens Fængsel huser i dag særligt hårde indsatte, som optræder voldeligt eller truende. Disse indsatte flyttes i løbet af de kommende måneder til Vestre Fængsel, hvor de skal afsone under samme restriktive regime.

Når Københavns Politi overtager de 25 fængselspladser på Politigården, skal de bruges til detentionsceller, og det er vurderingen, at ændringen vil samlet give en mere effektiv udnyttelse af Politigården. Men også i Kriminalforsorgen er man meget tilfredse.

'Både vi og politiet er rigtig glade for aftalen. Politiet har brug for bygningen, og for Kriminalforsorgen er det både sikkerhedsmæssigt og økonomisk en bedre løsning,' siger fungerende direktør i Kriminalforsorgen Ole Hansen. 

Han forklarer blandt andet, at der på Politigårdens Fængsel ikke er mulighed for at etablere alle de kontrolforanstaltninger, som kræves for en institution i højeste sikkerhedskategori.

Særligt lukket afdeling
Siden 2004 har fængslet, der ligger i hjertet af Københavns Politigård, huset 25 celler. Her har man haft anbragt indsatte, man af den ene eller anden grund ikke har kunnet placere i andre fængsler og arresthuse.

Det gælder blandt andet negativt stærke fanger, indsatte, der har har været voldelige overfor personale og andre indsatte samt varetægtsfængslede og dømte, der har krævet øget sikkerhed.

Blandt andet tunge kriminelle og sigtede og tiltalte i terror-sager.

På egen hjemmeside fortæller Københavns Fængsler, at de indsatte på Politigårdens Fængsel er underlagt langt flere sikkerhedsmæssige restriktioner. Blandt andet må de indsatte kun have fællesskab med en anden indsat ad gangen - ligesom der aldrig er mere en to indsatte ude på gangen ad gangen.

Ud over Politigårdens Fængsel har Kriminalforsorgen yderligere en lignende afdeling, der er placeret på Nyborg Fængsel.

Forskellen på de to afdelinger er, at den ene - den på Politigårdens Fængsel - ligger afsondret for sig selv, mens den anden er del af et andet fængsel.

Politiet kræver lokalerne tilbage
Hos Fængselsforbundet, der organiserer fængselsbetjentene, har man fra formanden følgende kommentarer i forbindelse med den kommende lukning:

- Det har været en rigtig dejlig arbejdsplads for vores medlemmer, og jeg kan sagtens forstå, at de ansatte er kede af lukningen, men det svært at protestere over, at Københavns Politi har et ønske om at få lokalerne tilbage med henblik på at få et bedre beredskab, siger Kim Østerbye, forbundsformand, Fængselsforbundet.

- Samtidig er det for Kriminalforsorgen nærmest umuligt at sikre Politigårdens Fængsel i forhold til reglerne for de nye kategori 1 fanger, fortæller han.

Her er der tale om de tunge bandefolk og folk sigtet eller dømt for terror.

- Dem, der på ingen måde skal have adgang til ulovlige mobiltelefoner og ingen adgang til uhensigtsmæssig kontakt med andre, siger Kim Østerbye.

Han fortæller, hvordan de nye regler kræver bygningsmæssige foranstaltninger, der er næsten umulige at indføre i Politigårdens Fængsel:

- Desuden er bygningen fredet, hvilket kræver yderligere hensyntagen. I følge arkitekten kan det næsten ikke lade sig gøre, fortæller formanden.

Reglerne inkluderer, at der skal opsættes røntgenscannere, og at adgangskontrollen skal skærpes yderligere, så også personalet kan blive visiteret.

- Fængselsforbundet er blevet garanteret, at der sker en en-til-en flytning af fængslet ud til Vestre således, at man der laver en særlig lukket afdeling, der er adskilt fra resten af fængslet, fortæller han.

Den nye afdeling kommer til at inkludere egen gårdtur og egne faciliteter, ligesom der også på Vestre sker en øget adgangskontrol.

Skærm

Hent flere
Hent flere